Економија

Рокај по сиротињи! Напредна лоповска банда уводи наплату за ДЕСЕТ нових такси

Измене и допуне Закона о републичким административним таксама, који ће се сутра наћи на дневном реду Народне скупштине, предвиђају увођење више нових такси, као што је она за исправе које стављају или оверавају јавни бележници.

Таксе ће се наплаћивати и на извршне одлуке које нотари доносе, а тичу се поступка уписа у регистар непокретности и водове, јер се ова јавна овлашћења која су има законом поверена не сматрају поступком који се води по службеној дужности.

Таксу ће се плаћати за издавање лиценце за предавача/испитивача прве помоћи, за приступ подацима катастра непокретности путем инетрнета-увид у базу података до 20 пута месечно, као и за полагање стручног испита за лиценцу за обављање послова овлашћеног лица из области сперчавања прања новца и финансирања тероризма.

Уводи се такса за давање сагласности за обављање граничне царинске контроле ван царинског подручја, изласком на терен овлашћеног службеника за ваздушни и водни саобраћај, таксе за истраживање геотермалних ресурса и за инжињерскогеолошка-геотехничка истраживања, као и за пробни рад рударских објеката.

Поред тога уводи се и такса за захтев за одобрење експлоатационог простора и количину резерви подземних вода и геотермалних ресурса, такса за захтев за издавање дозволе за коришћење нове здравствене технологије (која се по први пут уводи за коришћење на територији Републике Србије) и такса за захтев за упис у регистар произвођача активних супстанци.

Повећан износ наплаћиваће се на таксе за давање сагласности за накнаде по основу ауторских и сродних права.

Са друге стране, смањиће се износ такси за захтев за брисање из регистра јавних складишта за пољопривредне производе, за 30 одсто ће бити ниже прописане таксие за обуку лица за вршење послова приватног обезбеђења приликом обнове овлашћења, а за 15 одсто појефтињују таксе на захтеве за издавање жигова, упис преноса права и лиценце, као и за патенте.

Појефтињују и таксе за давање мишљења о идентификацији робе (утврђивање да ли је за конкретну робу потребна дозвола), и оних за утврђивање и оверу геотермалних ресурса (из разлога подстицања коришћења обновљивих извора енергије).

Додатно, уједначавају се таксе за пријаву/решење за упис у регистар, евиденцију или именик свих носилаца правосудних професија (стални вештаци или тумачи, јавни извршитељи и њихови заменици, посредници, јавни бележници).

Измењене су, усклађене и уведене и нове таксе за многе услуге из домена пољопривреде и шумарства, а тичу се здравствених прегледа матичњака, регистрације средстава за заштиту биља, за поступак контроле хране за животиње биљног порекла при увозу, за обављење делатности ветеринарских апотека и упис у регистар обављања деласности, промене намене шумских земљишта, итд,

Новим законом укинуле би се таксе за пријаву за вршење обуке припадника добровољних ватрогасних јединица, као и за пријаве за обуку и полагање стручног испита за руководиоце акција гашења пожара, али и таксе на захтев за техничко регулисање саобраћаја на магистралном и регионалном путу.

Предлогом закона се уређује и начин плаћања таксених обавеза које су настале, а нису плаћене до дана ступања на снагу овог закона.

Такође, наводи се да даном ступања на снагу овог Предлога законапрестају да важе одредбе подзаконских аката на основу којих је вршена наплата трошкова поступања органа.

Нова економија

 

Оцените текст

0 / 5

Your page rank:

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.

Back to top button

Детектовали смо Адблокер!

Поштовани, рекламе су једини начин финансирања нашег сајта те вас молимо да угасите адблокер на нашем сајту како би нам тако помогли да наставимо да објављујемо још боље и квалитетније вести без цензуре и длаке на језику. Хвала на разумевању!