fbpx

Сајбер-криминалци пљачкају фирме у Србији

0
(0)

Међународни интернет лопови оштетили су у последњих шест месеци на десетине српских малих и средњих предузећа за више од 1.000.000 евра, подаци су МУП-а.

Појединачни износи оваквих превара кретали су се и до 150.000 евра, докази говоре да су починиоци из разних делова света, а најчешће трагови воде до Нигерије и Кине, каже за „Политику” Владимир Урошевић, шеф Одсека за електронски криминал.

– Таква штета за мала и средња предузећа јесте огроман износ који може угрозити њихово даље пословање – објашњава Урошевић.

Нова шема интернет преваре изгледа тако што сајбер-криминалци пресрећу електронске поруке које предузећа из наше земље размењују са пословним партнерима у иностранству. Потом отварају лажне налоге за електронску пошту са промењеним словним или бројчаним карактерима, па се представљају као запослени у страној компанији са којом фирме из Србије већ имају уговорену пословну сарадњу. Након тога интернет лопови шаљу лажне профактуре за уплату, са промењеним инструкцијама за плаћање. Оваквим деловањем већ су оробили многа мала предузећа у Србији, а поједине фирме су после великог губитка ставиле катанац на капију.

– Најчешће користе такозвану технику социјалног инжењеринга. У почетку су пасивни док не сазнају како функционише дописивање и који се стил писања користи. Потом шаљу мејл, са измењеним словом или додатом тачком, у коме наводе лажне податке – објашњава шеф Одсека за електронски криминал.

Из МУП-а апелују на представнике предузећа да приликом трансакција са страним фирмама обрате пажњу да ли је дошло до изненадних измена бројева рачуна и других података из инструкције за плаћање.

– Битно је да упозоримо грађане, власнике фирми, одговорне у предузећима, као и оне који комуницирају путем мејла, да уколико добију инструкцију за промену плаћања, то одмах провере са пословним партнером. Најбоље је да позову телефоном или да пошаљу поруку оном кога знају у страној фирми. Уколико је реч о великом износу новца, који је капиталан за фирму, требало би да оду на састанак и поразговарају да би све разјаснили са представницима иностраних предузећа са којима сарађују – напомиње Урошевић.

У МУП-у прикупљају доказе за ове преваре који помажу у идентификовању починилаца, а пуно им помажу и подаци до којих долазе захваљујући међународној полицијској сарадњи. Овакав вид преваре није актуелан само у Србији већ и широм света.

– У сталној смо комуникацији са страним полицијама и размењујемо податке где су извршене преваре и где су откривени њихови извори – каже Урошевић.

—————————————————————-

Најчешће интернет преваре

* Крађа новца са кредитних картица – лопови разним методама долазе до жртвиног броја рачуна платне картице и скидају новац са ње

* „Нигеријска превара” – „хитна порука” у којој се преварант представља као службеник Владе Нигерије, који тражи рачун жртве како би наводно избегао компликовану процедуру трансфера новца из своје земље.

* Лажни сајтови јавних предузећа – преко њих лопови шаљу грађанима поруке да дуг за струју и воду уплате на одређени рачун.

 
А. Бојовић, Политика

Да ли је овај текст користан?

Кликните на звезду и оцените!

Ако вам је текст користан...

Поделите га са пријатељима!

Актуелно

УНЕСКО: Вучић да објасни наводе о криминалу у Центрима за социјални рад

4.7 (13) Европска Катедра за биоетику организације Унеско позвала је председника Србије Александра Вучића да …

Србима на јесен спремају присилну вакцинацију: Ово морате да знате

5 (17) Приближава се, у Србији, доба насилног вакцинисања, што против грипа, што против короне. …

Један коментар

  1. Zar u Srbiji ima jos sta da se opljcka?!

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *