fbpx

Шарлатан Вујовић је сигуран да Србија излази из кризе баш као што је својевремено био сигуран да Украјина излази из кризе

0
(0)

Министар финансија Србије Душан Вујовић изјавио је данас да је сигуран да ће Међународни монетарни фонд (ММФ) сутра објавити постизање договора са Србијом и да Влада Србије има јасан план шта ће, у складу с тим програмом, радити наредних месеци.

Душан Вујовић: Србија је отворена за стране инвестиције јер је од 500 компанија које учествују у укупној производњи и извозу земље

„Ја сам оптимиста што се тиче изласка Србије из кризе, и то не на основу обећања, већ реалног програма и јасног акционог плана који ћемо спроводити уз помоћ ММФ-а“, рекао је Вујовић на представљању „Беле књиге“ Савета страних инвеститора, у којој су оцењени услови пословања у Србији.

Вујовић је изразио очекивања да ће инвеститори ценити напоре Владе Србије да спроведе промене у пословном окружењу и реализује реформе које ће, како је рекао, „рашчистити са наслеђем из прошлости и увести више реда, дисциплине и ефикасности у рад јавних предузећа“.

Он је истакао да више нема оправдања да предузећа не плаћају своје обавезе и најавио да ће од 1. јануара идуће године почети решавање проблема у тој области.

„Фокусирани смо на решавање проблема у Железари Смедерево и хемијском комлексу, јер та предузећа могу да буду основа за раст индустријске производње и извоза Србије“, рекао је Вујовић.

Говорећи о „Белој књизи“, која представља годишњи извештај страних инвеститора о условима пословања у Србији, министар финансија је изразио жељу да њихове препоруке буду преведене у акциони план који ће бити реализован током следеће године.

„Није довољно то што је само у 37 одсто препорука из прошлогодишње ‘Беле књиге’ остварен напредак. Хтео бих да то буде бар 77 одсто“, казао је Вујовић и додао да многе од тих препорука могу одмах да се примене.

Он је навео да Влада Србије ради на унапређењу пословања посебно у две области – издавању грађевинских дозвола и примени пореских прописа.

„Србија је отворена за стране инвестиције јер је од 500 компанија које учествују у укупној производњи и извозу земље, 190 у страном власништву, што је једна трећина“, казао је Вујовић и навео да су стране инвестиције постали велики и важан део српске привреде и у свим плановима владе се на њих веома рачуна.

По оцени Вуијовић, добро је што стране компаније у Србији шире деловање са финансијског и банкарског сектора у прерађивачки и индустријски сектор, што допроноси извозу и запошљавању.

„Влада би хтела да се тако и настави“, нагласио је Вујовић и изразио очекивање да ће међународно окружење у 2015. бити повољније и да ће европска монетарна политика обезбедити раст у Европи, чиме ће се поећати извоз из Србије, посебно у Немачку и Италију, који су највећи спољнотрговински партнери.

 

Бета

Да ли је овај текст користан?

Кликните на звезду и оцените!

Ако вам је текст користан...

Поделите га са пријатељима!

Актуелно

Раст БДП је небитан, најсиромашнији смо у Европи

5 (2) Чак ће вам и директор статистике потврдити да тај раст о коме они …

ВЕЋИНА ЋЕ МОРАТИ ДА СЕ ВАКЦИНИШЕ: Министар Смрт упозорава – нема опуштања, живећемо са маскама

1.5 (8) МИНИСТАР здравља Златибор Лончар је рекао на данашњем обраћању јавности да не сме …

17 Коментара

  1. Pa nije daj dzaba doveden tu,zapad ga debelo placa da unishtava

  2. Ovaj kenja za trojicu.Jedan Krstić otišao,drugi došao.Kada i on obavi partijski,izdajnički,zadatak,zapali za Ameriku i zabole ga za Srbiju,a još manje za SRBE.

  3. Pa onda cemo verovatno biti isto sto i Ukrajina.

  4. pogledajte mu oči pa taj da nešto zna i da je neki stručnjak ne bi bio tu gde jeste

  5. Dobro se zna ko je i šta je Vujović,lepo je opravio Ukrajinu

  6. LUPETA PO OBIČAJU,TAKO JE TO KAD NEMAŠ SVOJ STAV I GOVORIŠ REČNIKOM VLADE!!

  7. А сви смо ми веома сигурни из чијег дупета он излази.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *