Румунија и Кипар уз Шпанију, не желе Косово на ЕУ самиту

Румунија и Кипар уз Шпанију, не желе Косово на ЕУ самиту

У одбијању да присуствују самиту ЕУ – Западни Балкан Шпанији су се придружили Румунија и Кипар, јер не желе да седе за истим столом с косовским представником.

Румунија и Кипар, као и Шпанија, сматрају да Косово не сме бити третирано равноправно са земљама региона и због тога одбијају да буду на самиту планираном за 17. мај и да се сликају с косовским представником, сазнаје Радио Слободна Европа.

РСЕ је, наиме, из “добро обавештених извора унутар ЕУ” добио потврду да су се недавно шпанском ставу придружили Румунија и Кипар.

Ове три државе чланице ЕУ упозоравају да неће учествовати на скупу где се Косово “третира као држава и где се и овој земљи обећава будућност европских интеграција као и осталима”.

Наводи се да су прошлог петка из Савета ЕУ послате позивнице за учешће на самиту. У среду су се у Бриселу састали стални представници чланица ЕУ где су, према изворима РСЕ, Кипар и Румунија потврдили да се противе равноправном учешћу Косова на самиту у Софији 17. маја, на којем ће се разговарати и о европској перспективи Западног Балкана.

“Представници ове три државе не желе да буду за исти столом са косовским представником и одбијају да се сликају на крају самита за ‘породичну слику'”, рекао је извор РСЕ.

РСЕ сазнаје и да је председник Европског савета Доналд Туск већ у интензивним преговорима са шпанским премијером Маријаном Рахојем, у покушају превазилажења препрека, али да су, међутим, сада отворена три фронта.

Све три престонице – Мадрид, Букурешт и Никозија – јесу чврсте у ставу да ће у Софији доћи само на радну вечеру која ће бити одржана вече уочи самита, а на којој ће се разговарати о темама које нису у непосредној вези са Западним Балканом. Дан касније на Самиту, представници те три земље неће учествовати.

Питање успеха самита доведено у питање

РСЕ оцењује да се “због овог тврдог става отвара питање успеха самита који се одржава након 15 година и који је требало да представља најважнији тренутак у целокупном бугарском председавању које је Западни Балкан ставило високо на листи приоритета”.

РСЕ подсећа и да су шпански медији у више наврата јављали да је премијер те земље Рахој наговестио да ставља под знак питања учешће на самиту, на којем се Косово третира равноправно са осталим земљама региона.

Како сазнаје РСЕ, Шпанија је већ наговестила да ће њу на самиту највероватније представљати Португалија. Сада се очекује да исту матрицу користе и остале две државе које не желе да буду присутне на самиту.

Наводи се да би могло да дође и до недостатка сагласности око заједничке декларације. Ово питање је, како сазнаје РСЕ из извора у Бриселу, покренуто на последњем састанку амбасадора држава ЕУ, када су неке државе које нису признале независност Косова одбиле идеју да се потпишу у декларацији где се и Косово наводи у оквиру процеса проширења.

Танјуг

Оцените текст

0 / 5

Your page rank:

Поделите вест са пријатељима

Актуелно

Омикрон је толико слаб да Јужна Африка престаје да прати и ставља контакте у карантин

Омикрон је толико слаб да Јужна Африка престаје да прати и ставља контакте у карантин

Јужноафрички научници и доктори већ данима тврде да је масовна паника око Омикрона, непотребна и …

Плагијатору Синиши Малом поништена титула доктора наука!

Плагијатору Синиши Малом поништена титула доктора наука!

Сенат Универзитета у Београду поништио је одлуку о додељивању доктората министру Синиши Малом. Сенат Универзитета …

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *