понедељак , 21 септембра 2020

Руси послали најбољег: Чувени командант са Бајкала водиће Центар у Нишу

0
(0)

Хуманитарни центар у Нишу добио је новог директора, чувеног Виктора Гуљевича, човека који је годинама бринуо о безбедности људи у региону Бајкала. Овај потез Министарства за ванредне ситуације Руске Федерације у Нишу виде као још један гест добре воље руске стране да Центар опстане, иако његови радници из Русије још чекају дипломатски статус.

Виктор Гуљевич је доктор наука, завршио је Иркутски државни универзитет, инжењер је хидрологије, стручњак за лавине. Десет година радио је на Бајкалско-амурској магистрали, а у Министарству за ванредне ситуације Русије запослио се 1995. године, као спасилац прве класе. Убрзо је постао командант одреда, односно шеф службе претраге и спасавања на Бајкалском језеру које окружују планине високе и по две и по хиљаде метара, пише Спутњик.

Директор са српске стране Бојан Гламочлија не крије одушевљење доласком једног од најискуснијих колега из Русије у Ниш. Његово искуство много ц́е значити ватрогасцима-спасиоцима, пре свега Србима који раде у Центру, каже Гламочлија.

На питање Спутњика да ли се његов долазак може тумачити као притисак Москве на Србију да коначно радницима Центра обезбеди дипломатски статус, који имају сви хуманитарци у нашој земљи, Гламочлија каже да би свим запосленима тај статус много значио, пре свега због уштеде. „Ипак, ми се овде у бази у Нишу тим питањем не бавимо“, каже Гламочлија.

– Овде раде професионалци који су у последњих неколико година показали колико је важно да Центар постоји, не само за Србију, вец́ за цео регион. Зато ме изузетно радује што је у Ниш стигао кодиректор. Његово искуство за нас је драгоцено. Такав поступак Министарства за ванредне ситуације Русије читамо као још један гест добре воље руске стране, да Центар, без обзира на статус запослених, опстане. Томе треба да се радују сви у региону. У случају потребе, поплаве, пожара, земљотреса, наши људи су спремни да помогну свима. То смо показали кроз више акција. Такође, код нас у Нишу вец́ су боравили и ватрогасци-спасиоци из Европске уније, из Мађарске, који овакав ниво знања, када су у питању ванредне ситуације, нису могли да добију нигде у Европи – каже Гламочлија.

Гуљевич је стигао у Србију у тренутку највец́ег притиска Запада да радници Центра не добију дипломатски статус, јер, како тврде, реч је о потенцијалној руској војној бази на Балкану.

– То је тема присутна на свим састанцима са западним партнерима – изјавио је за Спутњик после прошлонедељне посете Москви министар иностраних послова Србије Ивица Дачиц́.

Он је упозорио да Хуманитарни центар у Нишу на овај начин више не може да постоји, нец́е имати средства, јер су ресурси добијени после оснивања готово исцрпљени. Поново је поручио да је за његов даљи опстанак ускоро неопходно донети одлуку о статусу и нагласио: „Или ц́е Центар постојати или треба да се расформира!“

Подсетимо, потпредседник Владе Руске Федерације Дмитриј Рогозин рекао је да у Нишу борави „другостепени комитет“, мислец́и на представнике Министарства за ванредне ситуације, и да се о правом Хуманитарном центру без ескадриле авиона који могу да гасе пожаре, других специјалних снаге и технологија, не може говорити.

Долазак Виктора Гуљевича у Ниш може да се тумачи као још једно пружање руке из Москве, поред свих притисака Запада, које истовремено трпи и Русија. У Србију је стигао неко ко је далеко од „другостепеног комитета“, један од најбољих, иако дипломатског статуса за запослене – још нема.

Нови кодиректор Српско-руског хуманитарног центра Виктор Гуљевич учествовао је у многим спасилачким операцијама у Русији, а на Бајкалу је основао и школу за безбедност у лавинама. Спасилац је међународне класе и почасни спасилац Руске Федерације.

Спутник

Да ли је овај текст користан?

Кликните на звезду и оцените!

Ако вам је текст користан...

Поделите га са пријатељима!

Актуелно

Весна Ракић Водинелић: „Лако је плакати, а још лакше претварати се да плачеш“

0 (0) Док сам гледала наступ председника Србије у Нишу, на обележавању двадесет година од …

Локална власт у Нишу наредила да се прекрече графити са ликом Оливера Ивановића

0 (0) Грађанска иницијатива „Србија, демократија, правда“ из Косовске Митровице оптужила је локалну власт у …

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *