Румуни траже да им се врати злато из Лондона

0
(0)

Румунски сенатори усвојили су почетком априла нацрт закона којим траже од Румунске националне банке (БНР) да врати у земљу готово целокупно румунско злато које се чува у Банци Енглеске у Лондону, преноси Танјуг.

Како преноси портал Бизнис ривју, процењује се да се 65 одсто румунских резерви злата чува у иностранству, преноси Нова економија, а као аргумент румунска централна банка је навела да више не би требало да плаћа накнаде за држање злата у иностранству, с обзиром да је Румунија достигла статус функционалне економије.

Да би овај закон био усвојен, потребно је наводно зелено светло Европске централне банке, а противници ове иницијативе сматрају да би враћање злата угрозило способност владе да се задужује на међународним тржиштима, посебно у случају нове рецесије, као и да би враћање злата у земљу био веома скуп процес.

Када се ради о Србији, девизне резерве Србије на крају марта 2019. износиле су 20,7 тона злата, укупне вредности од око 862 милиона америчких долара, или око 767 милиона евра, и учествују са 6,7 одсто у укупној структури девизних резерви.

То су навели у Народној банци Србије и додали да се највећи део златних резерви, око 95 одсто, чува у Србији у трезору НБС, док се остатак чува у иностранству.

Како наводе у НБС, количина злата које је НБС држала у иностранству смањена је у периоду од 2001. до 2005. године за готово 10 тона, а од те године злато није продавано, већ је у оквиру политике формирања девизних резерви континуирано повећавала учешће злата у девизним резервама куповинама злата из домаће производње.

„Од 2012. године до данас количина злата НБС је увећана за 6,4 тоне што значи да је НБС само у овом периоду златне резерве увећала за трећину”, истичу у НБС и додају да је током 2018. године количина злата у девизним резервама НБС повећана за око 1.066 килограма, док је у прва три месеца 2019. године, злато у девизним резервама НБС повећано за око 326 килограма”, саопштила је НБС.

Лист подсећа да је председник Србије Александар Вучић гувернерки НБС Јоргованки Табаковић током 2018. сугерисао да купује злато јер у случају нове економске кризе у свету, злато највише вреди.

Наводи се да НБС откупљује полуге злата из домаће производње, и наставиће с досадашњом праксом куповине злата, што је у складу са одредбама Закона о Народној банци Србије којим је, између осталог, прописано да НБС може у земљи куповати и продавати златне полуге.

Политика.рс

Да ли је овај текст користан?

Кликните на звезду и оцените!

Ако вам је текст користан...

Поделите га са пријатељима!

Актуелно

Злато на историјском максимуму – ускоро 2.000 долара за унцу

4.5 (2) Цена злата је порасла за 1,9 одсто и достигла 1.935 долара за унцу, …

Протести у Букурешту против владе, карантина и у знак подршке Србима‼️! (видео)

4.8 (11) И Румунима је све јасно! Подршка Србима и њиховој борби против глобалистичке звери …

Један коментар

  1. I ja sam hteo da povučem svoje porodično zlato deponovano na gradskom groblju ali mi Uprava J P ne odgovara na e mail.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Send this to a friend