fbpx

Седницама српског „Савета за безбедност“ присуствују људи који одржавају тесне везе са нарко-картелима (видео)

0
(0)

Јучерашњој седници Савета за националну безбедност присуствовао је Ивица Тончев, државни секретар Министарства спољних послова који годинама одржава контакте са криминалцима.

Пише: Бојана Јовановић

Председник Србије Томислав Николић сазвао је седницу Савета за националну безбедност на којој је разматрана безбедносна ситуација у Србији и на западном Балкану, као и стање на Косову и Метохији. Савет је констатовао да је Србија стабилна и да не постоји могућност значајнијег угрожавања мира и безбедности.

Седници су, осим председника, присуствовали премијер, министри одбране, правде и унутрашњих послова, начелник Генералштаба, представници обавештајних служби БИА, ВОА и ВБА, директор канцеларије за Косово и Метохију, али и државни секретар Министарства спољних послова Ивица Тончев.

Тончев није члан Савета, али је предвиђено да се на седницу могу позвати и предстваници других државних органа. Није јасно због чега је Тончев позван, као и како је то могуће с обзиром да је познато да је склапао послове са криминалцима.

Он је један до најближих сарадника Ивице Дачића. У зависности од функције на којој је био Дачић, и Тончев је мењао позиције – био је његов саветник за националну безбедност, за европске интеграције, а државни секретар у Министарству спољних послова постао је у децембру прошле године.

Тончев је, упоредо с тим, годинама одржавао блиске контакте са људима из света криминала, о чему је КРИК писао.

Радио је за познатог црногорског мафијаша Бранислава Шарановића убијеног 2009. године. Тончев је био директор Шарановићеве фирме „Фил-Шар“ у Аустрији, истовремено док је радио као Дачићев саветник.

Тончев је испричао новинарима да је директор био само формално, односно да је само учинио услугу Шарановићу јер му је био потребан неко у Бечу ко ће да преузима пошту фирме.

КРИК је у септембру претпрошле године објавио снимак састанка Тончева и Родољуба Радуловића коме се суди да је са нарко-босом Дарком Шарићем учествовао у шверцу 1,8 тона кокаина из Јужне Америке у Европу. Њихов састанак је одржан у априлу 2009. године, у време док је Тончев био саветник за националну безбедност министра полиције Ивице Дачића, а Радуловић припремао пошиљку кокаина из Аргентине за Европу. Заштићени сведок на процесу против Шарића и Радуловића, Драшко Вуковић, испричао је да је нарко-клан добијао поверљиве информације из министарства унутрашњих послова, што је помогло криминалцима да избегну хапшења.

Тончев је новинарима КРИК-а рекао да је то био кратак пословни састанак и да је једва познавао Радуловића. На снимку се, међутим, види да њихов однос приснији – Радуловић му шапуће на уво, тапше га по грудима и љубе се у образ.

Новинари КРИК-а открили су и да је Тончев у Аустрији имао фирму са Милутином Марковићем, званим Пута, који је према подацима БИА повезан са међународном трговином дрогом и доводи се у везу са Драгославом Космајцем.

Тончев је потврдио да је имао фирму са Марковићем, али да није знао да је Марковић био умешан у криминалне активности у време када су били пословни партнери. „Ако је он сарађивао са Космајцем, то је његов проблем… није мој“, рекао нам је Тончев 2013. године.

У извештају БИА о Тончеву наводи се и да је дугогодишњи пријатељ Ненада Миленковића – који је, под сумњом да се бави трговином хероином, по потерници ухапшен у Бугарској 2003. и изручен Србији, али оптужница против њега није подигнута.

Тончев и Миленковић редовно су се састајали у Београду и Сурдулици, укључујући и кућне посете, и након што је Тончев именован за Дачићевог саветника, пише у извештају. Тончев нам је, међутим, рекао да је Миленковић његов познаник из родног места, да га зна само површно, али да нису пријатељи.

Новинари КРИК-а објавили су фотографију на којој чувени криминалац Борис Петков грли младог Тончева. Према наводима Беле књиге о организованом криминалу, Петков је био један од крупнијих кријумчара хероина из Турске и Бугарске у земље Европске Уније. Био је осуђен на вишегодишњу затворску казну због учешћа у убиству криминалног супарника. Умро је 2002. године.

Тончева тужилаштво није саслушало поводом његових контаката са овим криминалцима.

Извор: Крик

Да ли је овај текст користан?

Кликните на звезду и оцените!

Ако вам је текст користан...

Поделите га са пријатељима!

Актуелно

Вучићев син проводи време у друштву припадника кавачког клана који је НАРKО KЛАН ДРЖАВНОГ ВРХА ЦРНЕ ГОРЕ

4 (4) Један од лидера Демократског фронта и члан парламентарног Одбора за безбедност и одбрану …

Функционери напредњака нападају медије да прикрију да је Вучићев син седео са припадницима нарко мафије

0 (0) У донекле предвидивом маниру, дан након објављивања приче о томе да је новинарка …

2 Коментара

  1. Ово је доказ да Србијом владају највећи криминалци Србије а и шире !

  2. E zbog toga BELI.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *