Режим напредних економских убица је од српског радника направио највећег роба у Европи!

0
(0)

Иако је најављено да ће статус радника на лизинг коначно бити законски регулисан, то се још није реализовало, а судећи према последњим дешавањима, Закон о агенцијском запошљавању неће бити скоро пред посланицима.

Да ли су радници у Србији довољно заштићени?

Синдикатима је достављен у потпуности измењен текст из кога су избачене кључне одредбе које би требало да пруже правну заштиту радницима ангажованим на овај начин. Секретар Савеза самосталних синдиката Србије Зоран Михајловиц́ за Спутњик истиче да је уверен да иза најновијег пролонгирања и измена одредаба стоји Америчка привредна комора и Савет страних инвеститора.

– Наша конкретна примедба је да нису усвојене неке ствари које су већ биле договорене на радној групи и на јавној расправи. Нажалост, Министарство рада понудило је сасвим нови текст који није усаглашен и на који имамо велике примедбе – каже Михајловић.

– Министарство рада није прихватило одредбу да број запослених на лизинг у оквиру фирме мора бити строго ограничен. Тако би у будућности категорија запослених на неодређено време могла бити у потпуности замењена категоријом радника ангажованих искључиво по потреби – наводи Михајловић и истиче да већ сада постоје фирме у којима је више од 60 одсто радника управо ангажовано путем лизинга.

– И они примају мању плату за око 30 до 40 одсто у односу на раднике који раде на неодређено. Ми се залажемо за то да се плате радника ангажованих путем агенција изједначе са платама осталих запослених ангажованих код предузетника на истим пословима. Сматрамо да број радника на лизинг не сме да прелази 10 одсто од укупног броја радника у фирми – додаје он.

– Уколико предлог закона не буде враћен на јавну расправу, синдикати неће подржати његово усвајање у овој форми – каже Михајловић и не одбацује могућност да и поред тога Закон буде усвојен преко ноћи.

– Али онда то не би био ни социјални дијалог нити би могли да кажемо да је Србија земља у којој важе права из социјалног дијалога нити да испуњавамо услове за кандидатуру за улазак у ЕУ.

Иначе, ангажовање радника на лизинг пракса је коју познају све европске земље. Међутим, њихов статус је комплетно регулисан законом, имају многа права и гаранције, а у неким државама радници ангажовани путем агенција остварују вец́у зараду од радника који су запослени по класичним основама.

Србија је једина европска земља у којој радници раде на лизинг, а да то није регулисано посебним законом.

Спутник

Да ли је овај текст користан?

Кликните на звезду и оцените!

Ако вам је текст користан...

Поделите га са пријатељима!

Актуелно

У Београду поднета прва тужба против НАТО због осиромашеног уранијума

4.7 (3) Адвокат Срђан Алексић поднео је Вишем суду у Београду прву појединачну приватну тужбу …

Брнабић: Од сутра масовна вакцинација грађана, приоритети просветни радници, припадници МУП-а, Војске Србије и представници медија

5 (3) Председница Владе Републике Србије Ана Брнабић најавила је данас да ће вакцинација за …

2 Коментара

  1. Sve njih poskidati s mesta na koje su ih postavili njihovi vlasnici anglosaksonci, germani i anglosaksonska kolonija amerika i sve njih pod hitno u rudnike! Neka tamo izivljavaju svoje „snove“ o velicini, lece komplekse i frustracije nesposobne fukare!

  2. Javna tajna:
    A šta kažete na to što mnogo radnika radi zvanično za minimalac, a deo plate dobija „na ruke“ !?!

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Send this to a friend