понедељак , 21 септембра 2020

Расту и цене воћа и поврћа

0
(0)

ЈОШ се процењују последице недавног невремена које је задесило првенствено западну Србију. Град и бујице „побрали“ су воћњаке, винограде, усеве, а штета се мери милијардама динара. Осим ратара и воћара, непогоде ће по свему судећи осетити и сви потрошачи, с обзиром на то да ће се све то одразити на цене воћа и поврћа. Очекује се поскупљење од најмање 20 одсто.

Комисије за процену штете у Кушиљеву, Ђуринцу, Роћевцу, Суботици и Купиновцу још пописују штету у овим свилајначким селима. Милорад Стојановић из Кушиљева нам је рекао да му је под водом пет хектара пшенице, поврће у башти, па је, према његовој процени, штета најмање 5.000 евра.

– Пољопривредне усеве је негде оштетио град, многи су страдали у поплави, тако да мислим да ће пољопривредни производи да поскупе – оценио је помоћник председника општине за пољопривреду Горан Деспотовић.

Штете у општини Горњи Милановац још се мере и сабирају. У Прањанима, вароши близу Равне горе и селима око ње, град је за двадесетак минута уништио плантаже воћа, малињаке усред бербе, засаде поврћа, житнице, кукурузишта… Овог пута, страдала су још села Гојна Гора, Дружетићи, Теочин и део Коштунића. Падао је град величине ораха, а њиве и воћњаци зачас су се забелели као зими.

ДВА БУЏЕТА

Према прелиминарној процени, невреме у Смедеревској Паланци донело је штету већу од две милијарде динара, што је износ који премашује два годишња општинска буџета. Штета на кућама и помоћним зградама је 354.486.069 динара, а на пољопривредним културама 1.822.100.000 динара.
– У најкритичнијем дану, са 14 лансирних станица испаљено је 48 противградних ракета, а касније и више. Општина је из свог буџета финансирала већи део њихове набавке – изјавио је Дејан Ковачевић, први човек локалне самоуправе.

Прочитајте још: Протутњао ураган у Лозовику

Отклањање последица невремена које је задесило Ужице папрено ће коштати бројне житеље овог дела западне Србије, републички и локални буџет.

– Усред бербе, када треба наплатити рад, страдали су засади малине, највише у Дријетњу и Луновом Селу, а у току је процена степена штете. До сада је штету пријавило 15 власника кућа и нешто мање власника пословних објеката – каже Катарина Остојић, члан Градског већа за ванредне ситуације.

Општина Прибој прогласила је ванредну ситуацију. Први човек општине Лазар Рвовић каже да се још процењује штета те да неки показатељи говоре да је она само на путној инфраструктури већа од 12,5 милиона динара, док се процена штете настале на пољопривредним добрима још увек обавља.

Ифет Хамзић из пољопривредне стручне службе Пријепоља каже да су највећу штету претрпеле воћарске и повртарске културе у селима која се граниче са општином Прибој. У општини Петровац на Млави, и даље је на снази ванредна ситуација. Пошто је поплава угрозила две трећине општине и око 5.000 домаћинстава, сасвим је извесно да ће штета бити огромна.

Страдали су њиве, баште и пластеници у којима се гаји поврће – па се очекује пад пијачне понуде и раст цена за бар 20 одсто. Штету су претрпели и сточари који нису на време склонили на сигурно своје овце и свиње.

Према грубој процени, Алексинац ће изливање реке Турије „дебело“ коштати, више десетина милиона динара, процењује заменик председника те општине Чедомир Ракић.

ПОМОЋ ДРЖАВЕ

ВЛАДА Србије ће у четвртак да донесе одлуку о проглашењу елементарне непогоде у одређеним подручјима, како би на следећој седници Владе могао да се донесе програм мера за помоћ овим деловима Србије. То неће моћи да буде готово за три дана, већ су потребна од два до три месеца, рекао је, за „Новости“, министар пољопривреде Бранислав Недимовић. Канцеларија Владе Србије за управљање јавним улагањима направиће програм помоћи како би се у најкраћем року урадила санација последица од поплава у Србији.

Новости

Да ли је овај текст користан?

Кликните на звезду и оцените!

Ако вам је текст користан...

Поделите га са пријатељима!

Актуелно

На пијаци заврши оно што не може да се извезе – шта заправо једемо?

5 (1) Кестење из Кине, урме и грожђе из Ирана, поморанџе из Грчке, парадајз из …

Поскупљују цигарете, алкохол, кафа…

1 (2) Због новог усклађивања акциза са прошлогодишњом инфлацијом од фебруара ће поскупети цигарете, алкохолна …

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *