Шарлатан Вујовић је сигуран да Србија излази из кризе баш као што је својевремено био сигуран да Украјина излази из кризе

Шарлатан Вујовић је сигуран да Србија излази из кризе баш као што је својевремено био сигуран да Украјина излази из кризе

Министар финансија Србије Душан Вујовић изјавио је данас да је сигуран да ће Међународни монетарни фонд (ММФ) сутра објавити постизање договора са Србијом и да Влада Србије има јасан план шта ће, у складу с тим програмом, радити наредних месеци.

Душан Вујовић: Србија је отворена за стране инвестиције јер је од 500 компанија које учествују у укупној производњи и извозу земље

“Ја сам оптимиста што се тиче изласка Србије из кризе, и то не на основу обећања, већ реалног програма и јасног акционог плана који ћемо спроводити уз помоћ ММФ-а”, рекао је Вујовић на представљању “Беле књиге” Савета страних инвеститора, у којој су оцењени услови пословања у Србији.

Вујовић је изразио очекивања да ће инвеститори ценити напоре Владе Србије да спроведе промене у пословном окружењу и реализује реформе које ће, како је рекао, “рашчистити са наслеђем из прошлости и увести више реда, дисциплине и ефикасности у рад јавних предузећа”.

Он је истакао да више нема оправдања да предузећа не плаћају своје обавезе и најавио да ће од 1. јануара идуће године почети решавање проблема у тој области.

“Фокусирани смо на решавање проблема у Железари Смедерево и хемијском комлексу, јер та предузећа могу да буду основа за раст индустријске производње и извоза Србије”, рекао је Вујовић.

Говорећи о “Белој књизи”, која представља годишњи извештај страних инвеститора о условима пословања у Србији, министар финансија је изразио жељу да њихове препоруке буду преведене у акциони план који ће бити реализован током следеће године.

“Није довољно то што је само у 37 одсто препорука из прошлогодишње ‘Беле књиге’ остварен напредак. Хтео бих да то буде бар 77 одсто”, казао је Вујовић и додао да многе од тих препорука могу одмах да се примене.

Он је навео да Влада Србије ради на унапређењу пословања посебно у две области – издавању грађевинских дозвола и примени пореских прописа.

“Србија је отворена за стране инвестиције јер је од 500 компанија које учествују у укупној производњи и извозу земље, 190 у страном власништву, што је једна трећина”, казао је Вујовић и навео да су стране инвестиције постали велики и важан део српске привреде и у свим плановима владе се на њих веома рачуна.

По оцени Вуијовић, добро је што стране компаније у Србији шире деловање са финансијског и банкарског сектора у прерађивачки и индустријски сектор, што допроноси извозу и запошљавању.

“Влада би хтела да се тако и настави”, нагласио је Вујовић и изразио очекивање да ће међународно окружење у 2015. бити повољније и да ће европска монетарна политика обезбедити раст у Европи, чиме ће се поећати извоз из Србије, посебно у Немачку и Италију, који су највећи спољнотрговински партнери.

 

Бета

Оцените текст

0 / 5

Your page rank:

Поделите вест са пријатељима

Актуелно

Радници у Србији раде највише у Европи!

Радници у Србији раде највише у Европи!

Просечан број радних сати на главном послу у Србији је 43,5 сати недељно што је …

Ти "паметни" да спремиш четкицу за зубе и резервне гаће јер Алкатраз вапи за тобом! (видео)

Ти “паметни” да спремиш четкицу за зубе и резервне гаће јер Алкатраз вапи за тобом! (видео)

Вучић толико јако жели да преузме функцију Републичке изборне комисије, да резултате референдума и избора …

17 Коментара

  1. Pa nije daj dzaba doveden tu,zapad ga debelo placa da unishtava

  2. Ovaj kenja za trojicu.Jedan Krstić otišao,drugi došao.Kada i on obavi partijski,izdajnički,zadatak,zapali za Ameriku i zabole ga za Srbiju,a još manje za SRBE.

  3. Pa onda cemo verovatno biti isto sto i Ukrajina.

  4. pogledajte mu oči pa taj da nešto zna i da je neki stručnjak ne bi bio tu gde jeste

  5. Dobro se zna ko je i šta je Vujović,lepo je opravio Ukrajinu

  6. LUPETA PO OBIČAJU,TAKO JE TO KAD NEMAŠ SVOJ STAV I GOVORIŠ REČNIKOM VLADE!!

  7. А сви смо ми веома сигурни из чијег дупета он излази.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *