Хроника

Ручак с Бананом, СМС за Колувију: Како се све власт „дружила“ с мафијом

Случај “безвезног“ састанак шефа БИА с власником Јовањице, као и упорно игнорисање истражних органа да се истим позабаве, сценарио је коме су грађани сведочили и у случају састанка лидера СПС с Родољубом Радуловићем, званим Миша Банана, одбеглим шверцером наркотика и сарадником Дарка Шарића.

Након што је председник Србије Александар Вучић рекао да је истина да је директор Безбедносно информативне агенције (БИА) Братислав Гашић имао контакт са власником имања Јовањица Предрагом Колувијом и додао да је контакт био „безвезан“, као и да о њему постоји службена белешка, београдски адвокат Иван Нинић подсетио је у поступку „Јовањица“ имамо службеника БИА коме се суди због приступања бази података за потребе Колувије и Јовањице, а сада чујемо да је и његов директор Гашић био у контакту са Колувијом, али је то „нешто безвезно“.

Образлажући своја сазнања о контакту првог човека БИА и власником „Јовањице“, Вучић је рекао да о томе постоје и службене белешке – у МУП и БИА, те додао додао да је контакт био „потпуно безвезан“. Београдски адвокат Иван Нинић каже за лист „Нова“ да шеф службе државне безбедности има посебан статус и сви његови контакти са трећим лицима, који нису у државним структурама, морали би да буду изузетно рестриктивни, како не би компромитивао и службу и државу.

„У овом случају, било да је реч о службеном или приватном контакту, немогуће је да Гашићу нису били познати живописни биографски подаци Колувије, нарочито подаци из богате кривичне евиденције. Тешко је уопште помислити да директор БИА не зна са киме је у контакту и колико то може да буде компромитујуће, што је само показатељ да за Колувију до тренутка хапшења нису постојале никакве баријере, да је по хоризонтали и вертикали имао јаке прстенове заштите у службама, на које управо тужилац указује у оптужници ‘Јовањица‘“, наводи Нинић.

Нинић подсећа да се у судском поступку имамо активног службеника БИА, који седи у полицијској станици на Звездари и персонализованом лозинком десет пута приступа бази података за приватне потребе Колувије и Јовањице.

„Он је оптужен наравно и суди му се због тога, а сада чујемо да је и његов директор Гашић био у контакту са Колувијом, али да је то било нешто безвезно. Како је та комуникација на највишем нивоу безвезна, а на оном најнижем инкриминишућа? Све време не знамо где се у истрази изгубио шеф београдског центра БИА Мирко Шкеро и ко га покрива“, казао је Нинић.

Дачић ручао са Мишом Бананом

Уосталом, намеће се, каже, питање, каква је суштински разлика између сусрета Ивице Дачића са Родољубом Радуловићем и Братислава Гашића са Предрагом Колувијом?

Подсећања ради, КРИК је својевремено објавио да се тадашњи министар унутрашњих послова Ивица Дачић састајао више пута са осуђиваним криминалцем Радуловићем у периоду од 2008. до 2009. године, о чему сведоче бројни видео снимци. Осим са Дачићем, Миша Банана се виђао са његовим саветником за националну безбедност Ивицом Тончевим и другим сарадницима.

„Разлика је изгледа само у томе што сада председник државе, снагом свог ауторитета, квалификује Гашићев контакт као безвезан, а шта нам о томе кажу надлежне инститиције? Да ли је тај исти Гашић био у обавези да правовремено предочи Вучићу сва своја сазнања о Колувији или је можда он то формално или неформално чинио? Уколико плантажа „Јовањица“ није пројекат службе, ко је из службе смењен због лоших резултата рада и пропуста с тим у вези? Нашкрабати некакву службену белешку у реалном времену или ретроактивно, не значи само по себи апсолутно ништа. И неки други из служби безбедности су обилато правили белешке о својим контактима са лицима из криминогене средине, па им то на крају није сачувало позиције“, закључује Нинић.

И тада је Вучић, додуше из премијерске фотеље, рекао да је био обавештен о тим снимцима и пре него што је „поставио Дачића“: „За то сносимо одговорност и он и ја“, изјавио је Вучић и тиме затворио ову тему без да се било чија одговорност заправо преиспита.

„Разлика је изгледа само у томе што сада председник државе, снагом свог ауторитета, квалификује Гашићев контакт као безвезан, а шта нам о томе кажу надлежне инститиције? Да ли је тај исти Гашић био у обавези да правовремено предочи Вучићу сва своја сазнања о Колувији или је можда он то формално или неформално чинио? Уколико „Јовањица“ није пројекат службе, ко је из службе смењен због лоших резултата рада и пропуста с тим у вези? Нашкрабати некакву службену белешку у реалном времену или ретроактивно, не значи само по себи апсолутно ништа. И неки други из служби безбедности су обилато правили белешке о својим контактима са лицима из криминогене средине, па им то на крају није сачувало позиције“, закључује Нинић.

Састанке су скривеним камерама снимали агенти српске обавештајне агенције која је Радуловића пратила као припадника нарко-клана током операције „Мост“. Забележени састанци одржани су у београдским ресторанима, кафићима, на паркингу и у парку код Топчидерске звезде. Видео снимци немају звук, али показују да су сусрети Радуловића са Дачићем и Тончевим били посебно срдачни – уз пољупце и наздрављање.

Вулин се грлио са „радовцем“

Ни актуелни министар унутрашњих послова Александар Вулин није пропустио да „контактира“ са криминалцем, о чему сведочи фотографија на којој се грли са Владимиром Ковачевићем Ковачом, некадашњим вођом навијача ФК Рад. Исти криминалац, заједно са осуђиваним Ненадом Алајбеговићем званим Алибег, рукује се на снимку који смо раније објавили са Небојшом Стефановићем и Славишом Кокезом.

Оцените текст

0 / 5

Your page rank:

Извор
Нова.рс

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Back to top button
Close

Детектовали смо Адблокер!

Поштовани, рекламе су једини начин финансирања нашег сајта те вас молимо да угасите адблокер на нашем сајту како би нам тако помогли да наставимо да објављујемо још боље и квалитетније вести без цензуре и длаке на језику. Хвала на разумевању!