Т-50 добија војну униформу

0
(0)

Ратно ваздухопловство Русије почиње државно тестирање ловца пете генерације Т-50 из програма ПАК ФА (перспективног авио-комплекса фронтовске авиације). Почетак државног испитивања је најодговорнија етапа у развоју ловца, јер одлучује, да ли нова летелица може прећи на тестирање за борбено коришћење.

Почетак државног тестирања летелице нове генерације планиран је за март-април ове године у Ахтубинском испитивачном центру. У програму за тестирање налази се пет летелица – пета летелица Т-50 одвојила се од писте октобра 2013. године. Месец дана касније укупно било је преко 450 верификованих летова према програму тестирања. Динамика летова расте, тако је од почетка испитивања у јануару 2010. до октобра 2012. године било укупно 150 летова Т-50, затим, за годину дана извршено је преко 300 летова. Са 6-8 летелица годишње је потпуно оствариво 400-500 летова, а то омогућава 2000 летова током 3-4 године, колико је и предвиђено програмом за испитивање. Прве летелице ће стићи у Липецки центар за преобуку борбених пилота РВ Русије већ 2015. године.

Т-50 ће бити први ловац нове генерације у РВ Русије од краја 80-тих година. До краја ове деценије планира се куповина 50-60 летелица Т-50, а укупно ће РВ добити 200-250 авиона овог типа. Предвиђено је да ће прва јединица бити на нивоу борбене спремности 2017-2018. године.

Нови ловац треба озбиљно на подигне потенцијал РВ, да буде замена авиона на бази Т-10 (Су-27 и делимично Су-30). Они ће обезбедити предност и надмоћ, између осталог и у борби са противником, који има на располагању усавршене авионе четврте генерације и чак пете, као што су ловци F-35 или F-22, које има на располагању само РВ САД.

Пројекти авиона нове генерације отворени су 80-тих година у СССР. Средином 90-тих ОКБ „Микојана“ почео је остваривање пројекта 1.44, а ОКБ „Сухого“ – пројекта С.37. Пројекат С.37 у почетку није био предвиђен као борбена летелица, него је разрађиван у циљу развоја технологије. Међутим пројекат није доведен до краја.

Крајем 90-тих година постало је јасно, да постојећи пројекти морално застаревају и РВ са кашњењем преко 10 година добиће ловац, који ће очигледно заостајати пред F-22, који је у то време већ био реализован. Услед тога, почетком нове деценије донета је одлука о развоју принципијелно нове летелице. Своје варијанте су понудули Конструкторски бирои „Сухој“, „Микојан“ и „Јаковљев“. На крају, КБ „Сухој“ постао је водећи разрађивач летелице, којој је дат индекс Т-50.

За разлику од F-22, чији су конструктори дали више предности „невидљивост“, него летачким могућности, – разрада Т-50 имала је задатак изналажења прихватљиве комбинације свих особина. На тај начин, Т-50 има веома изразите летачке техничке карактеристике, брзину и долет, који су релевантни за категорију тешких ловаца, којима он и припада. По свему судећи руски авион такође има и већи унутрашњи простор за наоружање, а то даје тактичку предност.

„Невидљивост“ притом није занемарена. Током десетак година разлике између Т-50 и F-22, наука је веома напредовала. Нови композициони материјали, прекривни материјали, боје, који абсорбују радио таласе, у комбинацији са напредним прорачунима геметрије летелице и радарским блокаторима у каналима захватања ваздуха, – чине Т-50 „невидљивим“.

Основа борбених могућности Т-50 базирана је на систему управљања ватром, који укључује радар са активном фазираном решетком (АФАР) у предњем делу и допунске антене у крилним секторима и репном делу, који обезбеђују кружно праћење.

Т-50 има очигледну предност пред F-35, који услед низа компромиса није потпуно на нивоу авиона пете генерације, али је његова цена нешто мања од F-22.

Исто као и F-35, Т-50 је уједно оријентисан на спољна тржишта. Први и највећи пројекат је заједнички развој са Индијом ловца пете генерације FGFA на бази Т-50. Очекује се, да ће разрада FGFA отворити пред Т-50 пут на спољна тржишта. Исто тако, као што је у своје време индијски уговор постао звездани тренутак за Су-30, најпродаванији ловац током протеклих 15 година.

 

Илија Крамник

Глас Русије

Да ли је овај текст користан?

Кликните на звезду и оцените!

Ако вам је текст користан...

Поделите га са пријатељима!

Актуелно

„Хималаји“ ће руске ловце пете генерације учинити невидљивим и неуловљивим

0 (0) Званично саопштено: „Примена технологија интегрисаних у Хималаје неће само побољшати заштиту авиона од …

Нови јапански ловац и односи с САД

0 (0) Недавна одлука министарства одбране Јапана да у следећој години затражи финансирање радова на …

Један коментар

  1. sta cemo sada novotarci.ova sansa vam je propala da nas uvalite papi

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Send this to a friend