РЕКЕТАШИ: Станка Суботића Цанета рекетирали Борис Тадић, Мики Ракић, Вук Јеремић и Душан Михајловић

0
(0)

Београд — Почасни председник ДС Борис Тадић каже да је спреман да сведочи о свим оптужбама које је данас на његов рачун у Специјалном суду изнео Станко Суботић.

Бвиши председник Србије реаговао је писаном изјавом поводом Суботићевог данашњег сведочења у поновљеном поступку по оптужници за шверц цигарета током деведесетих. Суботић је том приликом рекао да је на њега вршен политички притисак и да је процес против њега монтиран.

Борис Тадић каже да се у своја два председничка мандата никада није бавио монтирањем судских процеса, „а то се свакако односи и на процес против Станка Суботића“.

„Он пред судом и данас, као и у више наврата раније говори о финансијским пројектима, везама и обавезама које је имао са покојним премијером и његовом породицом. Поред тога што сматрам апсолутно неморалним позивати се у том контексту данас на Зорана Ђинђића, ја у сваком случају са тиме немам апсолутно никакве везе. Спреман сам да транспарентно аргументујем своју изјаву, а то ћу свакако и детаљно урадити и пред јавношћу и пред судом уколико будем позван да сведочим“, наводи Тадић у писаној изјави. 

„Овом приликом бих под пуном моралном, материјалном и кривичном одговорношћу изјавио да никада нисам примио никакав новац од Суботића нити да је он на било који начин финансирао странку од времена када сам ступио на место председника Демократске странке. У складу са тим никада ни ја, нити било ко од мојих сарадника није вршио политички притисак на њега, а његове наводе о монтирању судског процеса је бесмислено и да коментаришем“, навео је Борис Тадић. 

Бивши председник Србије и почасни председник ДС-а каже и да је Станко Суботић у време његовог мандата био равноправно као и сваки други грађанин третиран пред законом. 

„Нити је финансирао странку у време када сам ја био на њеном челу, нити му је дозвољено да купује своју слободу. Очигледно је да он то види као политички притисак, а да само ону власт која га ослободи свих навода оптужнице види као праведну. Том логиком би значило да ослобађање од политичког притиска значи ослобађање Суботића терета оптужнице, што се коси не само са законом него и са здравим разумом“, навео је Борис Тадић.

Б92

Потпредседник Демократске странке Миодраг Ракић саопштио је данас да Станка Суботића не познаје и да је Суботићев долазак у Србију идеална прилика да се испитају његове везе са Дарком Шарићем.

„Суботића никада нисам видео, за разлику од великог броја политичара у Србији. Не желим да коментаришем одлуке суда о прихватању десетоструко мањег јемства него што је било раније понуђено, али сматрам да је присуство Суботића у земљи одлична прилика за истражне органе да утврде финансијску повезаност Дарка Шарића и компанија под његовом контролом (Суботића)“, навео је Ракић.

Он је додао да сматра да је прави мотив Суботићевог седмогодишњег скривања од српских истражних органа управо „жеља да се та чињеница сакрије“.

Демократска странка је у свом саопштењу истакла да су срамне и апсолутно неистините оптужбе које је на њен и на рачун високих функционера те странке изнео Суботић.

Она упозорава да Суботић своју одбрану користи за нападе на политичке противнике оних који су му омогућили да му се након седам година бекства омогући одбрана са слободе уз јемство 10 пута мање него што је раније нудио.

„Не спомињући своје везе са представницима данашње власти, охрабрен чињеницом да је у току поступак који се води на начин како је он желео, Суботић бескрупулозно оптужује Демократску странку и њене функционере“, додаје ДС.

Суботић је јутрос пред Специјалним судом у Београду негирао оптужбе да је организовао криминалну групу која је кријумчарила цигарете деведесетих тврдећи да је поступак против њега монтиран како би му политичари изнуђивали новац.

Поред некадашњег министра полиције Душана Михајловића, у том контексту Суботић је поменуо и некадашњег председника Србије Бориса Тадића, Ракића и Вука Јеремића.

Танјуг

Две седмице након што сам, преко свог Фонда за развој демократије, дао преко милион евра за финансирање Демократске странке, покренут је поступак против мене, навео је Суботић

Контроверзни бизнисмен Станко Суботић Цане, негирао је данас пред Специјалним судом у Београду оптужбе да је организовао криминалну групу која је кријумчарила цигарете деведесетих и устврдио да га је бивши министар полиције Душан Михајловић уцењивао како не би покренуо истрагу против њега, а да су Борис Тадић и његови најближи сарадници вршили притисак на њега.

“У целости побијам све наводе оптужнице. Нисам имао никаву потребу да оснивам фантомске фирме и није било никаквог основа да ми се приписује ово што пише у оптужници”, рекао је Суботић излажући први пут пред судом своју одбрану након седам година од покретања кривичног поступка против њега 2006. године.

Суботић тврди да су кампања и оптужбе против њега су почеле у медијима двехиљадитих, да би се власт дочепала његових пара и имовине.

“Тадашњи министар унутрашњих послова Душан Михајловић је 2002. покренуо истрагу о кријумчарењу цигарета, а истовремено је долазио код мене да ме уцењује и тражи велике паре да се истрага не поведе против мене”, истакао је Суботић.

Суботић је тврдио да је Михајловић „облетао“ око њега и додао да су сви детаљи тих сусрета описани у кривичној пријави коју је раније поднео против бившег министра.

„Михајловића нисте могли да разумете шта прича осим када тражи паре. У зависности како је био расположен тражио је 200.000, 500.000 па до 20 милиона евра„, испричао је Суботић.

Према његовим речима, Михајловић му је рекао да, иако су земљаци, он не може да му сам реши тај проблем, али да ће, ако да новац, моћи да покуша да преусмери истрагу и да лобира да стекне позитивну репутацију у Србији.

Он је навео да су до 2006. и други разни политичари долазили код њега и причали како ће решити истрагу али уз концесије – паре или другу компензацију.

Ја сам све то правосуђу Србије покушавао да пошаљем преко медија свих ових година али то није уродило плодом…”, навео је Суботић.

Наводећи да је у Србији 2006. године имао инвестиције вредне више десетина милиона евра, он је нагласио да је преко свог Фонда за развој демократије дао преко милион евра за финансирање Демократске странке.

Међутим, како је рекао, две недеље пошто је дао последњи новац покренут је поступак против њега.

Суботић је испричао да су у више наврата на њега вршили притисак Борис Тадић и његови најближи сарадници који су, како је тврдио, долазили код њега.

У том контексту споменуо је Микија Ракића и Вука Јеремића.

Суботић је такође детаљно указао суду да је његова компанија “Миа уб” имала званична права да се бави продајом цигарета, тврдећи да је пословао искључиво у складу са законом.

“Остваривао сам велике профите, а обавезе према држави су биле веома мале око један одсто и ја сам имао срећу да се тим послом бавим. Међутим и тај један посто је био обезмишљен због велике инфлације деведесетих”, навео је он указујући да из тог разлога није имао имао никаву потребу да оснива фантомске фирме или ради нешто противзаконито.

Подсетио је суд да је седамдесестих година прошлог века отишао у Француску и радио са конфекцијом… Деведесетих је почео да оснива фирме у Србији, а с цигаретама је кренуо да се бави “случајно” пошто му је једна македонска фирма дуговала паре.

“Када сам схватио да је то добар и уносан посао обратио сам се и другим прозивођачима цигарета у иностраству. Остваривао сам промете који су се мерили милијардама долара”, навео је Суботић и додао да је уредно плаћао порезе и Србији и Швајцарској у којој је то време почео да живи и ради.

