fbpx

Ранохришћанска базилика у Нишу уместо знаменитости представља сметлиште

0
(0)

Византијска базилика са гробницама у нишком насељу Јагодин-мала, која датира из 5. века и која је тада била култно верско место, иако има статус културног добра од изузетног значаја, није заштићена и поштована јер поједини грађани у њу годинама уназад бацају ђубре. У Заводу за заштиту споменика Ниш кажу да су указали на проблем градском Секретаријату за културу, али тамо нисмо добили одговоре шта ће они предузети.

Значај ове ранохришћанске базилике са мартиријумом очигледно не увиђају неки грађани, али ни надлежни, јер се у њој сметлиште јавља веома често, на шта су Јужне вести већ указивале. Нишлија Зоран В. зато пита да ли је онда решење да се она сруши и ту саграде подземни контејнери. Има решетке, али то спречава људе да у њу бацају ђубре.

Тачно је да је Ниш са својом дугом историјом пребогат историјским и археолошким споменицима да му могу завидети чак и многи стари градови Европе, али да ли то своје богатство мора тек тако да уништава. Или је потреба модерног града за локацијама за скупљање смећа толико превагнула да је значајнија од очувања оваквих споменика. Ако је тако, хајде онда да на месту рановизантијског мартиријума изградимо подземне контејнере за ђубре па да дивље сметлиште бар постане уређено место за скупљање отпада за целу Јагодин-малу – каже овај Нишлија.

В. д. директора нишког Завода за заштиту споменика Ниш Љиљана Берић, каже да су свесни овог проблема и да су стручњаци изашли на терен, али да сем констатовања стања и обавештавања градских инситуција они не могу ништа више да предузму.

Имали смо пријаву из Градске општине Пантелеј, као и од грађана, наш археолог је изашао на терен, начинио записник и о томе смо обавестили Секретаријат и сада је на њима да то реше. Завод сам не може да предузме неке мере, може само писмено да укаже недостатке и пропусте и да предложи услове одржавања. Ми прописујемо само услове одржавања, а не вршимо одржавање – истиче Берићева.

Слика и прилика односа према култури.

Каже да је одржавање споменика културе формално обавеза Града, али да је проблем у томе што не постоји нека посебна градска служба која се брине о непокретном културном наслеђу.

Да ли ће и како решити проблем смећа у ранохришћанској гробници, нисмо успели да сазнамо у Секретаријату за културу Града Ниша јер секретар Небојша Стевановић није јављао на телефонске позиве и поруке новинарке.

А док се неко од надлежних у Граду не позабави овим спомеником, он ће представљати призор који осликава однос нашег друштва према култури и историји.

Јужне вести

Да ли је овај текст користан?

Кликните на звезду и оцените!

Ако вам је текст користан...

Поделите га са пријатељима!

Актуелно

Весна Ракић Водинелић: „Лако је плакати, а још лакше претварати се да плачеш“

0 (0) Док сам гледала наступ председника Србије у Нишу, на обележавању двадесет година од …

Локална власт у Нишу наредила да се прекрече графити са ликом Оливера Ивановића

0 (0) Грађанска иницијатива „Србија, демократија, правда“ из Косовске Митровице оптужила је локалну власт у …

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *