понедељак , 21 септембра 2020

Синдикати Галенике траже помоћ

0
(0)

Београд — Синдикати Галенике позвали су Владу Србије да испуни своју обавезу и омогући несметани континуитет производње у том предузећу.

Синдикати су затражили одобравање позајмице за куповину сировина у вредности од 3,5 милиона евра за наредна три месеца.

Представници синдиката су рекли да је Галеника добила кредите уз државне гаранције, али уколико нема континуиране производњу која би омогућила њихово враћање, те банке имају праву да активирају државне гаранције и блокирају буџет Србије за 85 милиона евра.

Са друге стране, Галеника радом доприноси буџету Србије са око 10 милиона евра на годишњем нивоу и омогућава грађанима стално снабдевање тржишта лековима који су неопходни, кажу у синдикатима. 

Како се наводи, послодавство и Управа Галенике, средином јуна, одржали су састанак са представницима државних органа, на којима су разрађени први кораци у спровођењу најављених мера штедње и одржавања континуитета производње. 

На тим састанцима, који су одржани 12. и 14. јуна, представници државе су на себе преузели обавезу да са банкама координирају потезе који ће омогућити несметано обављање производње дефицитарних и неопходних лекова на домаћем тржишту, који су три пута јефтинији од увозних. 

Представнци пословодства су преузели обавезу израде новог добровољног социјалног програма за решавање питања вишка запослених, што је ушло у процедуру, као и да започну и спроведу процедуру око Унапред припремљеног програма реорганизације Галенике. 

Осим тога, преузели су и обавезу да спроведу хитне мере уштеде у компанији, то јест да са синдикатима Галенике а.д. договоре умањење платног фонда за 20 одсто, као и уштеде на свим осталим расположивим нивоима. 

Синдикати истичу да иницијатори ових мера, а то су државни органи, нису до краја спровели мере којима су сами себе задужили, док су пословодство и управа, а пре свега синдикати своје обавезе већ започели. 

Председник синдиката Независност Галеника Зоран Пантелић је навео да Галеника у својој палети производа има 32 лека која једина производ на тржишту Србије, међу њима је и лек Фарин. 

Како је казао, последња количина је испоручена 19. јуна, али га и даље нема на тржишту, па пацијенти и до 50 пута скупље плаћају замену за тај лека. 

Он је истакао да Галеника није губиташ, и није дошла у ову ситуацију због лоше производње и организације, већ је неуређено тржиште лекова искоришћено да се опљачка и двогодишња производња лекова не плати. 

Пантелић је казао и да нису тачне тврдње да у Галеници има вишка 1.000 радника, додавши да сада има 1.900 запослених, као и да је у току реализација још једног добровољног програма за решавања вишка запослених који ће искористити неколико стотина запослених. 

Председник Савеза самосталног синдиката Србије, гранског синдиката хемије и неметала Љубиша Несторовић, казао је да Галеника у јулу има обезбеђених сировина за 60 одсто производње, а у августу за 20 одсто, плус још могућих 20 одсто. 

“У другим фармацеутским кућама се ради у четири смене и не може да се стигне да се произведе, док се у Галеници производи са 20 до 40 одсто капацитета. То је показатељ шта је циљ оних који одлучују о Галеници шта треба да се деси са њом“, додао је Несторовић. 

Председник Скупштине Галенике АД Рајко Унчанин је казао да је за првих пет месеци производња у Галеници већа 35 одсто, вредност производње је већа 40 одсто, а приход је већи за 71 одсто, док је до сад забележен губитак од 81 милион динара. 

“Да би се ови трендови наставили, неопходно је да обезбедимо средства за сировине и да се деблокирају рачуни да би могли да нормално функционишемо, јер је ово предузеће које од једног евра прави три“, навео је Унчанин. 

Према његовим речима, већ у наредне четири године се очекује позитвно пословање од 10 до 20 милиона долара профита на годишњем нивоу уз садашње услове. 

“Наравно и ми бисмо побољшавали своје цене, али ако држава има 350 милиона евра за увоз лекова, ваљда би лакше могла да издвоји око 20 милиона да ми произведемо те лекове, а не неко други“, казао је Унчанин, додавши да се и даље није одустало од могућности приватизације тог предузећа, али оно најпре треба да стане на своје ноге.

 

Танјуг

Да ли је овај текст користан?

Кликните на звезду и оцените!

Ако вам је текст користан...

Поделите га са пријатељима!

Актуелно

Почела исплата 100 евра корисницима социјалне помоћи

0 (0) Исплата 100 евра за више од 150.000 корисника новчано-социјалне помоћи почела је јутрос …

„Отаџбина“: Докле год је Александар Вучић на власти у Србији ни Срби на КиМ ни Срби у Црној Гори неће имати никакву заштиту

4.4 (7) Народни покрет Срба са Косова и Метохије „Отаџбина“ даје пуну подршку Епископу захумско-будимском …

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *