Друштво

Режим се поиграва са судбином 3.000 ђака и 700 професора

Око 3.000 ђака дочекаће 1. септембар не знајући да ли су и у коју школу уписани, а више од 700 професора од ове школске године остаће без пуног фонда часова па ће зато с разлогом страховати за посао због тога што су најављена отпуштања у просвети.

Један од разлога за то је и обезглављено Министартво просвете, три недеље пред почетак школске године, па синдикати немају коме да се обрате, нити има ко да донесе одлуку о упису. Министар Жарко Обрадовић се од реконструкције не појављује на послу за разлику од већине својих колега.

Лоша уписна политика Министарства просвете довела је до укидања бодовања мале матуре, што је условило упис у средње школе по успеху из основне школе.

Протежирањем гимназија, економских и медицинских школа у односу на машинске, хемијске, текстилне кожарске и других средњих стручних школа, за којим постоји реална потреба на тржишту, остало је неформирано више од 250 одељења, јер су имали мање од 15 пријављених ђака по одељењу.

– Најугроженији је трогодишњи образовни профил и Министарство би требало да макар ове године одобри формирање одељења са најмање 10 ђака.
У нашој школи имамо једно неформирано одељење – каже Ђурађ Бањац, директор Електротехничке школе “Земун”.

У Саобраћајно-техничкој школи Земун чак три одељења мање ће уписати ове године.

– Мањак одељења неминовно доводи до технолошких вишкова, јер наставници не могу да испуне фонд часова. У нашој школи имамо три одељења мање на ИИИ степену. Неколико наставника одлази у пензију, па ћемо наставницима који остају на тај начин “попунити” фонд часова. Лоша уписна политика довела је до глорификовања неких занимања, док су ауто-механичари, лакирери, ауто-електричари изгубили шансу да уче то што су желели и са чим би нашли посао чим заврше школу – каже директор Радмило Ђоковић.

Занимања за која нема интересовања

– Кожари, текстилци, бродоградња, ауто-механичари, лакирери, ауто-електричари

Најпопуларније школе
– Гимназија, медицинска, економска   

 

За формирање једног одељења по важећим правилима минимум је 15 ђака

Посебан закон или протест

Драган Матијевић, председник Уније синдиката просветних радника Србије, каже да ће тражити од Министарства да се донесе “леx специалис” на основу кога ће моћи да се формирају одељења са мање од 15 ђака. Предлог Форума средњих стручних школа је да се формирају одељења са осам ђака или ће позвати родитеље на протест.

 

Блиц

Оцените текст

0 / 5

Your page rank:

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.

Back to top button

Детектовали смо Адблокер!

Поштовани, рекламе су једини начин финансирања нашег сајта те вас молимо да угасите адблокер на нашем сајту како би нам тако помогли да наставимо да објављујемо још боље и квалитетније вести без цензуре и длаке на језику. Хвала на разумевању!