РАСКРИНКАНИ! Иза пројекта Бели Прелетачевић стоји екипа бившег „Отпора“ данас окупљена око „Канваса“ Срђе Поповића (фото, видео)

0
(0)

Сатирични пројекат “Бели Прелетачевић” званично учествује на председничким изборима и због тога се налази у центру медијске пажње. Телепромптер.рс открива ко се крије иза маркетиншког пројекта “Бели Прелетачевић”, ко је осмислио сценарио за глумца Луку Максимовића и како је тај пројекат повезан са пројектом “Отпор”.

Пре него што наставите да читате овај текст важно је да разјаснимо једну ствар.

Врло је важно направити разлику између грађанина Луке Максиновића и грађанина Луке Максимовића у улози Белог Прелетачевића у оквиру истоименог пројекта.

Овај текст има за циљ да разоткрије “мозгове” који стоје иза манипулативног пројекта “Бели Прелетачевић”.

Како је Телепромптер.рс раније открио, пројекат “Бели Прелетачевић” осмишљен је по моделу из књиге Срђе Поповића, вође “Отпора”, под називом “Мустра за револуцију”.

Уколико нисте већ прочитали текст који је прочитан скоро пола милиона пута, текст се налази на овом линку:

Предметни текст ударио је креаторе пројекта “Бели Прелетачевић” директно у срце. Били су приморани да се правдају преко медија да “Бели Прелетачевић” није осмишљен по моделу из књиге Срђе Поповића.

Било је тешко демантовати те наводе, имајући у виду то да је Телепромптер.рс објавио снимак Срђе Поповића и глумца Луке Максимовића како разговарају о његовој улози.

Од објављивања тог текста, креатори пројекта направили су безброј кардиналних грешака и тако допринели да се разбије фасада фиктивног сатиричног десничара који на председничким изборима нелегално наступа под лажним именом “Бели Прелетачевић”.

Случај “Приговор” и хакерски напад на новосадског адвоката

Да иза пројекта “Бели Прелетачевић” стоји организована машинерија видели смо на случају новосадског адвоката Мироја Јовановића који је Републичкој изборној комисији поднео приговор на нелегалну председничку кандидатуру Белог Прелетачевића.

Неколико сати од објављивања информације да он стоји иза приговора, његов Фејсбук профил је хакован и обрисан, његови приватни и пословни имејл налози су спамовани и хаковани, телефон му је био претрпан лажним позивима и претећим порукама, а добио је и позив од једног момка који се лажно представио као новинар телевизије Н1 и покушао да га намами да се састану у његовом стану.

Позив на састанак догодио се након бројних претњи смрћу.

Зашто су креатори пројекта “Бели Прелетачевић” линчовали једног новосадског адвоката који је искористио законско право да уложи приговор на нелегалну председничку кандидатуру фиктивног лика?

У том тренутку је почела да се распада фасада.

Извесни маркетинг “стручњак” Исток Павловић индиректно је оптужио Јовановић да је сам крив што се нашао на удару људи који желе да га линчују и убију, наводећи да је подношењем приговора “испровоцирао људе”.

Узимајући у озбир бруталност и ефикасност хакерског напада, Телепромптер.рс је почео да истражује коме је било у интересу да се не сазна истина о лажној кандидатури једног фиктивног лика.

Кренули смо од Истока Павловића.

БЕЛИ ПРЕЛЕТАЧЕВИЋ И ИСТОК ПАВЛОВИЋ

Реч је о маркетинг “стручњаку” који је био један од оснивача сатиричног сајта “Њуз.нет”, власник је маркетинг агенције “Фраме”, предаје на “Сингидунуму”, завршио је Електротехнички факултет у Београду и представља се као “најутицајнији блогер у Србији”.

Сазнали смо да је он задужен за имиџ и маркетинг пројекта “Бели Прелетачевић”. Његов је посао да се стара о томе да фиктивни лик буде што примаљивији за медије, да осмишља сцене као што су ковчег са потписима у РИК-у, вожња кочијама по граду, а пише и његове полуписмене статусе на Фејсбуку и Твитеру.

Фејсбук статуси “Белог Прелетачевића” намерно су полуписмени и на нивоу детета из осмог разреда. Свака правописна грешка је намерна. Са психолошке тачке гледишта, тако су креатори пројекта учинили да њихов лик буде приступачнији обичном и просечном грађанину како би лакше могли да примају његове политичке поруке.

Преко Истока Павловића открили смо да је на Фејсбуку основана група под називом “Белови ботови – Нећу сендвич, хоћу каприћозу“.

Ботови пројекта себе зову “ботићозе”.

Како Телепромптер.рс сазнаје, реч је о групи релативно младих људи која служи за координирање ботовских активности у корист пројекта “Бели Прелетачевић”. Да би прикрили чињицу да се баве ботовање и линчовањем, креатори пројекта страници су дали назив “Белови ботови”.

Најлакше је сакрити праве намере када је нешто очигледно. “Ми вам кажемо да ћемо да будемо ботови и да ботујемо. Не кријемо се.”

У тој групи се деле информације о непријатељима пројекта “Белог Прелетачевића” и вести које је потребно коментарисати и делити по друштвеним мрежама у позитивном тону.

Из те групе координиран је брутални напад на новосадског адвоката који је поднео приговор.

Структура људи у тој групи изузетно је занимљива с психолошке стране.

Створена је шизофрена атмосфера у којој преовлађују острашћеност, нагони и инат. Иживљавање над сваким ко се усуди да каже нешто против пројекта “Бели Прелетачевић” бива линчован и спамован негативним коментарима, позивима на убиство и псовкама.

Да је ситуација са острашћеном омладином коју привалачи пројекат “Бели Прелеачевић” отишла предалеко сведочи и следећи статус на Фејсбуку након што је објављена вест да постоји могућност да РИК понишити фиктивну председичку кандидатуру.

Текст је написан у шаљивом тону, али са јасном поруком.

Каква је то група младих људи окупљена око једног сатиричног пројекта којој је потребно објашњавати да се насиљем, убијањем и паљењем не решевају проблеми?

Иако текст позива на смиривање тензија, јавности је стављено до знања да пројекат “Бели Прелетачевић” окупља групу младих људи која је спремна да се бије, да пали и да убија, уколико буде било потребно.

Као маркетинг “стручњак” и професор на факултету, Исток Павловић врло добро зна како активирати примитивне нагоне код дела изгубљене и незапослене омладине – скрнавлук и мржња према непријатељима.

Он игра на карту њихових примитивних нагона.

Телепромптеру је речено да је Исток преко свог професорског звања укључио значајан део студената у акције ботовања за пројекат “Бели Прелетачевић”.

Њихов је задатак да пишу скрнаве, вулгарне, опасне и шаљиве коменатаре препуне псовки и мржње у циљу креирања водљивости и препознатљивости пројекта “Бели Прелетачевић”.

На тој страници објављен је и текст Телепромптера о хаковању и линчовању новосадског адвоката, али је убрзо обрисан. Креатори пројекта вероватно нису желели да се шири негативна атмосфера о пројекту, имајући у виду то да су објављени конкретни докази о насиљу.

Међутим, Телепромптер.рс је пре брисања успео да фотографише све коментаре које су ботови пројекта “Бели Прелетачевић” писали. Погледај ОВДЕ.

Имајући у виду то да је реч о острашћеној омладини која је жељна славе и пажње, они су практично признали да су учествовалу у нападу на новосадског адвоката.

Ту групу из сенке води Исток Павловић. Иако се не наводи као један од администратора или модератора, он је свакако члан групе.

Срђа Поповић, Исток Павловић и Њуз.нет

Након што смо открили стециште шизофрених ботова пројекта “Бели Прелетачевић”, наставили смо даље да истражујемо човека који је задужен за оперативне маркетиншке послове око пројекта.

Лик “Бели Прелетачевић” много подсећа на концепт сатиричног сајта “Њуз.нет” – вести у огледалу.

“Бели Прелетачевић” је скрнави десничарски политичар у огледалу. Његове изјаве су надуване, шаљиве и подругљиве природе. Он се исмева десничарским политичарима.

Имајући у виду то да је Исток од самог почетка са “Њузовцима” и да је и дан данас с њима у пријатељским и пословним односима, сасвим је јасно одакле долази инспирација за сценарио око фиктивне председничке кандидатуре пројекта “Бели Прелетачевић”.

Пројекат “Бели Прелетачевић” је отелотворење измишљених текстова са Њуз.нет.

Иако су Лука Максимовић и Исток Павловић покушали преко медија да демантују поткрепљење информације да Срђа Поповић стоји иза пројекта “Бели Прелетачевић”, Телепромптер.рс је дошао до фотографија које додатно потврђују да је Срђа Поповић умешан.

На фотограифијама до којих је дошао Телепромптер.рс види се један од оснивача “Њуз.нет” Марко Дражић у друштву још једног сатиричног лика Зорана Кесића и Срђе Поповића.

МАРКО ДРАЖИЋ, ЗОРАН КЕСИЋ И СРЂА ПОПОВИЋ

На другој фотографији се налазе Срђа Поповић, Марко Дражић и Марчело.

МАРЧЕЛО, МАРКО ДРАЖИЋ И СРЂА ПОПОВИЋ

Подсетимо да Марчело учествује у предизборној кампањи Саше Јанковића.

Раније смо објавили снимак разговора између Срђе Поповића и Луке Максимовића о његовој улози у пројекту “Бели Прелетачевић”.

Како год да окренеш, Срђа Поповић искаче у контексту пројекта “Бели Прелетачевић”.

Лука Максимовић је у изјави за “Данас” рекао да је питао Срђу како се од овог могу зарадити неке паре, али тај део разговора није објављен.

После Телепромптеровог текста о везема пројекта “Бели Прелетачевић” са Срђом Поповићем и маркетинг менаџер пројекта Исток Павловић био је приморан да се огласи тим поводом на Фејбуку.

– Срђа Поповић (из Отпора) нема никакве везе са Белим као што већ покушавају да му накаче. Појавио се заједно са њим на снимку када је Вице магазин снимао документарац у Младеновцу, Вајс довео Срђу да им кобајаги да савет… но то је још један доказ да човек мора добро да пази с ким се слика и шта ради јер му зачас напакују – написао је Исток на Фејсбуку.

Исток је морао да се правда јер се Телепромптеров текст муњевитом брзином проширио интернетом и за свега пар дана прикупио скоро пола милиона прегледа.

Дакле, установљена је директна веза између сатиричног пројекта “Бели Прелетачевић”, екипе која уређује сатирични сајт Њуз.нет и сатиричну емисију Зорана Кесић са Срђом Поповићем, оснивачем “Отпора”.

Мало је познат податак да је организација Њуз.нет најмање једном добила новац од Фондације за отворено друштво Џорџа Сороша.

Током америчке председничке кампање хакери су упали у базу података Сорошеве фондације и украли податке свих прималаца донација у покушају да се открију везе Хилари Клинтон са крупним капиталом.

Објављен је и списак прималаца донација из Србије.

Уз помоћ тих података откривено је да је Њуз.нет од Сорошеве фондације добио 1,2 милиона динара. Медији о томе нису писали, али је дневни лист “Политика” један од ретких медија који је ту информацију објавио.

Подсетимо да је Сорош током деведесетих година милионима финансирао разне “отпорашке” пројекте у Србији.

Ситуација се данас није значајно променила, али су, како пише “Политика”, износи донација двоструко мањи у односу на донације деведесетих година.

Психолошки ефекти пројекта “Бели Прелетачевић”

Поред тога што је пројекта “Бели Прелетачевић” осмишљен по моделу из књиге Срђе Поповића, тај пројекат примењује бројне технике психолошке манипулације.

Фразе попут “сарму проб’о нису”, “само јако”, “чика Бели” толико су баналне и необичне да се лако памте. Креатори пројекта покушали су да створе култну појаву.

Сетимо се само отпорашких фраза из деведесетих попут “готов је”, “отпор”…

Исте тактике се користе и данас.

Друго, може се рећи да смо “Белог Прелетачевића” у сличном облику гледали и деведесетих година.

„Preletačević kandidat za predsednika.“

Pa ne bi bio prvi put da Srbi mogu da glasaju za budalu sa dugom kosom i bradom koji jaše konja.

Треће, сатиру је немогуће критиковати. Смисао за хумор је субјективна ствар и није подложна утицају критике. Баш као што је и Срђа Поповић рекао, сатирични грађански покрети имају веће шансе да успеју од грађанских покрета који су озбиљни. Свако ко нападне карикатуру биће означен као лудак.

Кроз сатиру и комедију могуће је прикрити истину, али и бројна кривична дела.

Ботови пројека “Бели Прелетачевић” вам отворено кажу да су ботови и да ће ботови. Иако јавност има изузетно негативан став према страначким ботовима, ботови пројекта “Бели Прелетачевић” су из неког разлога прихватљиви.

Они иза те “искрене” фасаде могу да крију псовке, позиве на убиство, примитивизам, линчовање непријатеља… Нико их неће схватати озбиљно зато што су комични, али ефекат је исти као и код било ког друго позива на линч.

Пошто им је Телепромптер разбио “невину” фасаду преко бруталног напада на адвоката, креатори пројекта били су приморани да негативност спинују у корист пројекта.

Да су ботови неке друге странке хаковали и линчовали једног адвоката, сви медији би о томе писали. Међутим, пошто се ради о сатиричном непостојећем лику, све је опроштено.

Посебно је интересантно понашање медија по питању пројекта “Бели Прелетачевић”. Медији свакодневно преносе изјаве непостојећег лика ком говоре пишу и смишљају аутори сајта на ком се објављују измишљене вести (Њуз.нет).

Ботови пројекта “Бели Прелетачевић” награђују медије лајковима, шеровима, посетама, коментарима… Медији добијају мотивацију да даље пишу о пројекту јер се ствара утисак да то јавност жели.

“Новинари” не схватају да преносе измишљене изјаве.

Много креативности је уложено у пројекат “Бели Прелетачевић” да постаје очигледно да иза свега стоји група озбиљних људи којој су површинске намере да се људи забаве, али су дубинске намере много озбиљније.

Јавност мора да схвати да “Бели Прелетачевић” не постоји.

Јавност мора да схвати да се ради о шоу програму.

Јавност мора да схвати да је Лука Максимовић само глумац и да је то његов посао, као што је посао конобара да услужује госте.

Јавност мора да схвати да иза компленог пројекта стоје озбиљни људи који имају намеру да реализују зацртане циљеве одређених интересних група.

Јавност мора да схвати да је иза комедије и сатире могуће сакрити озбиљна кривична дела. То смо видели на случају линчовања једног адвоката.

Јавност мора да схвати да је све координирано и организовано у оквиру пројекта “Бели Прелетачевић”. Ништа није спонтано и случајно.

Лука Максимовић као глумац у пројекту “Бели Прелетачевић” у потпуности је небитан. Намере групе људи која се крије иза фиктивног лика и од суштинског су значаја.

Шта те интересне групе желе да постигну на овим изборима?

Намере им нису чисте јер су на основу обмане и лажи прогурали лажну председничку кандидатуру. То је први корак ка рушењу темеља демократије и правног система.

Оформљена је и агресивна група младих људи која је, према опственим признањима и делима, спреман да пали, руши, убија и линчује људе.

Разуларена руља је опасно оружје и због тога би требало сви да страхују. Ствар постаје још опасније када се од јавности то оружје крије иза комичног непостојећег лика.

Креатори пројекта “Бели Прелеачевић” у једном тренутку ће укинути лик “Белог”. Вероватно након што остваре своје циљеве. Међутим, последице по нашу државу и наше друштво биће немогуће укинути.

“Отпор” је нестао, али су поседице остале. Тако ће једном нестати и пројекат “Бели Прелетачевић”. Тек после вештачког рушења власти смо сазнали праву истину о највећој превари званој “Отпор”.

Да ли ћемо опет направити исту грешку?

Избори су арена у којој се такмиче идеје и идеологије. Политика одлучује о људским животима. Опозиција се само бави интригама, сплеткама, процентима, Твитером, лајковима, шеровима, колико ће људи изаћи на изборе и ко ће кога подржати, а нико не прича о томе како помоћи сопственом народу и сопственој држави.

Да ли ћемо опет направити исту грешку? Ако је направимо, зашто смо је направили? Ако је не направимо, зашто је нисмо направили?

Телепромптер.рс

Да ли је овај текст користан?

Кликните на звезду и оцените!

Ако вам је текст користан...

Поделите га са пријатељима!

Актуелно

Каквa је бре ово секта, шта је бре ово?

3.3 (3) ПРАГ – Вишеградска група је на данашњем Самиту у Прагу, којем је присуствовао …

Изградња мини хидроелектране на Трипошници: Отпор моћним инвеститорима (видео)

5 (3) Врање/Трговиште – Мештани Радовнице и Доњег Стајевца, два села трговишког краја, противе се …

6 Коментара

  1. Da!!? Zanimljivo!! Otvorilo mi nove vidike!! I šta predlažeš sada, majstore!?? Da glasamo svi za Vučka!!? Da ne bi, slučajno, napravili grešku i glasali za nešto što ne valja!!? Ovi momci se zezaju i, eventualno, prave budale od sebe (iako im dajem 9,9 za umetnički dojam!)…a Vučko i kohorta prave budale od svih nas!! Imam 62 godine ali ću glasati za omladinca. Par predsedničkih kandidata je vredno moga poverenja (Obradović, Parović..) ali ova ekipa je uz to još i originalna!!! Na to, s kim se on druži ili je bio jednom „uslikan“, gledam kao da me pogodio infarkt a ja proveravam da li i kakve političke stavove ima bolničar koji mi upravo daje elektrošokove za reanimaciju!!! Malo više poverenja u izigranu mladost ne bi škodilo a i dečko je ljubazan, savetuje mir i strpljivost…sledeći „izbori“ verovatno neće dobro da se završe po Vučka, Šešeljicu, Dačića, Čedu, Čanka i ostalu kohortu i kamarilu koja nas jaše godinama! Bolje da sjašu mirno..nije ni zatvor najgora stvar koja može da im se desi!!! Narod je gladan, majmune…kako ne razumeš!!????

  2. Ovo povezivanje je urnebesno. Dva čoveka se poznaju, slikala su se nekada, negde zajedno i to je sada dokaz da šta? Evo, ja sam sa istokom Pavlovićem išao u školu, možete naći našu sliku iz čega proizilazi da sam ja čovek Srđe Popovića jer se Istok Pavlović 28.04.2014. slikao sa Dražićem, a i Srđa Popović se slikao 13.07.2016. sa istim tim Dražićem (i Marčelom i Jankovićem), a pošto se Luka slikao sa Đinđićem kao beba to je očigledan dokaz da iza njega stoji BND!? Kao i iza mene?

  3. Dobro bre ljudi, ako već oćete da pišete tekst protiv Belita, što kačite njegove slike sKesića? El znate da mi (narod) volimo Kesića i da bi za njega i u vatru skačali? Ko se druži sKesića, taj mora da je naš čovek, iz narod. Prijatelji Kesića su i naši prijatelji. Amin. Ave. A be, kako se već kaže…

  4. Hahaha kakve ste vi przenice!!! Beli, oduvaj ih sve!!!

  5. Izgleda,gospodo,da se i u ovom slučaju,kao i u slučaju „Otpora“,sada i ovde pravi nova uvodna režija koja će se primenjivati i u drugim zemljama i poslužiti za novu knjigu Srđe Popovića.Posle izbora kad se sagledaju efekti,biće moguće izvršiti korekcije i tu režiju prodavati gde god zatreba.U vreme Tita i Rankovića,Popović i slični bi bili pritvoreni bar dva meseca pre izbora,pa bi efekat njihovog uticaja bio minoran.Ali,ali,ali,slabo se danas u Vladi studiraju te stare metode.Ali,naravno,za očekivati je da se projekat neće do kraja ostvariti…

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Send this to a friend