Регионална нарко-мафија ратује за београдско тржиште наркотика

0
(0)

Министар унутрашњих послова Небојша Стефановић рекао је данас да ће у најкраћем року изаћи са свим информацијима о нередима на дербију, али да се у овом тренутку „свакако чини да постоји значајна уплетеност криминогеног фактора”.

Како је навео, постоји сумња да је у питању више од обрачуна навијача, али да нема информација о умешаности обавештајног фактора.

„Не бих улазио у теорије завере, немамо информације да је неки обавештајни фактор умешан у то, дошли смо до информација које указују да постоји умешаност криминалних фактора не само домаћег, већ из региона. Да бисмо били сигурни шта је био циљ нећемо да излазимо још док немамо све информације”, рекао је Стефановић након свечаности обележавања 39. година од оснивања Специјалних антитерористичких јединица.

Додаје, да се за сада свакако чини да постоји значајна уплетеност кримогеног фактора, али да се не зна да ли су умешани као организатори или инспиратори догађаја.

„Имамо доста података, али ми не можемо да пратимо шта раде стране земље. Са колегема из БИА и са полицијама других држава покушаћемо да дођемо до више информација о лицима која су сада задржана код нас, а доводе се у везу са насиљем на дербију. Очекујем да у врло кратком року имамо довољно информација за тужилаштво, да могу да квалификују дела”, рекао је Стефановић.

Како каже, постоји доста сведока и све иде у правцу разрешење, а сумња се и да је постојао још неки разлог осим „класичних жеља навијачких група за преузимањем трибина и послова везаних за то”.

Министар каже да не зна тачно колико се лица налази у притвору сада, али да их је било шест, те да мисли да је сада један мање.

Упитан да прокоментарише јучерашњу изјаву председника Вучића да је „можда било неких пропуста”, Стефановић каже да ће све бити анализирано на седници Савета за координацију служби безбедности.

„Сачекао бих да видимо шта се то дефинише као пропуст, свакако да није све било идеално, када се тако нешто догодило. Пошто је то све везано за истрагу, сачекајмо да видимо шта се десило, па да видимо и ко је попустио”, рекао је Стефановић.

Додаје, да не може сваки странац који дође у Београд да се проверава, ако нема историју извршених криминалних дела у Србији, јер је онда само страни држављанин који је са документима ушао у земљу, а „не можете пратити сваког странца”.

Упитан да ли је држава спремна да објави тотални рат хулиганима, Стефановић је рекао да се слаже да држава треба да пооштри казнену политику, али да и јавност треба да врши притисак да се ухапшени адекватно и казне.

„Када ухапсимо некога ко илегално носи оружје и он онда добије 10 месеци условно, то није добра политика. Ја не могу да утичем на рад судија, јер они раде независно и по свом уверењу, али се не слажем и ја бих одређивао максималне казне. Ако сте дошли у Србију да неком разбијете главу и набодете ножем онда треба да добијете такву казну да то ником другом не падне на памет, то је једини начин да људи то више не раде”, рекао је Стефановић.

Упитан за име Филип Кораћ који се у медијима помиње као организатор немира на дербију и „наследник Луке Бојовића”, Стефановић је рекао да је то име познато полицији.

„Не бих сада улазио да ли је био организатор или не, постоје одређене сумње, али чекамо анализу и имамо сазнања и о њему”, казао је Стефановић.

Закони притив хулигана су пооштрени, треба да се спроводе 

ЧАЧАК – Министарство правде је предузело све из своје надлежности како би се предупредили нереди на спортским утакмицама, а на тужиоцима и судијама је да доследно примењују усвојене законе, изјавила је данас министар правде Нела Кубуровић.

„Пре свега пооштирили смо казне изменама и допунама Кривичног законика (које су у примени од 1. јуна), а за кршење једне од предвиђених мера забране приласка спортским теренима, прописали смо и да то представља кривично дело”, рекла је Кубуровић одговарајући на питање новинара у Чачку, да ли се доследно спроводи закон против насиља на спортским приредбама.

Она је истакла да је Министарство предузело све како би се спречила будућа дешавања, те да је на тужиоцима и судијама да доследно примењују усвојене законе.

(Танјуг)

Да ли је овај текст користан?

Кликните на звезду и оцените!

Ако вам је текст користан...

Поделите га са пријатељима!

Актуелно

Полицајац узбуњивач: Нови шеф београдске полиције – пријатељ Звонка Веселиновића и власник МХЕ (видео)

4.5 (8) Новинар СРБИН.инфо Војин Радовановић разговарао је са Миланом Думановићем, бившим оперативцем МУП-а Србије, …

Плантажа марихуане “Јовањице”: Иза Предрага Колувије и плантаже марихуане не стоји особа А. В.

4.6 (9) Суђење већинском власнику пољопривредног газдинства „Јовањица“ Предрагу Колувији и осталим оптуженим за недозвољену …

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Send this to a friend