понедељак , 30 новембра 2020

Режимске манипулације са бројем преминулих геронтолошких пацијената од короне у КЦ Ниш

5
(2)

Од 184 корисника Геронтолошког центра Ниш који су хоспитализовани након што је откривено да је корона вирус ушао у ту установу, преминуло је 37 особа, а код 33 особе је вирус и лабораторијски потврђен, саопштио је данас епидемилог Предраг Кон на конференцији за новинаре Владиног Кризног штаба за сузбијање заразне болести Ковид-19.

Оваква “званична верзија” смртности корисника Геронтолошког центра код којих је потврђено присуство корона вируса, а хоспитализованих у нишком КЦ од 13. априла, уследило је након што су председник Србије Александар Вучић и „струка“ саопштили опречне информације о броју преминулих, који се крећу од девет преминулих, до оцене да је реч о „помору“.

КЦ Ниш, као и члан Владиног Кризног штаба за сузбијање заразне болести Ковид 19 Бранислав Тиодоровић, ускратили су Данасу одговор на овакво питање, постављено након што су нас здравствени радници КЦ обавестили да је број преминулих геронто пацијената наводно већи од 40.

Вучић је прошле суботе рекао да је “овај вирус” у нишком Геронтилошком центру “направио помор” и да “мртвих има свакога дана, по један, два, три, четири”, а да ће то “нажалост бити случај и у данима који долазе”.

“Струка” је, пак, саопштавала податке који су знатно бенигнији од Вучићевих. Тиодоровић је прошлог четвртка казао да је у КЦ “преминуло шесторо корисника Геронтолошког центра, од којих петоро од Ковид 19 инфекције”, а чланица Кризног штаба Дарија Кисић Тепавчевић, дан касније, да их је преминуло још петоро. При том су директно или индиректно указивали да смртни исход може да уследи не само због Ковида 19, већ и због хроничних болести које је корона вирус “искомпликовао”. Сви су се сложили у једном- нишки Геронтолошки центар је једно од највећих жариста у земљи, а безмало истовремена хоспитализација више од 180 његових “позитивних” корисника један од највећих притисака на здравствени систем.

Овакву хоспитализацију пратиле су и друге контроверзе. Чланови породица појединих непокретних и тешко покретних геронто- пацијената јавно су указивали да КЦ није правовремено организовао неговатеље који би помогли у њиховом храњењу. Сташа Милутиновић Салбецк, Нишлијка која живи у Немачкој, казала је новинарима да је њена непокретна мајка “умрла од глади јер није јела пет дана”. Она је претходно на друштвеним мрежама упозорила да су овакви пацијенти били “у полусвесном стању” јер су здравствени радници у заштитним оделима данима само улазили у собе и остављали сендвиче, које они или нису могли сами да узму, или нису могли да једу, пошто користе кашасту храну.

Директор КЦ Ниш Зоран Радовановић је након тога на Телевизији Пинк казао да је било проблема ове врсте, али да они, како је рекао, нису имали последице по пацијенте, већ су решавани обезбеђивањем тридесетак неговатељица из других установа. Он је за овакав проблем у КЦ индиректно оптужио 50 неговатељица из приватних и државних геронтолошких центара у Нишу које су дале отказ када је инфекција ушла у социјалне установе, због чега их није било лако обезбедити. КЦ Ниш, иначе, има 2.274 здравствених радника, међу којима је 1.480 медицинских сестара и техничара.

Био је то, иначе, један од ретких јавних наступа директора Радовановића, који се од почетка епидемије корона вируса није оглашавао у јавности, изузев у пар наврата, када је оцењивао да у овој здравственој установи све функционише без већих проблема. У сличној “ћутњи” је све време и установа на чијем је челу, изузимајући свакодневна кратка обавештавања о броју хоспитализованих пацијената, као и повремене одговоре на новинарска питања која су захтевала опште, статистичке или афирмативне одговоре.

Институт за јавно здравље се од почетка епидемије није ниједном огласио, а у име струке је увек говорио епидемиолог Тиодоровић, који од тада није одговорио нити на једно питање дописништва Данаса у Нишу, изузимајући негативан одговор на питање које се односило на њега лично – да ли је тачно да је директор Клинике за инфективне болести упутио допис директору КЦ у којем га упозорава на протежирање и протекцију приликом тестирања на корона вирус, а у којем наводно учествује и Тиодоровић. Његови одговори на сва остала питања везана за епидемију сводила су се на кратка “упутства” да их поставимо КЦ или Институту за јавно здравље, који су “надлежнији од њега”.

КЦ и члан Кризног штаба Тиодоровић ускратили одговоре на 54 питања Данаса

Клинички центар Ниш од почетка епидемије није одговорио на 39 питања Данаса која су се односила на епидемију, услове хоспитализације и лечења, проблеме у збрињавању, обољевања здравствених радника и појединачне случајеве.

Епидемиолог Тиодоровић је ускратио одговоре јавности на 15 питања Данаса, међу којима је било и оних о којима је говорио на другим медијима. Он је престао да одговара на питања нашег листа након објављеног интервјуа са њим, после којег је саопштио другим медијима да је незадовољан насловом.

Због одбијања КЦ и Тиодоровића да одговоре на питања, јавност је остала ускраћена за одговоре на питања која се тичу спремности КЦ да одговори на епидемију; недостатка заштитне опреме; привременог затварања појединих клиника због “уласка” вируса у њих; (не)тестирања пацијената хоспитализованих у ковид центрима; броја оболелих, хоспитализованих и изолованих здравствених радника; (не)доследног поштовања правила да се пацијенти који су заражени или суспектни на корона вирус одвајају од пацијената који су примљени због других здравствених сметњи.

Грађани су остали ускраћени за одговоре на питања о смртности и проблемима са храњењем хоспитализованих корисника Геронтолошког центра у КЦ; наводном кашњењу терапије кисеоником због којег се пацијентима “погоршавало стање”; наводном десетоневном одбијање КЦ да организује тестирање и хоспитализацију пацијената Специјалне психијатријске болнице у Горњој Топоници са симптомима који одговарају Ковиду 19; условима наводног транспорта дела пацијената у здравствене установе у Београду; условима отпуштања пацијента који нису хоспитализовани због ковида; некоришћењу савременог апарата за тестирање корона вируса који је Клиника за кардиохирургију добила као донацију од Војске САД у Европи.

Без одговора су остала и питања о појединачним случајевима, међу којима је случај већника Милана Андрејића који је преминуо у ковид центру, а није евидентиран у званичној статистици, нити су тестирани његови контакти са респираторним симптомима; пацијента који је имао стомачну операцију и био без ковид симптома а хоспитализован је у ковид центру са зараженима; пацијенткиње којој је прво саопштено да је позитивна, а потом да то није тачно јер је “заражена пацијенткиња са истим именом”…

Данас.рс

Да ли је овај текст користан?

Кликните на звезду и оцените!

Ако вам је текст користан...

Поделите га са пријатељима!

Актуелно

Kардиолог: „Од срца умре много више људи него од короне, скините маску и дишите дубоко“ (видео)

5 (26) Највише људи умире од кардиоваскуларних болести, прошле године у Србији је преминуло преко …

Професор Чворовић открио све о избору новог патријарха: Ево шта спрема Вучић (видео)

5 (1) Гост Дејана Петра Златановића у емисији „Интервју“ на јутјуб каналу „Центар-Србин.инфо“ био је …

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Send this to a friend