Робовласничко друштво: ММФ тражи дужи радни век

0
(0)

Радници који су у пуној снази, у пензију ће одлазити знатно касније од старијих колега који су при крају стажа. ММФ не одустаје од захтева да (и) Србија подигне старосне границе за одлазак у пензију као што су то већ учиниле многе земље, па се зато у Влади Србије управо „праве анализе о евентуалним уштедама“.

Све је шири и фронт стручњака, пензионерских удружења и синдиката који се томе опиру, образлажући да Србија има и економске и демографске специфичности, па се рецепти из ММФ-ове кухиње не би смели олако преписивати.

И у Пензијском фонду објашњавају да је Србија већ пооштрила услове за одлазак у пензију, и додаје да садашњи закон предвиђа да старосна граница расте све до 2023. године. Тада ће жене у пензију одлазити са најмање 58 година живота и са 38 година стажа, а мушкарци са исто година и најмање 40 година рада.

Иако се овај план још спроводи, већ је у припреми нови предлог са којим нису сагласни баш сви ресори унутар републичке владе. У том предлогу је записано да би се нове одредбе примењивале од 2015, од када би се граница подизала за по још два месеца годишње, па би завршни резултат био постигнут за 12 година, односно 2027.

– За сада још нико није затражио званично мишљење из Министарства рада о евентуалним изменама услова за пензионисање, али ми се анализама свакако бавимо – каже Драги Видојевић, државни секретар. – Стручњаци праве процене колике би се уштеде у БДП-у постигле пооштравањем услова за пензију и да ли је то уопште исплативо.
ПРОСВЕТАРИ НАЈВИШЕ ТРПЕ Подизање граница и увођење пенала највише ће заболети просветаре јер и у случају да имају пун стаж, а непуне прописане године старости, имали би пензију мању за 6 одсто, 12 одсто, 18 одсто… сразмерно томе у којој години оду у пензију. А пошто их лекс специјалис – Закон о основама система образовања и васпитања – „јури“ у пензију када напуне један услов, стављени су у дискриминисан положај.

У Фискалном савету Србије подсећају да је Влада у Фискалној стратегији прихватила да реформише пензијски систем и додају да би први корак могао бити увођење пенала за прерани одлазак у пензију, а други подизање старосне границе јер је то тренд и у развијеним земљама.

Представници радника подсећају да се „на западу“ живи другачије, да су услови рада бољи, а животни стандард већи. И професор Хаџи Здравко Ковач, председник Независног синдиката јавних служби Србије не види логику у пооштравањима услова:

– Посебан апсурд је увођење пенала свима који не испуне оба услова за старосну пензију – каже Ковач, и додаје да је бесмислено кажњавати оне који су се превремено пензионисали јер они већ примају умањену пензију. – А сада се предлаже додатно смањење од шест одсто за сваку недостајућу годину, што је нечувено, посебно ако се зна да у Србији од 1,7 милиона пензионера, пун стаж има тек трећина.

И професор економије, Млађен Ковачевић, оцењује да овај ММФ-ов предлог има смисла само у земљама у којима је стопа незапослености ниска, што код нас никако није случај, па је самим тим оваква „реформа“ неприхватљива. Он рачуна да би ова мера имала ефекта само у прве две године примене, а после би се број пензионера вратио на старо. С тим да би се негативни ефекти приметили не само у квалитету постојеће радне снаге, него би се смањила и шанса за нова запошљавања. А све то би – опет – финансијски оптеретило државу јер би многи завршили на бироу или на социјалној помоћи.

СВЕ КАСНИЈЕ

У Фонду ПИО кажу да мушкарци у овој години могу у пензију са 40 година стажа и најмање 54 године живота, а жена са 35 година и 4 месеца стажа и 53 године и 4 месеца живота. Идуће године ће се јачи пол пензионисати са 40 година стажа и најмање 54 године и 4 месеца живота, а жене са 35 година и 8 месеци стажа и 53 године и 8 месеци живота.

 

Новости

Да ли је овај текст користан?

Кликните на звезду и оцените!

Ако вам је текст користан...

Поделите га са пријатељима!

Актуелно

Иако подаци РЗС показују да се сиромаштво смањује, две трећине грађана „једва саставља крај са крајем“

5 (3) Стопа сиромаштва константно пада, прошле године у ризику од сиромаштва било је 23,2 …

ТАЈНЕ ВИНЧАНСКЕ ЦИВИЛИЗАЦИЈЕ: Први на свету су топили метал, САВРШЕНО СУ СЕ ХРАНИЛИ, али то НИЈЕ СВЕ

5 (8) Једно је сигурно, сви смо почели од погрешне претпоставке – да су они …

3 Коментара

  1. Da je kakvog zakona, postenog u postenoj drzavi, fond bi bio u obavezi da na zahtev korisnika moze da vrati sve pare otete za penziju, naravno u birokratskom drustvu to sve NE MOZE, nije po ,,zakonu", a da se namecu novi nameti TO moze. Dokle bre, dokle?

  2. imam jedan, čini mi se dobar predlog, da se usvoji to o prodoženju radnog veka ali da ti koji prihvate i usvoje taj zakon imaju u obavezi (pošto svi oni imaju firme)da zaposle, recimo, oko 60 – 70 % radnika sa 55 i više godina i da svojim ličnim primerom pokažu brigu o tim ljudima. Mislim da bi to bilo divno od vladajuće klijentele. za tako nešto imaju moju podršku.

  3. Сачувај нас боже од оваквих сатаниста и нељуди.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Send this to a friend