Струја поскупљује од 1. септембра: Ево колико ће бити виши рачуни грађана

Струја поскупљује од 1. септембра: Ево колико ће бити виши рачуни грађана

Од 1. септембра струја у Србији највероватније ће поскупети у опсегу од 7,7 до 7,9 одсто, јер је анализа стања у Електропривреди Србије, која је урађена на захтев Међународног монетарног фонда, показала да је цена производње електричне енергије виша од продајне за домаћинства и мале купце.

Ту аномалију показао је овај документ, који је ММФ затражио од српских власти након треће ревизије аранжмана а чији је рок израде био крај јуна. Ако је судити по резултатима прелиминарне анализе, која је достављена и Министарству енергетике, стање је алармантно, а између редова се наслућује да је неизбежно хитно поскупљење струје јер у супротном прети опасност да се угрози финансијска одрживост ЕПС-а. Такви показатељи упалили су црвену лампицу и у држави јер је јасно да су ниске цене киловата, које су често служиле и као социјална мера, неодрживе и да се морају што пре мењати јер у супротном Електропривреда Србије може да има ненадокнадиву штету. Због тога је постигнут начелни договор најодговорнијих људи у држави да од септембра поскупе киловати најмање за 7,7 одсто јер би свака нижа цена оставила несагледиве последице на функционисање српског енергетског система.

Извор из Немањине 11 тврди да је оваква ситуација готово незабележена у свету, где је незамисливо да електропривреда продаје струју по ценама које су ниже од производних.

– Разлог за овакав парадокс је то што се у Србији струја третира као социјална а не економска категорија. Такав приступ држава мора да промени и да изнађе друге механизме како би заштитила најугроженију категорију становништва. Ту стратегију, поред ММФ, који је тражио да се уради процена нових тарифа, које би укључивале и повећање издвајања за обновљиве изворе енергије, подржава и Светска банка, која је укључена у реализацију значајних инвестиционих пројеката у ЕПС. Ових дана и њихови представници би требало да се упознају с резултатима ове анализе али да и чују мере које су неопходне да се обави финансијска консолидација српске електропривреде. Једна од тих мера свакако је повећање цене струје, а анализе показују да би оно требало да се креће у опсегу од 7,7 до 7,9 одсто. Тачан проценат увећања коштања киловата знаће се ових дана јер зависи и од одлуке о висини издвајања за обновљиве изворе енергије. То су ипак техничке ствари јер суштински потрошачима то није важно. Оно што је важно, бар како сада ствари стоје, то је да је власт дала зелено светло да се иде и са највећим процентом повећања од 7,9 одсто, али ипак треба сачекати – наводи саговорник.

Он додаје да би ових дана Агенција за енергетику требало да донесе одлуку јер је захтев за поскупљењем упућен овом телу.

– По мојим сазнањима, прелиминарна анализа коју је урадио ЕПС достављена је Министарству енергетике, која би ових дана требало да се представи Влади. Након тога вероватно ће се цена кориговати. На томе је ММФ инсистирао приликом полугодишње ревизије одржане почетком месеца, када је јасно ставио до знања да Србија хитно ценом киловата мора да покрије трошкове производње струје, што код ЕПС-а сада није случај. Они су чак тражили да поскупљење буде од 1. августа, али српске власти на то нису пристале. Ако се цена коригује у највећем износу, односно 7,9 одсто, рачуни ће домаћинствима у просеку бити увећани за близу 220 динара. Од тих пара новац неће отићи само на рачун ЕПС-а, већ и ЕМС-а и ОДС-а – каже извор из Владе.

Иначе, последње поскупљење струје од 3,9 одсто забележено је децембра прошле године, тако да просечна цена киловата сада за домаћинства износи око 7,3 динара без пореза и такса. И са тим повећањем Србија има најјефтинију струју у региону и Европи. Да је то тако, показују подаци по којима Србија има 7,2 одсто нижу цену него Северна Македонија, 18,9 одсто него Бугарска, 24 одсто нижу од Албаније. Истовремено, хрватски киловат је, у односу на српски, скупљи за 70,97 процената, а словеначки чак 122 одсто.

ЕПС: Само прелиминарна анализа

Из Министарства енергетике нису желели да коментаришу наша сазнања иако смо им мејлом упутили питања. И у Електропривреди Србије нису желели да говоре о повећању цене електричне енергије, али јесу о резултатима прелиминарне анализе.

– Урађена је прелиминарна анализа тарифа и достављена Министарству рударства и енергетике, која показује да је цена коштања производње електричне енергије виша од продајне цене на гарантованом снабдевању – кратко нам је саопштено из ПР службе ЕПС-а.

Вести онлајн

Оцените текст

0 / 5

Your page rank:

Поделите вест са пријатељима

Актуелно

"Путеви Србије", "ЕПС" и "Инфраструктура железница" крше јавне набавке и добијају огромне субвенције, направили штету од око милијарду евра

“Путеви Србије”, “ЕПС” и “Инфраструктура железница” крше јавне набавке и добијају огромне субвенције, направили штету од око милијарду евра

„Путеви Србије”, „Електропривреда Србије” и „Инфраструктура железница” су начинили неправилности у спровођењу тендера и направили …

Никезић: Ограничите цену горива, народ више не може да издржи

Никезић: Ограничите цену горива, народ више не може да издржи

Док одговорне земље у региону ограничавају цене горива на пумпама, како би заштитиле грађане и …

2 Коментара

  1. Već sam mnogo puta pisao o njihovoj računici i zaključku kako je struja u Srbiji mnoooogo jeftina. Ne znam kako svaki put dodju do tog zaključka, ali znam da im ta računica užasno smrdi, naročito od onog poskupljenja jesenas. Tad je struja poskupela za 3%. Pošto zima nije bila mnogo oštra, ja sam po njihovom izveštaju trošio u proseku oko 40% manje struje nego prošle godine. Ali, pazite sad, dobijao sam skoro duplo veće račune nego prošle godine. Kakva je to matematika? Ko je ovde lud?

    Neprekidno nam pod nos poturaju najnižu cenu kW (onu za zelenu zonu i nižu tarifu), ne uračunavajući razne druge, paušalne, dadžbine, kao ni PDV i onda kažu: “Struja u Srbiji najjevtinija u čitavoj Evropi!” Ma nije nego!!! Hajde da je obračunamo malo drugačije, onako kako se obračunava svuda u svetu: cenu računa podelite sa brojem utrošenih kW, pa ćete videti da je naša struja zapravo najskuplja u Evropi.
    A to što je elektroprivredi uvek malo, što je prodajna cena niža od proizvodne, to je potpuno normalno. Imati 10.000 zaposlenih ili više koji ništa ne rade i ničim ne doprinose, nego su dovedeni po kojekakvim partijskim i drugim vezama i obavezama, mora imati za posledicu nerentabilno poslovanje. Ako budemo uvek prebacivali političke apetite partija na vlasti na javna preduzeća, narod će se daviti u dugovima, a onda jednog dana ustati i razjuriti ih sve govnjivim štapom.

  2. Kako ih nije sramota da više lažu ovaj napaćeni narod. Gde se u svetu prodaje kW struje po nekoj imaginarnoj ceni, a u stvarnosti je ta cena varijabilna i što je manja potrošnja, veća je cena, jer treba dodati neku angažovanu snagu za koju niko nema pravo objašnjenje šta je, silne takse, akcize i poreze koje naplaćuju bez obzira na potrošnju. Ako podelimo iznos koji morate platiti, ta cena je daleko viša od deklarisane, najniže cene!!!
    Ako je EPS u buli, smanjite ogromne plate, otpustite one silne politički fiktivno zaposlene u EPs-u koji dobijaju platu, a da ne znaju ni gde im je radno mesto., one silne pevaljke i profuknjače SNS i SPS političara. Neka očiste prvo svoje redove i smanje plate, utvrde jedinstvenu pravu cenu struje po kW, pa tek onda traže povećanje cena. DOSTA JE VIŠE PLJAČKANJA NARODA!

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *