Saxo Bank: Светска економија иде ка новој 2008, само је питање ће шта ће бити „окидач“

0
(0)

ГЛОБАЛНА економија показује знаке успоравања – упозорили су експерти Saxo Bank.

И притом одмах упозорио: „Ово је још оптимистични сценарио. Могуће је да ствари стоје горе. Период опоравка од кризе из 2008-ме се завршио и може уследити нови удар који ће поновити 2008-му“.

Saxo Bank признаје да не зна шта ће покренути нову кризну лавину, али напомиње да се то може догодити „у било ком тренутку“. Поготово ако дође до трговинског рата између САД и Кине.

Saxo Bank додатно указује: „Све наводи на закључак да је глобални економски раст на свом врхунцу и да се даље може ићи само наниже“.

И предочава: „Крајем 2017-те је почела да делује концепција синхроног глобалног стимулисања раста. прошао је цео квартал, а никаквог синхронизованог глобалног економског раста нема. То се види и по економијама Кине, САД и ЕУ. У Кини је почело успоравање још почетком 2017-те“.

Експерт Saxo Bank Кристофер Дембик сматра да је то директно повезано са политиком Пекинга да смањи масу кредитног новца у оптицају и напомиње – иако тим процесом руководи проверени професионалац Ван Цишан – да то може довести до дестабилизације у Кини.

По његовим рачуницама, кинеско тржиште станова са три четвртине зависи од кредита под контролом државе, а то значи да ће тешко доћи до смањења цене станова без урушавања тог тржишта.

Saxo Bank процењује да су мали изгледи да ће пореска реформа Доналда Трампа довести до економског узлета САД јер од почетка године траје пад у трговини на мало и куповини трајних потрошних добара.

Најнепријатније изненађење је ипак – тврде у Saxo Bank – Еврозона која и даље у великој мери зависи од извоза, а тражња на светским тржиштима се сужава.

Saxo Bank посебно упозорава да расту „геополитички ризици“ и да су већ на највишој тачки након 2003-ће и америчке агресије на Ирак.

Дембик и његови сарадници не верују ће кинески лидер Си Џинпинг и Доналд Трамп кренути у прави трговински рат, али наводе да Кинези могу у фабрикама GM или Boeing на својој територији организовати „изненадне провере“, па чак и обуставити производњу на коју недељу, а то би – сматрају – могло да буде довољно да кула од карата глобалне економије почне да се руши…

Saxo Bank закључује: нешто ће се догодити – само је питање шта ће бити „окидач“.

Банка Goldman Sachs процењује да ће развијене земље у 2018-ој имати 2,4 одсто економског раста, а да ће се он у 2019-ој смањити на 2 одсто.

Факти

Да ли је овај текст користан?

Кликните на звезду и оцените!

Ако вам је текст користан...

Поделите га са пријатељима!

Актуелно

Ко не жели мораторијум на рате кредита, може банци да се јави до 10. августа

5 (1) Грађани који желе да наставе са плаћањем рата кредита од данас до 10. …

Рекордан пад економије у Еврозони, Европска централна банка убациће 1,35 билиона евра новоштампаног новца

0 (0) Државе Еврозоне пријавиле су пад економије за 12,1 одсто у другом тромесечју у …

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Send this to a friend