Рекао је да месечно зарађује 60.000 швајцарских франака , а има више компанија које се баве различитим пословима.

Суботић је додао да има низ непокретности у Србији које су му међутим одлуком суда све привремено одузете, као и у иностранству.

Он је казао да не познаје некадашњег директора Савезне управе царина Михаља Кертеса, који је један од још 13 оптужених у том процесу.

У паузи суђења, која ће бити настављено саслушањем сведока, Суботић је рекао новинарима да неће давати изјаве, као и да је срећан што је дошао у Београд и добио прилику да се лично брани.

Суботићу се до сада судило у одсуству јер је до јула ове године био недоступан правосудним органима Србије када му је одлуком суда укинута потерница а притвор замењен јемством.

Суботић је седам година био у бекству, од покретања истраге за шверц цигарета у Србији 2006. Он је 19. јула положио јемство од 538.000 евра, односно уписао је хипотеку на кућу у корист суда.

 Одлуком о замени притвора јемством суд је усвојио, четврти по реду, предлог Суботићевих бранилаца за одређивање јемства у том износу, које је и најмање које је до сада нудио.

У децембру 2011. године суд је одбио највиши икад понудени износ српском правосуђу за јемство од пет милиона евра, а трећи који је нудио Суботић. Претходни предлози за јемство износили су 700.000 евра и два милиона евра.

Суботићу је иначе 17. јуна почело поновљено суђење у одсуству у Специјалном суду у Београду због оптужби да је био на челу групе која је шверцовала цигарете током деведесетих година.

Суботић се, после измене Кривичног закона од 15. априла, прецизираном оптужницом терети за кривично дело злоупотреба положаја одговорног лица за које је запрећена казна до 10 година затвора, а не више за злоупотребу службеног положаја за коју му је претила казна до 12 година затвора.

Апелациони суд у Београду зимус је укинуо првостепену пресуду којом је Суботић у одсуству био осуђен на шест година затвора због кривичног дела злоупотреба службеног положаја, а оптужени као припадници његове групе на затворске казне од четири и по године до десет месеци због швецра цигарета током деведесетих година.

Укинутом пресудом Специјалног суда од 6. октобра 2011. Суботић је, поред затворске казне, обавезан да у року од 15 дана од правоснажности пресуде у буџет Србије уплати 75.821.404 динара са каматама које се рацунају од 1. новембра 1996. године. 

Одлукама Специјалног суда, привремено су Суботићу одузете некретнине и локали у Србији и Црној Гори, али те одлуке остају на снази до правоснажног окончања поступка.

Суботић се терети да је био на челу групе која је шверцовала цигарете током 1995. и 1996. године из Македоније у Србију и продавала их правним и физичким лицима.

Тако је на штету буџета група стекла корист од 28 милиона евра и шест милиона америчких долара.

То су радили уз помоћ службеника Савезне управе царина који су омогућили улазак теретних камиона са цигаретама без икаквог евидентирања. Потом су цигарете превозили и складиштили их у више магацина по Србији, а затим их препродавали.

Суботић је и поред вишегодишње потернице на снази слободно живео и радио у Швајцарској, а 2008. Москва је одбила да га изручи Србији, јер руски закон није признавао кривично дело да које се Суботић теретио пре преквалификације дела, односно измене оптужнице.

 

Курир

 

Да ли је овај текст користан?

Кликните на звезду и оцените!

Ако вам је текст користан...

Поделите га са пријатељима!

Актуелно

Медојевић: Нису Мило и Цане довели Вучића на власт да брани интересе Србије него да буде издајник (видео)

0 (0) Црногорски посланик и председник Покрета за промене Небојша Медојевић о синегрији криминала и …

Шокантне изјаве Ницовића и Шешеља: Кућа Душана Михајловића била легло СТРАНИХ ШПИЈУНА

0 (0) Београд – Контакти Душана Михајловића са страним агентима, посебно западњачким, у време док …

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Send this to a friend