Серија терористичких аката у Дамаску

0
(0)

У четвртак у центру Дамаска је одјекнула снажна експлозија. Медији саопштавају о десетинама убијених и рањених. Инцидент се десио поред зграде владајуће партије Баас. Истог дана у граду се десило још неколико експлозија. Законита влада постепено губи контролу над ситуацијом у земљи, сматрају експерти.

Према прелиминарним подацима, експлозив се налазио у аутомобилу који је дигао у ваздух терориста самоубица. После експлозије у близини места инцидента чула се паљба из аутоматског оружја. Средства за масовно информисање саопштавају о многобројним жртвама, чији тачан број за сада није утврђен. На месту терористичког акта се рашчишћавају рушевине. Детаљније специјални дописник Итар-Таса из Каира Дина Пјаних.

У серији терористичких актова у Дамаску данас је погинуло око 40 особа, неколико десетина је повређено. Према званичној информацији сиријске агенције САНА, испади екстремиста однели су 16 живота а преко 200 је рањено. Информације о жртвама се разликују. Већина убијених су цивили, међу којима је много жена и деце. Зна се да је поред места експлозије била средња школа

Недалеко од зграде странке Баас налази се амбасада РФ, која је према саопштењу медија такође оштећена. Ево шта је рекао дописнику Гласа Русије аташе за штампу амбасаде РФ у Сирији Тимур Печатников.

Стигли су ватрогасни одреди. Раде истражне групе, истражује се место експлозије. Међу сарадницима амбасаде нема повређених. Према информацији сиријских медија има жртава. Према прелиминарним подацима руских грађана међу погинулима нема.

Експлозије су одјекнуле не само поред зграде Баас. Према првим подацима, у граду су била извршена још најмање два терористичка акта, у којима такође има погинулих. Осим тога, две минобацачке мине су експлодирале у околини штаба оружаних снага Сирије.

Ситауција се заоштрава. Експлозије у центру Дамаска сведоче о томе да законита влада губи контролу над ситауцијом, сматра експерт Руског института за стратешка истраживања Аџар Куртов.

Ситауција у току две године кретала се ка томе. Последице су сасвим очигледне. Противници актуалног председника Башара Асада не заустављају се ни пред чим. састанак у Москви у оквиру учећа Русије у регулисању конфликта у суштини није довео до неког кардиналног разрешења питања. Све стране своје на својим позицијама. Русија предлаже легитимне изласке, везане за преговарачки процес, а не за вођење борбених дејстава. Али нажалост супротна страна сматра да снагом оружја може да се реши било који проблем.

Такве људе, по речима експерта, врло је тешко разуверити. То значи да у догледној будућности ситауција ће се највероватније развијати по негативном сценарију.

 

Влад Гринкевич

Глас Русије

Да ли је овај текст користан?

Кликните на звезду и оцените!

Ако вам је текст користан...

Поделите га са пријатељима!

Актуелно

Косово је највећи регрутни терористички центар Исламске државе у Европи одговоран за масу терористичких напада (видео)

5 (11) ЕТНИЧКИ Албанац Кујтим Фејзулај јуче је извео терористички напад недалеко од синагоге у …

Шиптари веома активни у радикалној исламистичкој мрежи у Европи

5 (1) Убијени нападач, који је терористичким нападом у центру Беча усмртио четири лица и …

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Send this to a friend