Сбербанк улаже у Републику Српску и Србију

Сбербанк улаже у Републику Српску и Србију

07.09.2012. – Сбербанк јача своје позиције на Балкану

Почетком септембра Сбербанк је потписао у Републици Српској у Бањалуци, кредитни споразум у вредности од преко 10 милиона евра са групом Оптима Бањалука. Кредит ће бити усмерен на развој нафтног ресора у Републици Српској. О детаљима допсник Гласа Русије у региону Андреј Краснов.

– Споразум су потписали председник Volksbank Бањалука Александар Кесић и генерални директор Оптима Александар Ђаков. У фебруару 2012. године Сбербанк, чији активи износе преко четвртине банкарског система Русије, затворио је споразум о куповини сто одсто акција источноевропског одељења аустријске банкарске групе Volksbank International. На тај начин у власништву Сбербанка нашло се око 300 одељења и преко 600 хиљада клијената у земљама Источне Европе, између осталог на Балкану. На пример, тренутно Volksbanк има 25 одељења само у Републици Српској, однсоно у БиХ.

Са своје стране компанија Оптима је кћеринска компанија руског нафтног гиганта Зарубежњефт и контролише две велике рафинерије и мрежу од 85 пумпи Нестро Петрол у Републици Српској.

Представник Сбербанке у Србији Григориј Черњенко изјавио је у Београду за Глас Русије да издвајање кредита од 10 милиона евра јесте значајан догађај за развој нафтне иднустрије у Републици Српској и БиХ. Раније је Volksbank Бањалука закључила споразум о стратешкој сарадњи са фабриком моторних уља Модрича, која је такође део групе Оптима. Документ предвиђа дугорочно партнерство у сфери финансијских услуга, кредитирања и банкарских операција. Сада најмање 40% промета фабрике моторних уља ће ићи преко Volksbank Бањалука. По речима Григорија Черњенка, узимајући у обзир присуство Сбербанка у практично свим земљама бивше Југославије и Источне Европе, кћеринске компаније Оптима су отвориле своје рачуне у одељењима групе у Србији и Хрватској.

Занимљиво је што се руски Зарубежњефт појавиo на Балкану 2007. године. Захваљујући њеgoвим инвестицијама после дугогодишњег застоја обновљен је рад највеће у Републици Српској и БиХ рафинерији Брод. Сада обим прераде износи преко милион тона нафте годишње. Осим тога руски нафташи настављају реконструкцију мреже бензинских пумпи Нестро Петрол која припада компанији Зарубежњефт и планирају проширење свог бизниса у другим земљама бивше Југославије.

Једном речи, присуство Русије на Балкану не значи финансирање само мега пројеката, како што је гасовод Јужни ток или издвајање кредита од 810 милиона евра српској железници. Исти тај Сбербанк има сада своја одељења у Србији, Републици Српској, Хрватској, Словенији и другим земљама региона и почиње да ради са свим структурама заинтересованим за сарадњу са Руском Федерацијом. Још на пролеће банка је, на пример, издвојила кредит од 6 милиона евра граду Бањалуци за финансирање грејне сезоне. Руске инвестиције иду у земље бивше Југославије у разним правцима: у петрохемију, банкарску сферу, железницу, или у облику финансијских кредита појединим предузећима. Сарадња руских инвеститора са државама бивше Југославије јача и само ће се проширивати, уверена је већина експерата.

Андреј Краснов,

 

Извор: Голос России

Оцените текст

0 / 5

Your page rank:

Поделите вест са пријатељима

Актуелно

Предлог за промену политичког система Србије

Предлог за промену политичког система Србије

Неопходно је започети са променама у политичком систему како би се он прилагодио тренутној реалности …

Слободан Рељић: Независно судство! Али од кога?

Слободан Рељић: Независно судство! Али од кога?

Сад смо у прилици да гледамо докидање „треће гране власти“. Судство ће се претворити у …

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *