fbpx

Режим нас задужује, плаћамо камате а новац не користимо јер нико од владајућих драмосера не зна да направи планове и пројекте улагања?!

0
(0)

Београд — Србију чека 3,1 милијарда евра одобрених кредита из разних извора, али те паре се не повлаче јер углавном нема готових пројеката, пише „Политика“.

Како наводи тај дневник, Србија се у протеклих неколико година задужила за око 4,5 милијарди евра инвестиционих кредита, од чега је, према најовијим подацима Управе за јавни дуг, повучено свега око 1,4 милијарди евра.

У тексту се напомиње да су највећи проблеми код кашњења у коришћењу повољних зајмова неприпремљени пројекти и нерешени имовински односи. 

Због тога, како се истиче, не само да стоје инвестиције и не долази новац већ се код неких банака плаћају и пенали. 

За провизије и пенале на неповучене зајмове по основу директног задужења и издатих гаранција у 2013. години плаћено је 7,9 милиона евра, наводе у Управи за јавни дуг Министарства финансија Србије. 

Како наводи Политика, од укупно одобрених пројектних средстава провизија на неповучена средства се плаћа код Европске банке за обнову и развој, кинеске Ексим банке, канадске банке за развој извоза (Еxпорт Девелопмнет Цанада), Међинародне банке за обнову и развој, Владе Азарбејџана и Јапанске агенције за медународну сарадњу (ЈИЦА). 

Према том београдском дневном листу, најмањи проценат искоришћености добијених зајмова, после водоснабдевања и здравства, имају Железнице Србије. То предузеће је, прецизира се, од 400 милиона евра кредита искористило само 19 одсто новца. 

Само неповлачење кредита ЕБРД-а коштало је прошле године Србију 1,5 милиона евра. Тај уговор о зајму потписан је још у мају 2009. за набавку нових вишеделних електромоторних возова, наводи Политика и додаје да су та средства постала оперативна у марту 2010, али да српске железнице три године нису успеле да спроведу тендерску процедуру. 

Додаје се да је са ЕБРД потписан и уговор о кредиту од 95 милиона евра за модернизацију деонице пруге Београд-Раковица-Ресник и ремонт 131 километра „нишке“ пруге на Коридору 10, али да 18 месеци није безбеђена пројектна документација, нити је започета тендерска документација. 

Слично је и с кредитима за изградњу Коридора 10 – од одобрених 1,004 милијарди евра повучено је само 213,6 милиона евра, пише данашња Политика.

 

БЕТА, ПОЛИТИКА

Да ли је овај текст користан?

Кликните на звезду и оцените!

Ако вам је текст користан...

Поделите га са пријатељима!

Актуелно

Привреду тек чека неликвидност: За кредите за ликвидност јавило се 4.600 фирми са тражњом за 800 милиона евра

5 (1) Банке већ увелико примају захтеве предузећа за кредите за ликвидност за које ће …

Мораторијум на кредите тражило 94 одсто грађана

0 (0) За мораторијум на отплату кредита од три месеца, који је уведен са проглашењем …

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *