fbpx

Руководство „Колубаре“ није осигурало машине и опрему, штета се мери стотинама милиона евра коју ћемо због ИДИОТА да платимо из буџета!

0
(0)

Београд — Површински копови „Колубаре“ нису били осигурани од поплава, па ће штету, наравно, платити држава и грађани, пише портал еКапија.

Овакав расплет догађаја постао је јасан након што је на седници Владе Србије, премијер Алексабдар Вучић одговорио посланику Зорану Живковићу из Нове странке на оптужбе о пропустима у осигурању.

“ „Колубара“ и ТЕНТ нису осигурани зато што је директор из странке с чије листе сте ви изабрани за посланика, није желео да потпише полису осигурања, он је 1. марта 2012. избацио надокнаду штете од поплава и зато данас имамо велики проблем. Надам се да ће и то лице бити испитано, немам намеру да га окривим да је желео овакву несрећу, али чињеница је да смо због такве неодговорности изгубили десетине милиона евра“, навео је Вучић. 

Живковић није био задовољан одговором, па је рекао да не зна о ком то човеку Вучић говори што се тиче осигурања, али је онај ко је дошао после могао да прегледа осигурање. 

„Како сте након смене власти бројали службене аутомобиле и спајалице, тако сте могли и да проверавате полисе осигурања“, навео је Живковић 

Укупна штета коју су елементране непогоде нанеле Србији, према речима премијера Александра Вучића биће око милијарду евра. Само петину од тога, држава ће успети да надокнади од помоћи која пристиже са свих страна. За остатак, и држава и грађани мораће добро да се помуче.

Ако се зна да је у Србији ретко ко осигурао свој дом од поплава, будући да се осигурање од поплава, бујица и високих водених наноса сматра додатним имовинским осигурањем, не чуди страх грађана како ће надокнадити штету. 

Међутим, не можемо а да се не запитамо, колико је дражва паметно играла и да ли је осигурала своја јавна предузећа? 

Према речима званичника, у поплавама су највише страдали пољопривреда и енергетика. Још на почетку постало је јасно да је борба против поплава уједно била и борба за очување електроенергетског система Србије. Највећа оштећења претрпели су Термоелектрана „Никола Тесла“ (ТЕНТ) и Рударски басен „Колубара“, а нису занемарљиве ни штете на трафостаницама широм Србије. Износи штете на енергетским објектима биће милионски, а колико ће тим предузећима осигуравајуће компаније исплатити одштете, изгледа да је питање за милион долара. Или бар одговор вреди толико. 

Како је компанија „Wиенер Стадтисцхе“ јуче саопштила „до 29. маја, ЕПС-ова предузећа која су осигурана код Wиенер Стадтисцхе осигурања (кроз конзорцијум са Униqа осигурањем), поднела су 9 одштетних захтева укупне процењене вредности 122.100.000 динара“. Како кажу у „Wиенер“-у „ови захтеви, који се односе на локалитете Бајина Башта, Крагујевац, Смедерево и Велики Црљени, биће решени чим од ЕПС-а стигне потребна документација“. 

Такође, компаније „Wиенер Стадтисцхе“ и „Униqа осигурање“ осигурале су део Термоелектране „Никола Тесла“ (ТЕНТ) у Обреновцу и Термоелектрану и копове „Костолац“, који су једва одолели налетима Саве, Млаве и Колубаре, претрпевши велику штету.

Оно што нико ове седмице није желео да саопшти јесте да ли је „Колубара“ била осигурана. И ако јесте, шта је конкретно било осигурано? Да ли су, на пример, багери вредни 70 милиона евра били и код кога осигурани? Сада већ постаје јасно да нису, али кривац још није познат. А ако се зна да ће неколико милиона евра због тога ићи из џепа грађана, јасно је као дан, да се некоме поткрала „дебела грешка“. ЕДБ осигуран, процењује се штета у погону Обреновац

Такође, овај конзорцијум је осигурао „Електродистрибуцију Крагујевац“ и „Лимско-дринске хидроелектране Бајина Башта“, а осигурањем су покривени сви ризици, укључујући штету насталу од поплава. 

Оно што нико ове седмице није желео да саопшти јесте да ли је „Колубара“ била осигурана. И ако јесте, шта је конкретно било осигурано? Да ли су, на пример, багери вредни 70 милиона евра били и код кога осигурани? Сада већ постаје јасно да нису, али кривац још није познат. А ако се зна да ће неколико милиона евра због тога ићи из џепа грађана, јасно је као дан, да се некоме поткрала „дебела грешка“. ЕДБ осигуран, процењује се штета у погону Обреновац 

Штета на објектима ЕДБ-а још се процењује, рекао је заменик директора „Електродистрибуције Београд“ Миомир Кошутић, али је и додао да је сигурно реч о милионима евра. 

„Штета није претрпљена само у пословном објекту у Обреновцу, већ има много поплављених трафостаница како у Обреновцу, тако и у Раковици, Реснику и на другим местима где су бујице направиле штету, а њена ће се висина накнадно утврдити“, изјавио је Кошутић након обиласка настрадалог погона ЕДБ-а у Обреновцу са партнерима из осигуравајуће куће ДДОР, а наводи се у саопштењу ове дистрибуције. 

У Обреновцу и околини, додао је, тренутно се поплављене још 22 трафостанице и у њих се не може ни ући. У саопштењу се наводи да је ЕДБ једна од ретких фирми која је осигурала своју имовину.

 

Екапија

Да ли је овај текст користан?

Кликните на звезду и оцените!

Ако вам је текст користан...

Поделите га са пријатељима!

Актуелно

Ефикасност мини хидроелектрана никаква а штета коју праве ОГРОМНА!

5 (4) Када би се изградиле све предвиђене МХЕ изгубили бисмо око 2.200 километара водотокова, …

Колубарска битка – Мишићево ремек-дело

4.8 (6) На данашњи дан 1914. године почела је Колубарска битка, највећа коју је српска …

6 Коментара

  1. oni nisu znali sta da rade pa dosli da se slikaju politicari treba da organizuju odbranu gradova da prate situaciju u drugim drzavama i da se blagovremeno organizuje odbrana od poplava

  2. А то је као случајно. Сад ће лепо, после свих ових недаћа и губитака, да кажу немамо пара за репарацију, све на добош. Па ако досад нисмо били 100% колонија, сад ћемо бити 300%. Продаваћемо бубреге да преживимо.

  3. Vaskrsni Apise, vaskrsni Gavrilo, neko mora ovo glavom da plati, jer u zatvorima nema mesta,

  4. Lako je njima, koza iz Tuzle, gospodin iz Mostara…, nije im dedovina

  5. Površan tekst, zamena teza. Ne ide se u pravcu istrage o tome da li je neka državna služba zatajila i da li je šteta morala biti u ovom obimu nego se prebacuje na kvalitet zaključenog osiguranja mašina i opreme „Kolubare“. Da li je to odgovor? Da li je samo tu nastala šteta, šta je sa pola Srbije, privatnim kućama, stočnim fondom, poljoprivrednim zemljištem? Polisa osiguranja se obnavlja svake godine i stručni kadar SNS, gospodin Grčić i njegova ekipa su imali vremena da isprave greške prethodnog rukovodstva, polisa za 2014.zaključuje se krajem 2013. Sve se svelo na reklamu stranih osiguravača i pripremu javnosti za prodaju jedine naše osiguravajuće kuće „Dunav osiguranja“.

  6. Nemojte tako ljudi,nije ova vlada bas za sve kriva.Dajmo i ovoj vladi 100 dana da se pokaze.Ona prosla je bila uzas premijer nije smeo da pisne od podpredsednika

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *