Русија подигла царине на америчке машине за путеве, нафтну и гасну опрему, алате...

Русија подигла царине на америчке машине за путеве, нафтну и гасну опрему, алате…

0
(0)

И РУСИЈА је повећала царине на увоз одређених производа из САД у распону од 25 до 40 одсто, као одговор на америчке тарфие на увозни челик и алуминијум које је у марту увео Вашингтон, саопштило је данас руско Министарство за економски развој.

„Компензационе мере се примењују кроз додатне, више стопе увозних дажбина у распону од 25 до 40 одсто на цену увезене робе. Примењиваће се на одређену америчку робу за коју постоји алтернативни производ произведен у Русији”, рекао је министар Максим Орешкин, преноси агенција ТAСС.

Пре свега, како је прецизирао, ове царине се односе на одређене врсте машина за изградњу путева, на нафтну и гасну опрему, алате за обраду метала и бушење камена, као и на оптичка влакна.

У саопштењу Министарства је наведено да би Русија у року од три године могла да уведе додатне царине на увоз робе из САД-а, као меру одмазде, с обзиром на то да актуелне контрамере Москве не амортизују у потпуности штету нанету руским извозницима изазвану поступцима америчких власти.

„Штета коју трпе руски извозници због америчких трговинских ограничења процењује се на 537,6 милиона долара. То је износ додатних трошкова које руски добављачи морају да плаћају у САД-у. Наше повећане царине на садашњем нивоу покривају само део штете – 87,6 милиона долара”, рекао је министар Орешкин, према саопштењу Министарства.

Додао је да је то надокнада на коју Русија има право према правилима Светске трговинске организације (СТО), а да ће остатак компензационих мера Русија моћи да уведе у року од три године од ступања на снагу повећаних тарифа у САД – то јест 21. марта 2021. године, или ако СТО објави да америчке мере нису у складу са правила те организације.

Танјуг

Да ли је овај текст користан?

Кликните на звезду и оцените!

Ако вам је текст користан...

Поделите га са пријатељима!

Актуелно

САД: Бајденово обраћање Конгресу пратило 26,9 милиона људи, што је најмања гледаност од када се евиденција води

САД: Бајденово обраћање Конгресу пратило 26,9 милиона људи, што је најмања гледаност од када се евиденција води

0 (0) Око 26,9 милиона људи гледало је прво обраћање председника Џозефа Бајдена Конгресу, што …

ДИРЕКТОР БАЈОНТЕКА Биће потребна трећа доза вакцине и још једна вакцина сваке године

ДИРЕКТОР БАЈОНТЕКА Биће потребна трећа доза вакцине и још једна вакцина сваке године

3.7 (3) Директор немачке фармацеутске компаније Бајонтек (БиоНТецх), која је са америчким партнером Фајзером развила …

Leave a Review

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Send this to a friend