fbpx

САДА И ЗВАНИЧНО! Србији забрањен улаз у ЕУ до краја 2027. године

0
(0)

Европска комисија предложила је данас повећање буџета за период од 2021. до 2027. године на 1,28 билиона евра, који треба да буде попуњен после иступања Британије из ЕУ. Међутим, упркос већем новцу у заједничкој каси још двадесетосморке, нису предвиђена средства за даље проширење Уније.

С тим у вези, поставља се отворено питање европске перпсективе Србије, с обзиром на то да је наша земља означена као лидер у том процесу и до данас је 2025. означавана као могућа година пријема Београда у европски клуб.

Европска комисија је за период од 2021. до 2027. године предложила нову “архитектуру” заједничког буџета.

Излазак Велике Британије из ЕУ уз повлачење доприноса Лондона заједничком буџету, као и нови изазови ЕУ требало би да буду покривени кроз уштеду постојећим програмима, али и кроз додатна издвајања земља чланица.

Европска комисија предложила је већа издавања и за одбрану и безбедност ЕУ, управљање спољним границама, унутрашњу безбедност, дигитализацију, очување животне средине као и помоћ суседним земљама и остатку света на првом месту у циљу решавања миграционе кризе.

– Данашњим предлогом представљамо прагматичан план за то како да са мање постигнемо више – рекао је председник Европске комисије Жан-Клод Јункер.

Међутим, у том предлогу за сада нема простора да буде и више чланица Уније.

– Нису јасно назначена средства, али она могу бити додата, односно може да се отвори линија. Није сада закуцано да је немогуће да дође до проширења – каже Сузана Грубјешић, генерална секретарка Европског покрета у Србији.

Ипак, напомиње да имајући у виду садашње расположење и ситуацију унутар Уније, као и Макронову изјаву, није изненађена што експлицитно нису наведена средства у нацрту буџета ЕУ за период до 2027. године.

ИЗВОР: Информер.рс

Да ли је овај текст користан?

Кликните на звезду и оцените!

Ако вам је текст користан...

Поделите га са пријатељима!

Актуелно

Трамп се обрушио на Брисел: ЕУ је створена да искоришћава Америку

5 (5) Амерички лидер Доналд Трамп изјавио је да је ЕУ формирана како би искоришћавала …

Састанак представника Русије и Лајчака: Основа за решавање косовског питања – Резолуција СБ УН 1244

1 (1) Стални представник Русије при ЕУ Владимир Чижов разговарао је са специјалним представником ЕУ …

2 Коментара

  1. Super.
    Samo ne znam za koji će nam ku*ac da p*de ovi na vlasti i da još tih deset godina viču kako su privrženi evropskom putu Srbije.

  2. Првослав

    Надам се да ће нас ова вест опаметити и да ћемо најзад престати да се гурамо у ЕУ. Па то се види по отварању поглавља: једно, два највише за 6 месеци,36 подељено на 4 годишње износи 9 година. народ није луд уме да сабере два и два!

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *