fbpx
Тачи, Меркел,Рама, Вучић - Берлин

Шиптарски терористи: Аутопут Мердаре-Ниш „стратешки важан за Косово“

0
(0)

Кључна иницијатива у региону је инфраструктурно повезивање. Приштинске власти већ су почеле припреме за изградњу 22 километра дугог аутопута од Приштине до Мердара, који би требало да се настави од Мердара до Ниша. У Приштини кажу да је пут од стратешке важности, јер везује Приштину за европску мрежу ауто-путева.

Пројекат изградње аутопута Приштина-Ниш, о којем се већ дуго говори у јавности, актуелизован је званично на задњем Самиту за Западни Балкан одржаном ове године у Трсту.

Аутопут који треба да буде изграђен између Приштине и Мердара треба да буде наставак већ изграђеног аутопута између Пристине и границе са Албанијом. На тај начин, када буде заврђен, пут Приштина – Ниш ће повезати Албанију и Косово са Србијом, односно повезаће Косово и Албанију са европском мрежом аутопутева.

Економски експерт Ибрахим Реџепи сматра да је овај пут од стратешке важности за Косово, јер омогућава комуникацију, промет робе и људи од којих це највећу добит имати Србија.

„Највећу добит би у овом случају имали они који су економски јачи, у овом случају то је Србија. Она има већи извоз, више понуда али и стратешка позиција Србије се овим путем мења, јер она аутоматски добија олакшан излаз у 3-4 луке, што је велика предност“, каже Реџепи.

С друге стране, економски експерт Наим Гаши сматра да ће Косово свакако имати користи од аутопута Мердаре-Ниш, како због извоза тако и због дијаспоре која путује кроз југ Србије.

„Користи Косова од овог аутопута су вишедимензионалне. Као прво, сав извоз на Косову пролази кроз Србију, тако да ће то смањити цену производа извоза на Косову, тиме ће и потрошачка корпа бити јефтинија.

Друга корист је то што једна трећина становништва Косова живи у иностранству и они када долазе на Косово, користе аутопутеве Србије. Мислим да ће то и у политичком аспекту утицати на смањење тензија“, каже Гаши.

Из Министарства инфраструктуре и транспорта Косова кажу да су заинтересовани да што пре почну изградњу аутопута Приштина-Мердаре, дугог 22 километра.

„Референтне поставке за изградњу прелиминарног пројекта за пут од Приштине до Мердара су дефинисане. Пут ће финансирати ЕУ и одређена је компанија која треба да изради идејни пројекат пута у наредних 12 месеци“, навели су из тог министарства.

Аутопут Ниш-Мердаре биће дуг 77 километра. Процењује се да ће пут бити изграђен до 2020. године.

Н1

Да ли је овај текст користан?

Кликните на звезду и оцените!

Ако вам је текст користан...

Поделите га са пријатељима!

Актуелно

У Шиду имамо проблем јер си ти олошу Сорошу и његовим НВО препустио да воде државну мигрантску политику

5 (6) Председник Србије Александар Вучић објаснио да је мере у Шиду наложио на основу …

Како би било да ту војну полицију из Шида пошаљеш да чува границу јер да су тамо миграната у Шиду не би било!

4.4 (7) Председник Србије Александар Вучић рекао је да је поступио у скаду са проценама …

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *