Шиптарски фашисти праве списак непожељних Срба

0
(0)

Привремене институције у Приштини спремају репресивне мере на северу Косова и Метохије. На удару ће се наћи и председници четири општине и начелници округа

ПРИВРЕМЕНЕ институције у Приштини планирају нове репресивне мере против Срба на Космету. Према незваничним наводима из међународних извора, косовске власти ће уз одобрење међународне заједнице, односно Еулекса и Кфора, почети са ригорозним контролама на административним линијама између централне Србије и Космета. Такве информације могле су се чути и у политичким круговима на Косову.

– Тачи ће ових дана почети да примењује споразум Стефановић-Тахири, а то значи – ригорозне контроле путника и робе који улазе на територију КиМ. За то је добио зелено светло од међунаордне заједнице, а све ће радити у координацији са Кфором и Еулексом. Истовремено, биће активиран списак лица српске националности који се терете да су прекршили „косовске законе и Устав“ као „непожељних“ лица као што су председници српских општина и начелници округа – истиче Звонко Михајловић, председник српске општине Штрпце.

И сам Тачи је потврдио да ће, уколико изостане договор између Београда и Приштине, предузети одређене кораке уз подршку Кфора и Еулекса.

– Уз помоћ међународних партнера интегрисаћемо север Косова у косовски „уставни оквир“ – рекао је Тачи, што су представници Срба са овог подручја оценили отвореним претњама овом делу Космета.

Истовремено и Срби из централног дела покрајине, односно јужно од Ибра, стрепе од могућих акција Албанаца, које се, кажу, по правилу изводе у координацији власти са радикалним струјама и уз прећутну подршку међународне заједнице.

Стога они сматрају да је заједница српских општина са извршним овлашћењима у судству, полицији и урбанизну, које захтева Београд, једини гарант њихове заштите и опстанка на Космету, али и минимум који би Приштина и међународна заједница морали да прихвате.

НОВИ НАПАДИ И ЗАСТРАШИВАЊА

АКЦИЈА претреса две српске куће у селима Грнчар и Врбовац у општини Косовска Витина, коју су пре неколико дана спровели припадници специјалне јединице РОСУ, узнемирила је Србе у Косовском Поморављу. Претрес кућа Игора Крчмаревића (25), радника Националне службе за запошљавање, као и Зорана Којића (55), радника општинске управе Косовска Витина, по речима Срећка Спасића, председника српске општине Косовска Витина, специјалци су извели са циљем да Србе са овог подручја додатно застраше.

– Иако нико није приведен, упад специјалаца у српске куће у рану зору представља демонстрацију силе и додатно застрашивање Срба са овог подручја – каже Спасић. Он објашњава да припадници РОСУ нису образложили претрес српских кућа, те да је упад косовских специјалаца у српске домове повезан са преговорима у Бриселу.

– Радници српских институција су на мети због тога што није постигнут споразум Београда и Приштине – каже он.

Иначе, на подручју општине Косовска Витина до 1999. године живело је више до 10.000 Срба, од којих је у неколико села, као и самој Витини, остало њих нешто више до 3000.

 

Новости

Да ли је овај текст користан?

Кликните на звезду и оцените!

Ако вам је текст користан...

Поделите га са пријатељима!

Актуелно

Србија има председника који се понаша као да мрзи народ којим управља

5 (12) Необјашњиво је зашто Србија још нема нову владу ни после три месеца од …

Шиптарски политичари напали америчке војнике стациониране на Косову и Метохији

5 (2) Шкељзен Гаши, некадашњи саветник Kуртија, поручио је америчком војнику да је једини разлог …

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Send this to a friend