Србија друга у Европи по броју умрлих од рака плућа

0
(0)

У Србији сваке године од карцинома плућа оболи више од 6.000, а умре 4.600 особа, тако да према броју умрлих од те болести плућа заузима неславно друго место у Европи.

Према броју оболелих, у Србији је слична ситуација као у Европи и свету, односно дневно се у просеку код 16 особа дијагностикује рак плућа, али сваки дан 13 особа изгуби битку са овом тешком болешћу, саопштено је из Удружења за борбу против рака плућа „Пуним плућима“, поводом новембра, месеца борбе против карцинома плућа.

Доктор Горан Стојановић из Института за плућне болести Војводине рекао је да су у Србији шансу за успешно излечење од рака плућа деценијама имали само пацијенти којима се болест открије у раној фази и који су оперисани, али да се последњих 10 година ситуација драстично променила појавом циљане и имунолошке терапије.

Он је рекао да примена савремених лекова у највећем броју случајева доводи до потпуног или делимичног повлачења тумора, али да систематског помака и даље нема јер највећи број пацијената нема могућност да се лечи савременим терапијама о трошку Републичког фонда за здравствено осигурање.

Представница Удружења за борбу против рака плућа „Пуним плућима“ Оља Ћоровић је рекла да је пушење главни фактор ризика за настанак карцинома плућа, те истакла важности редовних превентивних прегледа за особе у ризику, као и на побољшању статуса пацијената који су већ оболели од рака плућа, пренели су београдски медији.

„Сви у Европи, као и све земље региона имају савремене имуно и циљане терапије о трошку здравствених осигурања. Оболели од рака плућа, који имају срећу да живе у околним земљама, Црној Гори, Хрватској, у Републици Српској, Румунији или Мађарској, имају шансу да живе и да воде квалитетан живот више година“, навела је Ћоровић.

Срна

Да ли је овај текст користан?

Кликните на звезду и оцените!

Ако вам је текст користан...

Поделите га са пријатељима!

Актуелно

Вучић наоружавао терористичку организацију Хезболах српским оружјем

4.7 (3) Европски тинк-тенк Мена воч открива документе са детаљима о куповини српског наоружања Катар …

Минималац ће у 2021. бити 32.126 динара

0 (0) Са 172,5 динара, колико сада износи, минимална цена рада по радном часу биће …

Један коментар

  1. Ко пролази аутопутем поред Смедерева може свакодневно да види како изгледа унуштавање српскиг здравља. Високи димњаци избацују огромне количине отрова.
    Јел и то „за нашу децу“ чине пропали политичари који довлаче најпрљавије технологије да би се похвалили како су запослили стотинак људи за робовску плату и језиве услове рада?

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *