Руске снаге за специјалне операције

Руске снаге за специјалне операције

0
(0)

10.03.2013. –

Руско министарство одбране приступило је стварању Снага за специјалне операције и већ је формирало њихову команду. Ово је, говорећи у присуству војних аташеа страних држава у Москви, саопштио начелник Генералштаба, генерал армије Валерије Герасимов.

По речима начелника Генералштаба, Русија је до стварања Снага за специјалне операције дошла руководећи се успешним искуством „водећих земаља света“ у војним конфликтима XXI века. Данас команде за специјалне операције, на пример, имају САД, Француска и Аустралија. „Командос“ оперативно обавља војне, контратерористичке и спасилачке операције од посебног значаја, укључујући и оне у Авганистану. У Русији за обављање специјалних операција постоје поједине јединице у различитим родовима војске и оружаних снага. Сад ће оне бити обједињене у новој структури за решавање екстремних задатака, објашњава главни уредник часописа „Народна одбрана“ Игор Коротченко.

– Овакве снаге се могу користити и на сцени војних дејстава далеко од Русије. На пример, за супротстављање покушајима пирата да освоје руске трговачке или путничке бродове. Оне могу брзо да реагују приликом ослобађања талаца који су руски држављани или да задају брз оперативни ударац базама међународних терориста у оном региону света где реално постоји опасност по руске националне интересе. Начелник Генералштаба је упозорио војне атешее о њиховом формирању, дакле ни од кога не кријемо да РФ има овакве планове. Упозоравамо наше партнере и колеге да ће такве снаге бити створене. Русија показује своју одлучност да користи војне методе реаговања на претње у удаљеним географским местима. У овом смислу делујемо у правцу војне изградње напредних земаља света.

Детаљи о саставу и бројном стању нове структуре су засад непознати. Сличне јединице под јединственом командом у САД броје преко 50 хиљада људи различитих родова војске, истиче војни аналитичар листа „Комсомолска правда“ Виктор Баранец.

– Снаге за специјалне операције су коришћене у Ираку и Авганистану. То су мале, специјално обучене јединице које могу да се крећу хеликоптерима и авионима. Добар пример представља коришћење морских специјалаца, кад је био ликвидиран Осама бин Ладен. Светско искуство је прилично богато. Имамо у доброј мери припремљене специјалнце. Све ово треба свести на заједнички именилац, потчинити јединстеној команди и чекати да уследи команда за узбуну.

У медијима је већ било саопштења о томе да у нову структуру оружаних снага може ући центар специјалне намене „Сенеж“, бригада специјалаца једног од војних округа, хеликоптерска ескадрила, као и ескадриле војно-транспортних авиона. Већ је израђен комплет докумената којима се дефинишу правци развоја, начини припреме и примене снага за специјалне операције.

Михаил Аристов,

 

Извор: Глас Русије

Да ли је овај текст користан?

Кликните на звезду и оцените!

Ако вам је текст користан...

Поделите га са пријатељима!

Актуелно

Русија забранила улазак на своју територију председнику Европског парламента Сасолију

Русија забранила улазак на своју територију председнику Европског парламента Сасолију

5 (3) * Министарство иностраних послова Русије оценило да дејства Европске уније за циљ имају …

ДО К...А! Руси о свом народу и земљи иду да преговарају са укро-кловном у Ватикан?!

ДО К…А! Руси о свом народу и земљи иду да преговарају са укро-кловном у Ватикан?!

5 (2) КРЕМЉ није добио званичну понуду Кијева да се Владимир Путин и украјински председник …

Leave a Review

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Send this to a friend