Русија и Путин уз Србију

0
(0)

БЕОГРАД – Потпредседник руске владе Дмитриј Рогозин пренео је данас у Београду српском државном врху да Србија може да рачуна с подршком Русије и њеног председника Владимира Путина, да је званична Москва у новим српским властима види поузданог и озбиљног партнера и да има и жељу и новац да улаже у Србију.

Рогозин је, на конФеренцији за новинаре после састанака са првим потпредседником владе Србије Александром Вучићем, истакао да је званична Москва у новим српским властима добила „поузданог и озбиљног партнера“, те да је Русији потребна јака Србија која ће заступати своје позиције.
„Русија је са вама, Путин је са вама, потребна нам је јака Србија која ће заступати своје ставове“, рекао је Рогозин.

Русија, са своје стране, „има и жељу и новац да улаже у Србију и верујем да наш ‘брак’ неће бити само из интереса, него и из љубави“, прецизирао је Рогозин.
„Главно је да се успостави свеобухватна сарадња између две земље, ту се ради и о Јужном току и о НИС-у. Разлика између приступа ЕУ и Русије је у томе што Русија има и жељу и новац да инвестира у Србију“, подвукао је он.

Рогозин је, говорећи о сарадњи Србије и Русије у војно-одбрамбеној сФери, рекао да донедавно готово да нису постојали контакти између два министарства и да су сада постигнути неки први конкретни резултати.
„Надам се да ће после реализације наших договора Србија постати јача држава и то толико јача да ће свако прво морати да размисли пре него што употреби оружје против ње“, поручио је Рогозин.

Руско руководство је разматрало реализацију пројеката са Србијом и закључило да је Србија у потпуности способна за производњу и да је конкурентна, рекао је он.
Суштина наше сарадње је модернизација обе војске, али и извоз на тржиста трећих земаља, оценио је Рогозин. Он је додао да би ускоро требало да буде потписан споразум о стратешком партнесртву две земље и да ће после тога бити јасно да не постоје ограничења када је реч о сарадњи у војно-техничкој сФери.

Вучић је након разговора са Рогозином изјавио да сарадња с Русијом није препрека Србији на путу евроинтеграција, нити је било ко тражио од Србије да одустане од трговинског споразума са Русијом.
„Србије има своје интересе, постоји због својих грађана и наш је посао да о њима бринемо. Наша жеља за чланством у ЕУ није спорна, наше пријатељство са Руском федерацијом је неоспорно и то нико не може ни да руши, ни да квари“, истакао је Вучић на конФеренцији за новинаре после разговора са руским вицепремијером.

„Морам да признам да то нико није ни желео“, додао је Вучић.

Говорећи о војно-економској сарадњи Вучић је рекао данас да ће преговарачки тимови две земље представити јавности 1. Фебруара 2013. године анализу могућности за њено унапређење.

Вучић је истакао да Србија у Великој Плани гради Фабрику, која ће бити готова до краја године и која ће производити борбена оклопна возила.
„Tа возила извозиће се у Кенију и Бангладеш. Ради се на томе да Русија производи шасију и каросерију а ми све остало за та возила. До јуна 2013. запошљаваће 130 запослених“, изјавио је Вучић на заједничкој прес конФеренцији с руским вицепремијером.

Рогозин је обавестио председника Србије Tомислава Николића да су руски органи и званично одобрили Србији кредит под повољним условима Србији.

Председник Србије је, у отвореном и срдачном разговору с Рогозином, истакао да је Србија изузетно заинтересована за сарадњу са Руском федерацијом у бројним областима, а да ће ускоро пројекат „Јужни ток“ потпуно повезати Србију и Русију, саопштила је Прес служба председника Србије.

Председник Николић је изнео тежњу да се, осим на пољу енергетике, посебно унапреди сарадња Србије и Русије и у наменској индустрији, али и у другим гранама привреде.

Наша пољопривреда, на пример, може да створи квалитетне производе који су потребни руском тржишту и Србија је спремна да обезбеди велике количине за пласман у Руску федерацију, додао је председник Николић.
Рогозин је се састао и са председником Владе Србије Ивицом Дачићем, а у разговору је оцењено да се сарадња између две земље значајно унапређује и потврдили став да „решавање проблема у јужној ( српској) покрајини мора да буде у складу са међународним правом“.

Како је саопштено из Владе Србије, Дачић и Рогозин размотрили су могућности већег присуства руских инвестиција, привреде и банака у Србији, као и заједнички наступ компанија обе земље на тржишту.

Констатовано је да је важан корак у економској сарадњи пројекат Јужни ток, који би требало да буде изграђен до 2016. године.

Договорен је наставак сарадње у области ванредних ситуација, посебно на разминиравању терена и оцењено да Хуманитарни центар у Нишу има регионални значај на том плану.

Премијер Дачић и потпредседник руске владе Рогозин разматрали су и могућности заједничке борбе против тероризма и илегалне трговине наркотицима.

Председник Скупштине Србије Небојша СтеФановић пренео је данас потпредседнику руске владе захвалност на помоћ у решавању питања Косова и Метохије и том приликом поновио да Србија неће признати једнострано проглашену независност јужне покрајине.

Он је додао да Србија остаје на становишту приоритета свог суверенитета, као и заштите Срба у покрајини.

СтеФановић је такође изразио спремност да Скупштине кроз законодавну активност пружи подршку унапређењу сарадње две земље, саопштено је из српског парламента.

 

фото З. Жестић, Р. Прелић, T. Валич (Танјуг)

Да ли је овај текст користан?

Кликните на звезду и оцените!

Ако вам је текст користан...

Поделите га са пријатељима!

Актуелно

Русија одбија да продужи Споразум о смањењу и ограничењу стратешког офанзивног наоружања под новим условима

0 (0) Изјава специјалног представника америчког председника за контролу наоружања Маршала Билингслија да ће Вашингтон …

Милан Гутовић: Све је постало тако вулгарно и банално, и без короне повукли смо се у изолацију и унутрашње избеглиштво

5 (5) „Све је постало тако вулгарно и банално, нешто што је било незамисливо пре …

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *