Раст индустријске производње на нивоу статистичке грешке

0
(0)

Београд — Индустријска производња порасла је у мају 2018. године за 0,5 одсто на годишњем нивоу, а односу на просек претходне године за 2,9 одсто.

У периоду јануар-мај 2018, укупна индустријска производња је порасла за 4,1 одсто у односу на исти период прошле године, а прерађивачка је остварила раст од 3,4 одсто, саопштио је Републички завод за статистику.

Највећи утицај на међугодишњи раст индустријске производње у мају имали су производња основних метала, прехрамбених производа, производа од неметалних минерала, производња пића и производња машина и опреме.

Десезонирани индекс индустријске производње за мај показује да је укупна индустрија остварила раст од 1,7 одсто, а прерађивачка раст од 2,0 одсто у односу на просек 2017. године.

Према десезонираним подацима, укупна индустријска производња у мају је била већа за 3,4 одсто него у априлу, док је прерађивачка забележила скок од 5,7 одсто.

На годишњем нивоу, сектор снабдевања електричном енергијом, гасом, паром и климатизација је у мају регистровао раст од 9,1 одсто, сектор прерађивачке индустрије раст од 3,4 одсто, а сектор рударства пад од 0,1 одсто.

Посматрано по наменским групама, међугодишњи раст је у мају забележен код производње капиталних производа (6,5 одсто) и интермедијарних производа, осим енергије (3,8 одсто), док је пала производња нетрајних производа за широку потрошњу (1,3 одсто), енергије (3,3 одсто) и трајних производа за широку потрошњу (5,8 одсто).

Обим индустријске производње је у мају, на годишњем нивоу, забележио раст код 18 области, чије је учешће у структури индустријске производње – 50 одсто, а пад код 11 области (са учешћем у структури индустријске производње од 50 одсто).

Када се укључи оцена индустријске производње малих предузећа из узорка, индустријска производња у мају 2018. године, у односу на просек 2017. године, код укупне индустријске производње већа је за 2,5 процената, а код прерађивачке индустрије за 6,2 одсто.

Производња малих предузећа (број запослених мањи од 50) која нису обухваћена редовним статистичким истраживањем прати се на узорку изабраних јединица из сектора прерађивачке индустрије.

Танјуг

Да ли је овај текст користан?

Кликните на звезду и оцените!

Ако вам је текст користан...

Поделите га са пријатељима!

Актуелно

Pfizer има проблеме у ланцу снабдевања за производњу вакцине

1 (1) АМЕРИЧКА фармацеутска корпорација Pfizer произвешће само половину планираних доза вакцине против корона вируса. …

Званично српски јавни дуг износи на 26,69 милијарди €, незванично већ је прешишао 32 милијарде

5 (1) Јавни дуг Србије на крају октобра ове године износио је око 26,69 милијарди …

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Send this to a friend