fbpx
Фото Д. Дозет

Шиптари ће ускоро без пасоша и икакве контроле моћи да вршљају по Србији

5
(1)

Председник Србије Александар Вучић изјавио је, после трилатералног састанка са премијерима Северне Македоније и Албаније, да се разговарало у корист грађана све три земље, те да је циљ све тројице да се до краја 2021. „границе наших земаља прелазе само уз личну карту“.

„Документ који ћете видети заснован је на слободи протока капитала, робе, услуга и људи, јер људи у нашим земљама заслужују бољи живот и мању незапосленост“, рекао је Вучић новинарима, на заједничкој прес конференцији.

– Погледајте колико бисмо уштедели склањањем тих баријера – рекао је Вучић и додао да је од пресудног значаја што се радило на конкретан начин.

– Следећи састанак имамо у Охриду 10. новембра. Ми желимо да спустимо ниво незапослености на западном Балкану. Све наше земље налазе се на европском путу – казао је Вучић.

Председник Србије каже да је најважније бавити се суштинским питањима и захвалио се гостима који су провели дан и по у Новом Саду.

– Можете ли да замислите да имамо јединствено тржиште рада. Повећава се конкуренција и лакше се долази до решења. Мислим да су то фантастичне вести и планирамо да их остваримо до 2021. године – казао је Вучић.

Фото: Д.Дозет

Одговарајући на питање новинара зашто нема представника још земаља из региона и Косова Вучић је рекао да од Цефте Србија жели што ближе развијање односа и да не постоје административне препреке.

– То што се ми разликујмео према односу по питању Косова нема везе за слободом протока робе, капитала, људи и услуга. Једва чекамо да дођу сво остали из западнобалканске шесторке и мислим да је то од суштинског значаја за развој целог региона – навео је Вучић.

Како додаје, ако се идеја оствари до 2021. године то ће бити огроман успех.

– Ако се заједнички будемо појављивали, једни друге подржавали, онда је много теже наше захтеве одбијати него што је било до данас. У Декларацији је шесторка наведена – нагласио је Вучић.

Вучић је одговарајући на питање новинара рекао да су се окупили показујући поштовање једни према другима.

– Ми смо се окупили и чини нам се да смо донели фантастичне ствари за наше земље. Ми мислимо да ћемо само овим што будемо радили да ћемо за 20 одсто увећати атрактивност страним инвеститорима – навео је Вучић.

Како каже, лаганим изједначавањем прописа све ћемо бити привлачнији страним инвеститорима.

– Све што радимо радимо да бисмо поправили квалитет живота људи. Ми све време чекамо да нам неко донесе неку пресуду, да нам кажу шта смемо, а ми смо одлучили да не чекамо никога и да урадимо сами шта можемо – навео је Вучић и упитао зашто не би радили да буде боље.

Вучић је казао да ће бити оних који су против јер су решили да узму судбину у своје руке.

– Сви се налазимо на европском путу, али предстваљамо суверене земље. У стању смо сами о себи да се старамо. Наши пријатељи из ЕУ су увек добродошли. Наставићемо европски пут, али ћемо да бринемо о својим народима и земљама и то нико не може да нам забрануи- истакао је Вучић.

Он је додао да балкански народи морају да узму судбину у своје руке. Изразио је наду да то никоме из ЕУ неће сметати.

ЗАЕВ: БАЛКАН ВИШЕ НИЈЕ БУРЕ БАРУТА, ВЕЋ РЕГИОН МИРА И РАЗВОЈА

Премијер Северне Македоније Зоран Заев поручио је да се заједно са Србијом и Албанијом покреће иницијатива о јачем регионалном повезивању и шаље порука да политички односи у региону постају једноставнији, да Балкан више није буре барута, већ регион мира, стабилности и економског развоја, 21. века, посвећен бољем животу.

Уверен је да ће уз помоћ ове иницијативе регион бити више поштован, конкурентнији у свету и привлачнији и гарђанима Балкана да остану и живе у региону, и страним инвеститорима да праве планове на основу широког опсега наших ресурса.

„Имамо доста потенцијала које можемо да искористимо, а тако ћемо стећи и више поштовања и од ЕУ“, рекао је он.

Он је на заједничкој конференцији за новинаре са председником Србије Александром Вучићем и премијером Албаније Едијем Рамом у Новом Саду, позвао и друге са Балкана да се прикључе иницијативи јер је, како каже, Балкан инспирација за унапређење сарадње.

„Морамо да уложимо много више у интензиван рад а не да се задовољимо оним што је постигнуто до данас. Наш регион дефинитивно треба да унапреди сарадњу у погледу примене четири фундаменталне слободе – слободног кретања робе, услуга, радника и слободно кретање саобраћаја“, истакао је он.

„Дефинисали смо следећи састанак на Охриду где ћемо наставити с конкретним корацима и надамо се да ћемо објавити конкретне резултате и потписати споразуме“, додао је Заев.

Додао је да је Северна Македонија као земља кандидат за чланство у ЕУ уједно и копредседавајућа Берлинским процесом заједно са Бугарском што ће дати нови подстрек повећању регионалне сарадње што је стремљење свих у региону.

РАМА ВУЧИЋУ: ЈОШ НАМ ЈЕ ПОТРЕБАН ЕНГЛЕСКИ…

Председник Србије Александар Вучић и премијери Албаније и Северне Македоније Еди Рама и Зоран Заев одржали су, након трилатералног састанка, конференцију за новинаре, на којој су се обратили на својим матерњим језицима.

Први је говорио председник Вучић, а након њега се обратио и премијер Албаније Еди Рама.

Када је Рама почео обраћање на албанском језику, дошло је до малог застоја, јер је, како је новинарима објаснио Вучић, његово обраћање најпре предвођено на енглески, па на српски језик.

„Још увек нам је потребан енглески између“, прокоментарисао је Рама на енглеском језику и наставио обраћање.

РАМА: РЕГИОНУ ПОТРЕБНО ДА ИДЕ НАПРЕД, САСТАНАК ДРАГОЦЕН

Премијер Албаније Еди Рама поручио је данас, после трилатералног састанка са званичницима Србије и Северне Македоније у Новом Саду, да је региону очајнички потребно да иде напред и да је иницијатива, названа, иначе, „мали Шенген“, отворена за све на Западном Балкану.

„Ово није састанак који се изненада десио и ја бих желео да вама појасним да он нема за циљ никакве ексклузивности, напротив, то је корак који је предузет да би се обезбедио опште инклузивни процес и у декларацији можете да прочитате да ми говоримо о шесторки са Западног Балкана током целог текста“, истакао је Рама.

Рама је рекао да отворена питања која постоје у самом срцу региона не би требало да спрече стране да се „сложе да се не слажу око неких питања“, као и да се договоре око онога што се тиче свих грађана.

Рама је на конференцији након састанака захвалио председнику Србије Александру Вучићу и премијеру Зорану Заеву на састанку, за који је рекао да је драгоцен и да ће имати значајан исход.

Он је рекао да су се председници договорили да подрже принципе заједничке декларације, чији наслов, како је рекао, говори све, а то је спровођење четири фундаменталне слободе ЕУ на регион Западног Балкана.

Рама је рекао да све земље морају да ураде више ради својих грађана и на добробит слободног кретања људи, роба и услуга, као и капитала на овој територији.

„Довољно је само да вам кажем један пример да схватите колико нам је очајнички потребно да идемо ка напред, а то је 26 милона сати чекања које се потроше на граничним прелазима“, истакао је Рама.

Рама је подсетио да су се 2017. године на састанаку Берлинског процеса у Трсту договорен акциони план за регионалну економску област, али да се две године након тога није десило довољно ствари које би биле преточене у економски раст, више интеракције и већу интеграцију.

„Од суштинског значаја је циљ који нас је окупио у овом формату и да идемо напред на жустрији начин, са бољом координцијом, да би ти процеси који су стављени на папир били одобрени више него једном. Хајде да ово други не раде за нас“, рекао је Рама.

Он је на крају излагања подсетио и на једну албанску пословицу:

„Само онај ко поседује неке ствари он их и спроводи у дело“.

Танјуг/Новости онлине

Да ли је овај текст користан?

Кликните на звезду и оцените!

Ако вам је текст користан...

Поделите га са пријатељима!

Актуелно

Вучић ове године задужио Србију преко три милијарде евра, јавни дуг ће до краја године достићи 30 милијарди евра, а он са Кинезима без тендера уговара брзу пругу Београд – Ниш

5 (7) Странка слободе и правде (ССП) указала је данас да је председник Србије Александар …

Италијанска ТВ: Вучић преговара са Вучићем!

5 (7) Чињеница да председника Србије Александра Вучића има исувише у свакој прилици више није …

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *