Русија спречила шверц 22 тоне неисправног меса из Србије

0
(0)

БЕОГРАД – Руска ветеринарска инспекција зауставила је крајем маја покушај шверца око 22 тоне свињског меса из Србије, пошто су у пакетима уместо сланине били комади свињске коже без ветеринарског печата и због тога је делимично ограничен увоз меса из Србије у Русију, речено је данас на седници скупштинског Одбора за пољопривреду. 

Скупштински Одбор за пољопривреду, шумарство и водопривреду затражио је од надлежних државних институција да доставе пуну информацију о разлозима ограниченог извоза меса и месних прерађевина у Руску Федерацију, јер ће српско сточарство због тога претрпети немерљиву штету.

Председник Одбора за пољопривреду Маријан Ристичевић пренео је посланицима допис Руске ветеринарске инспекције, у којем је наведено да су 30. маја службеници инспекцијске службе за Калињиградску област у луци на Балтику задржали контејнер из Србије са приложеним ветеринарским сертификатом, који, међутим, није био ветеринарски исправан.

У том допису, у који је и Тањуг имао увид, руска страна је навела да је сертификат издала ветеринарска служба Републике Србије за пошиљку свињске сланине, тежине 21.710,5 килограма.

Међутим, приликом контроле, уместо сланине појавили су се комади свињске коже без печата, а у другом паковању је била роба са маркираним печатом хрватских и шпанских ветеринарских завода.

„Товар је враћен испоручиоцу“, наведено је у допису Руске ветеринарске инспекције, у којем се тврди да је на тај начин спречен увоз пошиљке шверцованих месних производа из Србије, и чак је достављено неколико фотографија спорних паковања меса.

Извоз меса и прерађевина је смањен, јер је руска страна делимично суспендовала Протокол о сарадњи са Руском федерацијом и царинским савезом (Русија, Белорусија и Казахстан), објаснио је Ристичевић.

Ристичевић је члановима Одбора за пољопривреду предложио заказивање нове седнице на којој ће се расправљати само о овој теми, а од Министарства пољопривреде је затражено да до тада достави извештај о разлозима привременог ограничења извоза меса и месних прерађевина у Русију.

Од Министарства пољопривреде је, такође, затражено да достави анализу поступака Управе за ветерину и других надлежних, као и имена евентуалних одговорних лица која су довела до привремене обуставе извоза меса у Русију.

 

Танјуг

Да ли је овај текст користан?

Кликните на звезду и оцените!

Ако вам је текст користан...

Поделите га са пријатељима!

Актуелно

Сергеј Макаров: Трамп жртва меке дигиталне диктатуре – Русија мора имати свој Твитер, ЈуТјуб…

4.9 (8) Русија и њени савезници морају се хитно припремити за напуштање дигиталних платформи које …

Електромрежа Србије купила још пет одсто акција преносног система Црне Горе

5 (1) БЕОГРАД – Електромрежа Србије купила је данас још пет одсто акција преносног система …

7 Коментара

  1. eto kakav smo mi narod,saljemo braci pokvareno meso… semo se zatrlo tim istim koji su pokusali to!!!

  2. Kad sve to znate kazite i ko je to „meso“ poslao u Rusiju. Budite barem kompletni sa informacijom pa i mi da znamo a siguran sam da taj podatak imate.

  3. jel i za to kriv keo drugi samo ne oni koji su na vlasti ,njima je za sve kriv neko prije njih a ne njihova tupost nesposobnost ,neobrazovanost,primitivizam

  4. strasno !!! I ja mislim da je to delo dobro smisljeno i podmetnuto od onih koji hoce da nas zavade sa bracom

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Send this to a friend