fbpx
фото: Дадо Ђилас

Фирме Вучичевог кума Николе Петровића добиле од ЕПС-а још 2,3 милиона евра за „чисту“ струју

5
(4)

Компанијама чији је власник или сувласник Никола Петровић, кум председника Србије Александра Вучића, „Електропривреда Србије“ је прошле године исплатила мало више од 2,3 милиона евра за струју из малих хидроелектрана, открива КРИК. Петровићеве компаније су и претходних година добијале милионске износе од државе.

За „чисте“ киловате струје из малих хидроелектрана државно предузеће „Електропривреда Србије“ (ЕПС) прошле године исплатило је 21,8 милиона евра фирмама које имају статус повлашћених произвођача.

Како КРИК пише, највише новца – 3,9 милиона евра ЕПС је исплатио сопственој ћерки фирми „Дринско-лимске хидроелектране“, док су на другом месту са око 2,3 милиона евра фирме повезане са Николом Петровићем, Вучићевим кумом и некадашњим директором „Електромрежа Србије“.

Ово није први пут да је на рачуне компанија у којима је Петровић власник или сувласник отишло највише новца који је држава издвојила за куповину струје од приватних мини-хидроелектрана. Током 2018. године држава је компанијама које су повезане са Петровићем дала готово 3,1 милиона евра, а годину дана раније око 2,9 милиона евра, како је раније открио ЦИНС.

Петровић је, како је то сам рекао, у посао са мини-хидроелектранама ушао 2009. Био је директор „Ецо Енерго Гроуп“, фирме која је 2010. године постала први повлашћени произвођач струје у Србији.

Након што су Александар Вучић и Српска напредна странка дошли на власт, Петровић је 2012. године добио место директора „Електромреже Србије“, предузећа у саставу ЕПС-а. На његовом челу био је до 2016. године.

По одласку са функције, Петровић је обновио приватне послове – производњу струје и градњу мини-хидроелектрана, али почео и да улаже у некретнине. Како је КРИК раније открио, он и његова супруга постали су власници две виле у елитним насељима у Београду, вредне више од четири милиона евра.

Од Драгана Клисуре, свог партнера у послу са мини-хидроелектранама, Петровић је у јануару 2017. године за 220.000 евра купио фирму посредством које је постао сувласник „Ецо Енерго гроуп“ која је годинама уназад остваривала милионске приходе од државе.

Осим њега, сувласници у овој фирми су Клисура, Ненад Ковач, познатији као Неша Роминг, власник „Техноманије“ и низа других фирми, као и Вера Ристић, мајка Јелене Ђоковић, супруге тенисера Новака Ђоковића.

Мале хидроелектране не могу да произведу много струје, а њихов утицај на животну средину је штетан. Због тога је улагање државе у њих спорно. Нарушавају еко-систем, доводе до појаве клизишта, урушавања путева, мењања речних токова и исушивања река. Грађани који живе надомак река где се граде поједине мини-хидроелектране већ дуже време протестују тврдећи да оне служе само интересу инвеститора.

Србија се 2012. у договору са Енергетском заједницом обавезала да ће улагати у обновљиве изворе енергије. Према њиховом захтеву, до 2020. требало је да 27 одсто од укупне потрошње долази из чистих извора. Држава је произвођачима дала повлашћен статус – струју коју произведу ЕПС откупљује по вишим ценама, а новац се обезбеђује од потрошача – односно грађана којима су посебном накнадом увећани рачуни за струју.

ЕПС је укупно за струју произведену из обновљивих извора, односно мини-хидроелектрана, ветропаркова, биогаса, биомасе и соларних извора, 2019. исплатио 116 милиона евра, готово двоструко више него претходне године.

Крик.рс

Да ли је овај текст користан?

Кликните на звезду и оцените!

Ако вам је текст користан...

Поделите га са пријатељима!

Актуелно

Банка у Новом Саду покрала 500,000 евра штедишама

3.7 (3) Директор филијале једне банке у Новом Саду осуђен је на четири и по …

Болесна Вучићева услуга браћи арапима и поклон Етихаду: Пијте браћо, све Србија плаћа

5 (5) Србија је кроз директне субвенције већ уложила око 100 милиона евра у „Аир …

Један коментар

  1. Kriminalac se fatira pomocu kuma i SNS-a, preko grbace naroda. Mnogi govore da je odavno zasluzio konopac, medjutim ima i onih koji predlazu kolac. Treba sprovesti anketu kako ne bi pogresili.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *