Здравље

Сaкривен, смртоносни ген вируса налази се у ГМО усевима

Само неколико месеци након што је сада позната италијанска студија установила да је Монсантов НК603 генетски модификован (ГМ) кукуруз изазива озбиљна оштећења органа и да између осталог изазива тумор код сисара, издат је извештај од стране Европске агенције за безбедност хране (ЕФСА) која је открила да већина ГМО у комерцијалној употреби данас садржи сакривен вирусни ген који није безбедан за људску исхрану. 

Под насловом Могуће последице преклапања ЦаМВ 35С промотор региона вектора биљних трансформације користе и вирусног гена ВИ у трансгених биљака, у овом важном извештају се истиче  чињеница да 54 од 86 ГМО кода одобрених за коришћење, или грубо 63 одсто, садржи чудан вирусни ген познат као “Џин ВИ” који како су истраживачи пронашли мења нормалну функцију усева. 

Ова промена је тренутно присутна у већини  ГМО-а који се узгајају у комерцијалне сврхе, укључујући и НК603 и МОН810 кукуруз, као и Roundup-Ready соју, и све су то производи Монсанта. Истраживачи су открили да ова битанга ген изазива нежељене фенотипске промене, што подразумева и озбиљне физичке и биохемијске мутације у организмима. 

“У току анализе идентификације потенцијалних алергена у ГМО усевима, европска агенција за безбедност хране (ЕФСА) открила је са закашњењем да у најчешће коришћеној генетски регулаторној секвенци код комерцијалних ГМО, постоји генетско кодирање значајаног фрагмента вирусног гена”, објашњава Индепендент Сциенце Невс (ИСН) о овом открићу. 

На основу ранијих истраживања која посматрају везу између вирусних гена, биљки и здравља људи, ново откриће изазива озбиљну забринутост за безбедност многих ГМО који се производе у комерцијалне сврхе данас. Пошто је инхерентна сврха вирусних гена да онеспособе домаћина како би се омогућила инвазија патогена, њихово присуство у ГМО ланцу снабдевања храном, представља озбиљну претњу како за биљке тако и за људско здравље. 

Џин ВИ ‘погодак’ доказује да су ГМО неподобни за људску исхрану

До овог тренутка, биотехнолошка индустрија је тврдила да су ГМО практично идентични са природним организмима, и да не постоје структуралне или функционалне разлике између ГМО и природних усева и начина на које их обрађује људско тело. Али присуство вирусног гена ВИ у огромној већини ГМО потпуно одбацује тај мит биотехнолошке индустрије. 

Пошто природни усеви немају Ген ВИ, они нису подложни истим вирусним инфекцијама као што су ГМО који га садрже. Према ИСН анализи функције гена ВИ, изазване генетским дефектом, не само да олакшавају скупљање потенцијално смртоносних вируса у биљном ткиву, они уз то још и потискују природну анти-патогену одбрану, што усеве, а потенцијално и људе који их једу, чини много више подложним на болести. 

Присуство гена ВИ у суштини оставља трансгене (ГМО) усеве беспомоћне у борби против патогених и вирусних освајача, а верује се да изазова ненормалне изразе гена у усевима који га поседују. То значи да цео генетски код биљке може да мутира као последица Гена ВИ, што резултира у случајној производњи протеина унутар биљних ћелија, неселективне експресије гена у целом организму, па чак и раста деформитета. 

Научници су годинама знали за присуство сличних вирусних гена у ГМО, али они никада нису тачно лоцирали ове гене и како масовне генетске промене које они убацују утичу на људско здравље. И ниједна од влада које су одобриле ГМО за комерцијалну употребу а који садржи вурусни ген никада нису захтевале спровођење одговарајућих безбедносних тестова како би се идентификовале све потенцијалне претње људскком здрављу, што значи да је човечанство колективно заморче у овам масовном експерименту биотехнолошке науке. 

“[П] релевантне информације о постојању Џин ВИ су биле слободно доступне у научној литератури, много пре првог одобрења датог биотехнолошкој индустрији”, додаје ИСН о скандалу. 

Будите сигурни да и овде прочитате цео извештај ИСН на студије:
http://independentsciencenews.org

Такође овде можете да прочитате овде саму студију: 
http://www.landesbioscience.com/journals/gmcrops/2012GMC0020R.pdf

 

Natural News

превод: Србија данас

Оцените текст

0 / 5

Your page rank:

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Back to top button

Детектовали смо Адблокер!

Поштовани, рекламе су једини начин финансирања нашег сајта те вас молимо да угасите адблокер на нашем сајту како би нам тако помогли да наставимо да објављујемо још боље и квалитетније вести без цензуре и длаке на језику. Хвала на разумевању!