Аналитика

Ратови за ресурсе: епидемија се шири

24.11.2012. – Западни пројекат независности Косова да се контролишу богатства ове покрајине

Крвопролиће у Конгу расте из дана у дан. Без обзира на то што формално оно има племенску позадину, неки експерти су сигурни да се рат води за природне ресурсе. Устаници су заузели стратешки град Гому и одлучно су расположени да иду даље. Национална армија и снаге УН не могу да им за сада пруже адекватан отпор. Посматрачи сматрају да снажну подршку терористима пружају суседне Руанда и Уганда, заинтересоване за контролу ресурса Конга – једне од најбогатијих држава Африке.

Заиста имају за шта да се боре – Конго се налази међу десет највећих произвођача и власника наластишта нафте, злата, дијаманата, бакра, уранијума, кобалта и других ретких метала.

Међу њима је танталијум, који се с правом сматра јединственом рудом. Он се примењује у високотехнолошким производњама, између осталог у нуклеарној енергетици, компјутерској техници, моблиној телефонији и другим напредним гранама. При томе потражња за њима нагло премашује понуду. У последњим деценијама цена танталијума је скочила десетак пута. Неки стручњаци сматрају: танталијум је профитабилнији од злата и дијаманата, узимајући у обзир бурни развој високих технологија. И поседовање овог ресурса за сиромашне суседе Конга отвара пут ако не ка процвату, онда ка квалитетном и брзом пробоју у економији. Наравно, за сада не треба очекивати катастрофу због могућег прекида вађења метала у овој земљи – произвођачи су нагомилали довољне његове количине. Ипак сиуација је врло забрињавајућа, она наводи научнике да траже алтернативе, истакао је директор групе компанија АЛОР Сергеј Хестанов.

– Танталијум спада у ретке елементе, његових налазишта у свету је сасвим мало, и понуда на тржишту је такође мало. У последње време бележи се битан скок цене ретких метала, а понекад чак и прекид испорука. То је провоцирало истраживања добијања ових метала из морске воде. Слична производња врло је скупа, али у случају прекида таква синтеза ће бити успостављена. Танталијум је најпотребнији електронској индустрији. Ако конфликт буде трајао највише годину дана, светска индустрија ће проћи без посебних губитака.

Неки политиколози у вези са тим истичу да је западни пројекат независности Косова такође био изазван не само намером да се казни непокорна Србија, већ и жељом да се контролишу богатства ове покрајине. И заиста, ствар је била тога вредна. Једнострано проглашење независности Косова Србију је лишило огромне количине ресурса: угља, злата, платине, боксита, цинка, никла, кобалта. Резерве ових руда се процењују на десетине милиона тона. При томе само кобалт научници разматрају као један од најперспективнијих избора производње електричне енергије.

Борба за ресурсе се води и у многим другим тачкама планете. На пример, још недавно Судан и Јужни Суда који су до недавно стајали на ивици правог рата експерти називају полигоном сукоба Пекинга и Вашингтона. Као што се зна, Кина све активније осваја богати Афрички континент, инвестирајући тамо милијарде долара. Шта више, сматра га стратешким правцем своје спољне политике. Вољом судбине нафтна налазижта су се нашла и у Јужном Судану који је прошле године стекао независност уз активну подршку САД. А испоруке нафте могуће су само кроз Судан. И питање транзита нафте сада је исто тако важно као и питање експлоатације. Око њега је већ поломљено много копаља.

Између осталог сама Кина, како говоре неки њени партнери, почела је да ограничава извоз ретких метала, крајње неопходних за производњу иновационе продукције. А на територији Кине концентрисано је 97% стратешких сировина. Јапан, један од светских технолошких лидера, све више се плаши зависности од кинеског увоза. Тим пре што је Пекинг већ искористио своју предност као аргумент политичког притиска после недавног сукоба бродова две земље код спорних острва. Прекид испорука ретких метала у Јапан може да га лиши главних економских адута – аутомобилске и електронске индустрије. Могуће да ће се ситауција променити у случају разраде гигантских резерви ретким метала које су јапански научници пронашли у Тихом океану.

Становништво Земље сваке године се увећава за милионе нових становника. Неопходност да се човечанство осигура енергијом и предметима прве потребе постаје проблем број један. Због бурне човекове делатности само у последњих 20 година под утицајем издувних гасова за трећину је скочило радијационо дејство у свету. Ипак то не зауставља становништво планете у тежи да живи достојно. И контрола над ресурсима за многе земље и народе постаје фактор преживљавања, при томе у буквалном смислу. А за елите то је могућност неконтролисаног богађења. Тако да ће се епидемија борбе за ресуре изгледа само ширити.

Извор: Глас Русије

Оцените текст

0 / 5

Your page rank:

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Back to top button

Детектовали смо Адблокер!

Поштовани, рекламе су једини начин финансирања нашег сајта те вас молимо да угасите адблокер на нашем сајту како би нам тако помогли да наставимо да објављујемо још боље и квалитетније вести без цензуре и длаке на језику. Хвала на разумевању!