fbpx
Радници су се јуче окупили испред фабрике (Фото С. Ћирић)

Целодневни штрајк у ваљевском „Горењу”

0
(0)

Ваљево – Као што је и било најављено, два репрезентативна синдиката у ваљевској фабрици расхладних уређаја „Горење”, Асоцијација слободних и независних синдиката (АСНС) „Горење” Ваљево и Самостални синдикат металаца Србије (ССМС) – Синдикат „Горење” Ваљево, организовали су целодневни штрајк. Протест је почео у уторак у шест сати ујутру уз окупљање запослених, углавном производних радника, испред хала и у мензама и планирано је да траје 24 сата.

Штрајкачки захтеви су исплата путних трошкова за запослене којима нису обрачунати трошкови за период од 1. јула 2014. до 31. децембра 2018. године с затезном каматом, затим исплата накнаде за услове рада у висини од 5.000 динара нето и исплата разлике у платама за све запослене који су по члану 104. Закона о раду имали право на ту разлику. Захтеви су и да се до краја текуће године реализује пројекат ресторана за исхрану запослених, да се исплати други део регреса у висини од 12.000 динара нето, као и да се повећају нето плате свим запосленима за 15 одсто.

Према одлуци о организовању протеста, коју су потписали председници штрајкачких одбора АСНС и ССМС Ненад Ђурђевић и Слободан Станојловић, штрајк се организује због непоштовања одредби Колективног уговора и Закона о раду, игнорисања захтева синдиката, одбијања преговора о кључним питањима за запослене и неколегијалног односа представника послодавца.

Одговарајући на питања новинара о штрајкачким захтевима, председник ССМС „Горења” Ваљево Слободан Станојловић потврдио је да је почела исплата путних трошкова онако како је то прецизирано споразумом који су радници појединачно потписивали, али…

„Споразум који је послодавац понудио радницима је противзаконит и то су наши правници констатовали. Ми ћемо тражити повлачење споразума, ако не добровољно, онда путем суда. Надамо се да ћемо их натерати да нам исплате трошкове онако како треба, по закону”, рекао је Станојловић, додавши да се захтев за исплату односи на последње четири и по године, без камате.

Послодавац, међутим, на овај штрајкачки захтев има сасвим другачији одговор. Имајући у виду да су сви запослени својим потписом прихватили споразум о исплати накнаде за неисплаћене трошкове превоза, заједно с каматом и да је исплата те накнаде почела у складу с потписаним споразумом, послодавац ову тему сматра затвореном, наводи се у саопштењу компаније „Горење апарати за домаћинство” Ваљево прослеђеном новинарима на дан штрајка.

Поводом штрајкачког захтева за повећањем зарада за 15 одсто, пословодство компаније је саопштило да је спремно да разговара о стратегији зарада након резимирања пословних резултата за период јануар–новембар 2019. године.

„Јесте, али када смо ми питали колико би то повећање било на месечном нивоу рекли су да би износило 20 евра бруто, што је смешна цифра за овакав рад”, прокоментарисао је синдикалац Слободан Станојловић.

Његов колега из АСНС Ненад Ђурђевић додаје да пословође у фабрици трпе велике притиске које онда они преносе на раднике и запослени тешко могу да добију слободне дане. Због тога и због чињенице да је исувише мали „расход” људи, синдикати су у неколико случајева поднели пријаве због мобинга, навео је Ђурђевић, додавши да се у „Горењу” све више ради, а да су плате исте.

Захтев штрајкача да им се исплати по 5.000 динара накнаде за услове рада, послодавац сматра неутемељеним и додаје да компанија мора да се прилагођава потребама тржишта и да је то једини разлог због којег долази до прерасподеле радног времена и прековременог рада, који се плаћа у складу с прописима. Пословодство је, поводом осталих захтева, поручило да је 1. септембар 2020. крајњи рок када би кантина требало да почне с радом, да се ради на обезбеђивању бољих услова рада, инвестирањем у објекте и бољу климатизацију, да се регрес исплаћује у складу с Колективним уговором.

Целодневном штрајку започетом у уторак у понедељак је претходио састанак послодавца са синдикалним вођама, али он није уродио плодом јер, како су синдикати саопштили, „никакве гаранције нису добили, осим обећања да ће се о њиховим захтевима разговарати уместо преговарати”. Послодавац је у саопштењу навео да се на састанку још једном разговарало о тренутном статусу свих отворених тема и амбициозним плановима за наредни период и да је још једном поновљено да је заједнички циљ свих напредак и успех компаније.

Из синдиката је стигла порука да ће, уколико се послодавац у року од 15 дана не изјасни о њиховим захтевима, протест бити радикализован и уследиће обустава рада у трајању од пет радних дана.

Политика.рс

Да ли је овај текст користан?

Кликните на звезду и оцените!

Ако вам је текст користан...

Поделите га са пријатељима!

Актуелно

Од суботе нова корона правила за послодавце и запослене

1 (1) Послодавац је дужан да за сва радна места донесе план примене мера за …

Сутра исплата последње рате „корона минималца“

5 (2) Исплата трећег „корона минималца” за око 1.055.000 радника у око 232.000 предузећа у …

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *