Рубини: САД клати зону евра

Рубини: САД клати зону евра

Животни век европског валутног простора нагло истиче. За пола године зона евра почиње да се распада, а за 3 до 5 година престаје да постоји, каже Нуриел Рубини

Ову апокалипсу предвидео је познати амерички економиста познат као доктор Пропаст, који је своју прогнозу детаљно описао у интервјуу за РБК дејли.

Међутим експерти су уверени да су за сличан развој догађаја заинтересовани одређени кругови у САД, чија очекивања и преноси гуру западне економије.

Професор Нуриел Рубини је постао познат након што је предвидео хипотекарну кризу 2008. године у САД. 

Укратко, Рубини види ситуацију овако: у року од пола године ће крах доживети грчка влада, отприлике у исто време Италија и Шпанија ће изгубити приступ тржиштима капитала. 

Након тога ће зона евра почети да се распада, као пица препуна фила. Рубини допушта да језгро валутног простора које се састоји од Немачке, Финске и Холандије може да опстане. 

Али та формација више неће моћи да се зове зона евра. Економиста сматра да је Немачка крива за кризу у исто толикој мери као и јужноевропске земље. 

Рубини позива да се одустане од финансијске помоћи економијама које су највише настрадале, а зону евра, сматра он, моћиће да да спасе формирање буџетског, банкарског и тансферног савеза у Европи, као и увођење евробондова.

“Не зна се шта је то крах у поимању господина Рубинија, зато што је евро врло повољан за корпорације свих земаља које чине зону евра. Ако Грчку не искључе из зоне евра, она одатле највероватније неће изаћи. И чак ако изађе, то све једно неће бити катастрофа за зону евра”. 

“Рубини је заузет не толико спасавањем Европе, колико капитализацијом своје славе. Он је, узимајући у обзир да је унајмљен ради израде фикасне стратегије развоја европске економије, заузео прилично чудан став. То је наравно антиевропска делатност. Рубини је тесно повезан са прилично конверзвативним круговима у САД”, кажу економисти.

 

Глас Русије

Оцените текст

0 / 5

Your page rank:

Поделите вест са пријатељима

Актуелно

Шкода прекинула производњу аутомобила

Шкода прекинула производњу аутомобила

Шкода је прекинула производњу у све три фабрике у Чешкој због недостатка микрочипова и осталих …

Пољски премијер Моравјецки оптужио ЕУ: Уцене и прекорачење надлежности нећемо трпети

Пољски премијер Моравјецки оптужио ЕУ: Уцене и прекорачење надлежности нећемо трпети

Пољски премијер Матеуш Моравјецки оптужио је данас ЕУ за “уцену” и прекорачење својих надлежности у …

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *