fbpx

Север Црне Горе напустило 5.620 грађана

0
(0)

БИЈЕЛО ПОЉЕ – По подацима које смо прикупили на терену од почетка године до 23. јуна евидентирали смо 5.620 грађана, који су напустили северни регион и Црну Гору и у потрази за бољим животом отишли у земље ЕУ. Ово је јуче саопштио извршни директор НВО „Еуромост“ Алмер Мекић, наглашавајући да је од 23. маја, када је објављен извештај о 4.600 грађана који су напустили државу, до 23. јуна тај број увећан за – 1.020.

– То говори да се масовни одлазак и даље наставља. Број грађана који напуштају државу није се у јуну повећао, иако су прогнозе говориле да ће се после школске године нагло повећати. То је, сматрамо, резултат позива да се не одлази на азил у Немачку и да ће сви који оду бити враћени – истакао је Мекић.

Мада је масовни егзодус почео још новембра прошле године, ниједан грађанин није, досад, за тих осам месеци враћен.

– По подацима које смо добили од званичника из прихватног центра из Брауншвајга, из њега се њих 20 самоиницијативно вратило. Поставља се питање да ли је број од више од 5.000 грађана који је напустио државу у потрази за бољим животом, од којих се већина пријавила у Немачкој, забрињавајући за Владу и Скупштину Црне Горе, с обзиром на то да ни једни ни други и даље не реагују. Понашају се као да се ништа не дешава. Да ли је овај број забрињавајући за земљу која броји 620.000 становника и њен северни регион који обухвата 53 одсто подручја, где их живи 170.000? Остаје да видимо да, можда, не чекају да се та бројка удвостручи или утростручи, па тек онда да расправљају о овом проблему – поручио је Мекић.

ПЉЕВЉА

ТАЛАС масовног исељавања није захватио Пљевља. Према подацима председника општине, далеко је мањи него у осталим општинама на северу, а број људи који је напустио град, као стално место боравка, приближан је оном у последњих 20 година.

– Сви подаци говоре да се не ради о више од 40 особа које су напустиле општину као територију живљења од 1. јануара до данас – истакао је председник Мирко Ђачић.

 

М. СЕКУЛОВИЋ, Новости

Да ли је овај текст користан?

Кликните на звезду и оцените!

Ако вам је текст користан...

Поделите га са пријатељима!

Актуелно

Демократски фронт: Владимир Беба Поповић из сенке руководи Ђукановићевим медијским тимом

4 (1) Да је Демократски фронт потпуно у праву кад разобличава улогу некадашњег директора Бироа …

Монтенегрински режим у паници: Покушава да збуни људе бројкама, али узалуд!

0 (0) Режим у Црној Гори је ушао у фазу активне медијске попаганде, оцијенио је …

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *