Са „швајцарском формулом“ пензије ни пола просечне зараде

4.5
(4)

Иако су пензионери поздравили дуго најављивано доношење формуле за усклађивање пензија како би после четири године коначно могли да знају када ће им се и за колико увећавати пензије, незадовољни су што у измењени Закон о ПИО није унета и заштитна клаузула на којој су инсиситрали. Односно, зашто су надлежни пренебегли чињеницу да у закон унесеу одредбу која би спречила да просечна пензија у просечној заради падне испод 50 одсто. Што је с овом швајцарском формулом то сасвим извесно.

То што је, међутим, овај предлог случајно или намерно изостављен из предлога закона, не занчи да ће пензионери престати да инсистирају да се он пре или касније унесе, каже Ђуро Перић, бивши председник Савеза пензионера Србије.

Он истиче да ће то ово питање убудуће бити једно од главних које ће ПУПС постављати и пре и после избора и гледати како да га реши с својим коалиционим партнерима, јер ће без тог заштитног механизма пензије наствити и даље да падају. И сада су већ испод 50 одсто од просечне зараде.

Милан Ненадић, председник Савеза пензионера Војводине, каже да је ово била једна од важних одредби која је требало да уђе у Закон о ПИО, како се пензије не би додатно обезвређивале. Што ће се посебно исказати када дође до значајнијег раста зарада.

-Зато ће пензионери и убудуће инсиситирати да се ово питање реши како би се ова вишемилионска популација заштитила. Ранијих година је важило правило да уколико пензије падну испод 60 одсто од просечне зараде да се аутоматски иде на ванредно усклађивање. Сада је тражено мање од тога, каже он.

На питање да ли ће се најновије повећање зарада у јавном сектору од око 9,6 одсто у просеку, одразити на пад учешћа пензија у просечној заради, он каже да неће у 2020. али у 2021. хоће.

Остало је и да се влада изјасни на који ће начин вратити све умањене пензије у протекле четири године за око 700.000 оштећених пензионера. Јер то питање пре или касније мора да се реши. Наиме, влади је понуђено да сама каже и изабере начин како да врати дуг, а све у складу с финансијским могућностима, каже Ненадић.

С друге стране, Јован Тамбурић, председник Удружење синдиката војних пензионера Србије, каже да ће усклађивање пензија у 2020. години бити извршено са јануарском пензијом која се исплаћује у фебруару 2020. године. И то тако што ће пензије бити усклађене са половином раста цена и половином раста зарада у односу периода од јуна 2018. године до јуна 2019. године и периода јуни 2017 до јун 2017. године. На тај начи раст цена и зарада у другој половини 2019. године неће бити урачунат у формулу за усклађивање пензија у 2020. године већ тек у 2021. години, што опет значи да ће пензионери бити оштећени, каже Тамбурић.

Он додаје да примене усвојеног модела усклађивања пензија и од стране економских стручњака указују на њихово даље смањивање у односу ан просечну зараду. Истовремено постоји и пасност од смањивања реалне вредности пензија у ситуацијама у којима би раст цена односно инфлације био већи од раста зарада, закључује он.

Аутор: Јасна Петровић-Стојановић, Политика.рс

Да ли је овај текст користан?

Кликните на звезду и оцените!

Ако вам је текст користан...

Поделите га са пријатељима!

Актуелно

Швајцарска: Женева уводи минималну зараду – 4.086 франака

5 (1) Женева ће увести минималну зараду од 4.086 швајцарских франака месечно (око 3.800 евра), …

Орбан: Лекари у Мађарској зарађиваће и до 7.000 евра

5 (1) Мађарска влада и лекарска комора (МОК) сложиле су се да значајно подигну плате …

Један коментар

  1. ПЕНЗИЈЕ ТОНУ ДУБЉЕ!!

    Пензије у 2020. године расте за идеалних 5,4%, како једе го*на Алтипармаков, а да повећање пензија по најновија повећања плата ће утицати тек 2021. години. Пензије нису мењане задњих две година, а сада када уводе швајцарски модел убијања пензионера, плате порасле 8 -15%, а пензије 5,4%, уколико је и то коначно. Актуелна власт је уништила пензије, а тиме и пензионере. Она је оборила просечне пензије са 70% просечне плате на 47,83%, до сада.. Сада подижу плате, по свом (ΛV) нахођењу 8-15% (на изнад 58.760 рсд или 510 евра), а велича све као “гробара” пензионера, који им добродушно повећава принадлежђност за 5,4%. Ти величанствени како мисле да пензионери живе са просечном пензијом од 27.749 рсд (236 евра) и при томе издржавају синове, снаје и унучади. Нема им спаса, морају пасти у загрљају свога “гробара”, а он ће се препознати, бистар је? Од Нове године просечне пензије ће износити 46,27% просечне плате. Усклађивање пензије је тек 2021. те је могуће и пад испод 46% просечне плате, поготову што се инфлација вештачки држи на ниском нивоу. Реално, треба да уведу два усаглашавања пензије годишње, као што је већ било и да се смањи проценат учешћа инфлације на 30%, а учешће просечне плате домаља на 70%. Najavljeno povećanje penzije prosek 430 ili 440 evra naspram 900 evra prosečne plate do 2025. godine je još jedna bajkolaž grobara penzionera.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Send this to a friend