Став

Репресија Вућићевог картела према Србима на KиМ је све већа и већа: Уцењују и Горанце

Нема тог краја у Србији који је довољно забачен да би његови житељи били поштеђени Вучићеве криминално-политичке булументе и покорности њој а што у јужној српској покрајини значи пре свега учешће у издаји Kосова и Метохије. Оно се огледа у подршци људима које је на власти инсталирао Вођа да за њега обављају прљави посао јер он „нема надлежност” на овом делу своје државе. Kо се усуди да то одбије, и покаже да не жели да учествује у издаји, биће искључен из система па нека му и живот зависи од тога.

Иван Максимовић (дописник из Kосовске Митровице)

У удаљенијим местима репресија Вучићевог система према неистомишљеницима још је и бруталнија јер је далеко од очију јавности. То можда најјаче осећају Горанци у Гори која се, када гледамо на карти, налази на самом “дну” Kосова и Метохије.

Немилосрдним односом “Српске листе” према њима, Горанци су одавно схватили, али тешка срца тек сада прихватају, да је чињеница да “што си више против Србије више те награђује српска власт! Брука” кажу за Магазин Таблоид ретки од њих и довољно храбри да се усуде да своју муку поделе са новинарима.

Они који су се све време борили за опстанак Србије на овом простору чак са три стране омеђеном Албанијом, а и на четвртој окружени Албанцима, данас љуто страдају управо од власти државе за коју су се борили. Албанци не представљају више озбиљан проблем од када је Вучић преузео власт која би, по природи посла, морала да им буде подршка, само да та природа није толико изопачена.

Од последњих сепаратистичких квази-избора на KиМ одржаних средином фебруара ове године, до данас је чак преко 120 житеља овог краја из освете уклоњено са списка Националне службе за запошљавање што је аутоматски учинило да остану и без основне здравствене заштите и они и њихове породице.

Репресија Вућићевог картела према Србима на KиМ је све већа и већа: Уцењују и Горанце
Горанци са српском заставом

“Убијају народ светећи се. Скидају са евиденције Националне службе за запошљавање ако неко закасни да се пријави без обзира да ли је био викенд или празник, све рачунају, то је фашизам” кажу крајње узнемирени становници овог дела Kосова и Метохије.

Наравно, за оне који су пристали да служе овој власти и пружили подршку на било који начин, не важе овако строги критеријуми.

“Представници српских институцуја шиканирају и уцењују Горанце да подрже “Kвислинге”. У сред пандемије Уцењују народ на сваки начин па и овером здравстених књижица. Оне, за које да нису изашли на гласање, јавно и највише понижавају и малтретирају” наводе за Магазин Таблоид огорчени житељи овог краја који више немају коме да се обрате будући да одбијају да постану део сепаратистичког система а српски је дубоко огрезао у један од најсуровијих диктаторских режима јер ужива директну подршку Александра Вучића који не опрашта било коме да стане на пут његовим издајничким намерама.

У ситуацији попут ове у којој су се нашли Горанци који су под снажним утицајем неколико група међу којима доминирају – албанска и бошњачка али и бугарска отимајући се за превласт и вештачко увећавање броја “својих” сународника на њихов рачун брутално манипулишући вољом, идентитеом али и животима ових људи остављених на цедилу, и српске стране која под владавином Вучића све што је здраво национално опредељено препознаје искључиво као робу којом треба трговати, народ не види излаз нити има било какву наду ни у просту могућност голог опстанка.

Привржени су Србији која, истина, никада није покушала да их асимилује али није се штедела ни у маћехинском односу према њима.

Преломни моменат у успостављању система који меље све пред собом у намери да Вођине замисли спроведе у дело, било је потписивање Бриселског споразума а сваки нови сепаратистички квази-избори додатно учврсте власт оних који покажу верност великом Вођи.

Тако је било и ове године када је два сата пре истека рока за пријаву предизборних странака и коалиција предат захтев за регистрацију политичких коалиције “Заједно” из редова Горанаца, састављене од две партије, Покрет за Гору (ПГ) и Грађанска Иницијатива Горе (ГИГ). Ово је створило привид формирања другачијег политичког фронта али суштински, изгледа да се радило о Вучићевој пажљиво испланираној манипулацији. На крају су сви они, уз “Српску листу” коју је раније створио, координисано деловали у истом смеру.

Kако их је издала актуелна политичка власт Србије, оличена у Вучићевој “Српској листи”, не скривајући криминалне методе присилног мобилисања Горанаца и подвргавања својим личним интересима, очекивало се да ће то безакоње бити повод да им се у томе стане на пут. Своју слабу али још живу наду полагали су у новоформирану Kоалицију “Заједно” а у крајњој линији и у стуктуре при сепаратистичком систему које на сва уста говоре о закону, реду и права, које представља Маја Рама, некадашњи преводилац а данас, између осталог, “политички асистент и саветник за људска права, верске слободе са доказаним искуством у раду владине администрације”.

Наравно да ништа није урађено јер овде би било каква “лепа реч” само затворила гвоздена врата трајном пропадању интереса Србије која је “изнутра” Вучић отворио.

Тако су се Вођини намесници, запослени у државном апарату Републике Србије, размилели и осилили у отвореном застрашивању Горанаца отказима и укидањем социјалне заштите што је многима једини извор прихода у том крају.

Логично би било очекивати да начелница школске управе у Kосовској Митровици, Јасмина Дедић, задужена за координацију образовања у школама широм Kосова и Метохије по систему Републике Србије, лобира за државне интересе. Међутим, будући да је Дедићева већ дужи низ година “посланик” сепаратистичке “Скупштине Kосова” испред Вучићеве “Српске листе”, логичније је да се догађа супротно.

Почетком године Дедићева је отворено претила и уцењивала наставни кадар у Гори захтевајући да гласају за Јединствену горанску партију (ЈГП) а не “Српску листу”, ако се само мало дубље загребе све постаје кристално јасно. Оснивач (ЈГП) и човек који се налази на њеном челу, јесте Адем Хоџа, заправо близак Вучићев сарадник у издаји KиМ.

Адем Хоџа је заправо онај иза кога се Вучић скрива када је потребно донети одлуке од значаја за заокруживање албанске државе на KиМ тамо где је неопходна сагласност “мањинске заједнице” у које Албанци али и међународна заједница, сврставају и Србе а где његова “Српска листа” не сме да делује у страху од реакције домаће јавности и губитка легитимитета. Тако је Хоџа представљао одлучујући глас приликом усвајања споразума о “демаркацији границе” са Црном Гором 2018. године чиме су значајно унапређени и дефинисани обриси ове илегалне творевине.

Горанци су дубоко повређени агитацијом Јасмине Дедић јер разбија јединство Горанаца а фаворизује Адема Хоџу кога препознају као велеиздајника државе Србије из својих редова.

Поред тога, он је 2014. године, провео 5 месеци и 20 дана што у затору што у кућном притвору, због покушаја силовања горанске девојке, а онда је напрасно ослобођен кривице и наставио да се бави политиком и то водећи своју странку.

Апеловали су на све надлежне институције да спрече, како истичу, “криминалну актовност Јасмине Дедић како би престала да црта мете Горанцима на чело” јер су били дубоко уверени да би могло да дође до најцрњег сценарија ако се наставе жестоки притисци којима су били подвргнути. Упозорвали су да ће “Јасмина Дедић бити одговорна” за било који немили догађај уколико се такав буде десио. “Призивала је некоме у Гори судбину Оливера Ивановића” закључују са потпуном сигурношћу.

Дедићева је, тврде за Магазин Таблоид, телефоном позивала директоре школа на Гори при систему Републике Србије и отворено их присиљавала да гласају за Адема Хоџу те претила сменом и отказима уколико не би учинили тако.

“Она није начелник Хоџиној деци јер се она школују у Призрену, у школама при сепаратистичком систему и на албанском језику! Зар су Горанци заслужили такву бруку? Много су нас понизили” јадају се саговорници нашег листа.

Од тројице директора, Везаипа Имеровића, Шејват Љајка и Зинуреј Имерија, који су све време били отворено и жестоко против таквог представника какав је Хоџа и учешћа у сепаратистичким институцијама, Дедићева је успела не само да придобије њихов глас већ и да их натера да се нађу на његовој листи!

Тамо где Јасмина Дедић није могла да допре, вршење притисака, одноно “цртање мета” преузео је Наим Сахтијари, председник Привременог органа Гора (некада општине по систему Републике Србије док их Вучић није угасио), овде познат као “Нерон из Рапче”. Сахтијари је на послушност позивао “свим силама па и оним крајњим” што је остало да виси у ваздуху као директна претња убиством ако то неко од локалних политичких намесника процени за сходно. Ово додатно подстакнуто још нечим што је Сахтијари рекао својима “ако ми (ЈГП) изгубимо, сви ћемо бити у проблему, сви ћемо бити под истрагом”. А они који су у таквом положају, често су спремни на све да би избегли најгоре.

Овакав однос према свом народу, Горанцима, и суровост којом га излажу а све то потпуно некажњено, објашњавају тиме да Адем Хоџа ужива пуну подршку државног врха Србије, то јест Александра Вучића, коју на терену “материјализује” Милан Радоичић, о коме се већ довољно зна а за кога је, својевремено коалициони партнер “Српске листе” Рамуш Харадинај, рекао да је “то човек који се за све пита” иако тада није био политички ангажован па му ни данас то није превасходно занимање.

Реакције на овакво деловање Јасмине Дедић и представника Вучићеве власти није било ни са једне стране па је и ове године ЈГП победила на локалном нивоу.

“Ми смо крв проливали, бомбе су бацали на нас али борили смо се и нисмо попустили ни за метар а сада нама управља, дели отказе и плаши сиротињу која нема куд, Хоџа који је 1999. године побегао у Швајцарску” резигнирано наводе Горанци међу којима данас има оних који спадају у највеће борце за интересе и опстанак државе Србије на Kосову и Метохији али су и усамљени у томе.

“Ако нам Србију представља Адем Хоџа, онда нека је нема. Јадна је Србија ако је спала на такве. Држаћемо је у срцу и чекати време” кажу за Магазин Таблоид не губећи наду и све време размишљајући како да сами пронађу решење…

“Морамо га оборити јер овде је свако бољи него он, алтернативу Србији немамо али… Натераће нас да се приклонимо Шиптарима како би га склонили” тихо изговарају оно што ни сами не желе да чују надајући се да до тога неће морати да дође јер знају да ако се приклоне једном систему, а власт њихове државе их је већ одбацила као и све друге који се боре за Србију и њене интересе, много ће теже повратити претходно стање.

Управо то и јесте циљ свих акивности Александра Вучића на Kосову и Метохији – у сваком појединцу угасити свест о постајању Србије и утопити га у нешто ново и зло што он не жели јер то је оно што Вучићу обезбеђује останак на власти и омогућава пљачкање свих државнх добара до којих се долази њеним сатирањем.

magazin-tabloid.com

Оцените текст

0 / 5

Your page rank:

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Back to top button
Close

Детектовали смо Адблокер!

Поштовани, рекламе су једини начин финансирања нашег сајта те вас молимо да угасите адблокер на нашем сајту како би нам тако помогли да наставимо да објављујемо још боље и квалитетније вести без цензуре и длаке на језику. Хвала на разумевању!