Насловна / Свет / Европа / Румуни траже да им се врати злато из Лондона
Румуни траже да им се врати злато из Лондона 1

Румуни траже да им се врати злато из Лондона

Румунски сенатори усвојили су почетком априла нацрт закона којим траже од Румунске националне банке (БНР) да врати у земљу готово целокупно румунско злато које се чува у Банци Енглеске у Лондону, преноси Танјуг.

Како преноси портал Бизнис ривју, процењује се да се 65 одсто румунских резерви злата чува у иностранству, преноси Нова економија, а као аргумент румунска централна банка је навела да више не би требало да плаћа накнаде за држање злата у иностранству, с обзиром да је Румунија достигла статус функционалне економије.

Да би овај закон био усвојен, потребно је наводно зелено светло Европске централне банке, а противници ове иницијативе сматрају да би враћање злата угрозило способност владе да се задужује на међународним тржиштима, посебно у случају нове рецесије, као и да би враћање злата у земљу био веома скуп процес.

Када се ради о Србији, девизне резерве Србије на крају марта 2019. износиле су 20,7 тона злата, укупне вредности од око 862 милиона америчких долара, или око 767 милиона евра, и учествују са 6,7 одсто у укупној структури девизних резерви.

То су навели у Народној банци Србије и додали да се највећи део златних резерви, око 95 одсто, чува у Србији у трезору НБС, док се остатак чува у иностранству.

Како наводе у НБС, количина злата које је НБС држала у иностранству смањена је у периоду од 2001. до 2005. године за готово 10 тона, а од те године злато није продавано, већ је у оквиру политике формирања девизних резерви континуирано повећавала учешће злата у девизним резервама куповинама злата из домаће производње.

„Од 2012. године до данас количина злата НБС је увећана за 6,4 тоне што значи да је НБС само у овом периоду златне резерве увећала за трећину”, истичу у НБС и додају да је током 2018. године количина злата у девизним резервама НБС повећана за око 1.066 килограма, док је у прва три месеца 2019. године, злато у девизним резервама НБС повећано за око 326 килограма”, саопштила је НБС.

Лист подсећа да је председник Србије Александар Вучић гувернерки НБС Јоргованки Табаковић током 2018. сугерисао да купује злато јер у случају нове економске кризе у свету, злато највише вреди.

Наводи се да НБС откупљује полуге злата из домаће производње, и наставиће с досадашњом праксом куповине злата, што је у складу са одредбама Закона о Народној банци Србије којим је, између осталог, прописано да НБС може у земљи куповати и продавати златне полуге.

Политика.рс

Како бисте оценили овај текст?

+Кликните на звезду за оцену!

Актуелно

Британска полиција ухапсила Џулијана Асанжа (видео) 11

Британска полиција ухапсила Џулијана Асанжа (видео)

Оснивач Викиликса (WикиЛеакс) Џулијан Асанж ухапшен је у амбасади Еквадора у Великој Британији, саопштила је …

Кина четврти месец заредом повећала своје златне резерве, укупне резерве достигле 1.894 тоне 12

Кина четврти месец заредом повећала своје златне резерве, укупне резерве достигле 1.894 тоне

Пекинг наставља са куповином златних полуга у светлу сличних напора других централних банака да се …

Један коментар

  1. I ja sam hteo da povučem svoje porodično zlato deponovano na gradskom groblju ali mi Uprava J P ne odgovara na e mail.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *