Рат тартуф кланова дивља Србијом: Убијају људе и псе
Два брата који су ликвидирану у обрачуну тартуфара код Сремске Митровице

Рат тартуф кланова дивља Србијом: Убијају људе и псе

4.5
(6)

Крвопролиће које се прекјуче одиграло у Сремској Митровици, када су браћа Дејан Е. (38) и Небојша Е. (36) убили два брата због тартуфа, отворило је тему о „тартуф клановима“ у Србији и њиховом суровом начину пословања, правилима налик мафијашким и тровању паса због најскупљих гљива на свету.

Наш саговорник И. С., који се овим послом бави десет година, а који није желео да открије своје пуно име због колега и тиме себе доведе у, како каже, незгодну ситуацију, открио нам је како све функционише.

“Овим послом се бавим већ десет година. Познајем све људе који беру тартуфе на територији Србије и сви су подељени у кланове. Тако се “ставља шапа” на територије и боље зарађује”, каже И. С.

Наводи да се већина држи договора, јер у супротном може да дође до проблема који могу да доведу и до убиства као што је то јуче био случај у Сремској Митровици.

“Другим тартуфарима је строго забрањено да беру на туђим територијама. Ако буду ухваћени у већини случајева дође до сукоба”, прича И. С.

Он наводи да се тартуфари служе многим прљавим триковима у које спада и тровање паса.

“Познато је да се за потрагу тартуфа користи раса “лагото ромањоло”, они су обучени за проналажење ових гљива и неретко бивају отровани током потраге. Наиме, дешава се да други тартуфари изваде гљиву из земље и на место где је била ставе отров и закопају га. Пошто се и даље осећа мирис печурке, пас тартуфар је нањуши и отрује се”, каже И. С.

Додаје и да се тартуфи из Србије извозе у Италију, а да тржиште код нас није толико развијено као у иностранству.

Иначе, како тврде стручњаци, у Србији тартуфа има на око 250 локација. Рецимо, прошле године је у Специјалном резервату природе Засавица, код Сремске Митровице, откривена непозната врста на овим просторима. Само у протекле три године у нашој земљи је пронађено пет врста најскупљих тартуфа.

Цена килограма белог тартуфа је 6.000 евра, док је црни 5.000. Код нас не постоје регистроване фарме тартуфа, јер они не могу да се узгајају, а иначе их је највише на Фрушкој гори. Дозволу за сакупљање и промет издаје Министарство заштите животне средине, а регистрованих тартуфара има веома мало, док већина ради на црно.

Зашто су тартуфи скупи

То су гљиве које расту испод земље и то само у одређеним подручјима. Ваде се уз помоћ свиња или паса дресираним само за ту намену. Управо због тешке доступности и немогућности да се вештачки узгоји, тартуф је је веома цењена намирница у гастрономији. Постоје стотине врста тартуфа од којих је свега десетак јестиво, а цена им варира. Углавном расту у шумама широм Европе, а у последње време проналазе се у Орегону и Аустралији.

Нова.рс

Да ли је овај текст користан?

Кликните на звезду и оцените!

Ако вам је текст користан...

Поделите га са пријатељима!

Актуелно

Александар Вучић је принуђен да води опасан рат против својих доскорашњих партнера у криминалу и корупцији

Александар Вучић је принуђен да води опасан рат против својих доскорашњих партнера у криминалу и корупцији

5 (3) Kо год страда у том рату, биће добро за Србију Почео је директни …

Доњецк: Све личи на то да се Кијев спрема за нови напад на Донбас

Доњецк: Све личи на то да се Кијев спрема за нови напад на Донбас

4.3 (3) Кијев се, према свим индикаторима, припрема да покрене нова борбена дејства у Донбасу, …

Leave a Review

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Send this to a friend