уторак , октобар 24 2017

Република Српска добија закон о регистру педофила

БАЊАЛУКА – Закон о посебном регистру особа правоснажно осуђених за кривична дела против полног интегритета и искоришћавања деце требало би да буде усвојен у Народној скупштини Републике Српске до краја године, најавио је у четвртак помоћник министра правде Слободан Зец.

Он је навео да је Министарство правде Српске израдило радну верзију овог закона, који ће бити достављен на усвајање Влади, која ће га у форми нацрта упутити Народној скупштини на разматрање на првом заседању у новембру.

– Након усвајања нацрта закона у Народној скупштини, што ће зависити од њене динамике рада, Влада Српске ће тај закон у форми предлога упутити парламенту на усвајање већ у новембру или децембру – рекао је Зец на конференцији за новинаре у Бањалуци.

Председник Радне групе за израду овог закона Иванка Марковић каже да је сврха овог акта обезбеђивање заштите деце од сексуалног злоупотребљавања и искоришћавања, као и спречавање правоснажно осуђених особа да поново изврше исто или слично кривично дело.

Она каже да ће, према овом законском акту, сви који у свом раду остварују непосредан контакт са децом, па чак и представници институција које одлучују о правима детета, приликом запошљавања особа које долазе у контакт са децом бити дужни да провере да ли се та лица налазе у регистру.

СТАТИСТИКА

ПРЕМА подацима из МУП-а РС, само у првих осам месеци почињено је 13 кривичних дела против полног интегритета у којем су жртве деца, међу којима су седам дела полног насиља, једно приказивање и поседовање дечје порнографије.

Н. Ш. РАДИЋ, Новости.рс

Актуелно

Ко води специјални рат против Републике Српске? (видео)

Већ дуже вријеме против Републике Српске води се специјални рат, чији је циљ урушавање најважнијих …

Шљива са Мајевице и ове године кренула на европско тржиште (видео)

Шљива са Мајевице и ове године кренула је на европско тржиште. Чачанска љепотица богато је …

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Simple Share Buttons