fbpx

Ситуација у реалном сегменту европске економије

0
(0)

24.08.2012. –

Европске статистике за сада не дају повода за оптимизам. Финансијско-економска криза, изгледа, превазилази оквире Медитерана. Према мишлењу експерата рејтиншке агенције Fitch, већ у наредно време списак проблематичних земаља, које траже финансијску помоћ, може да буде продужен.

Коментар нашег посматрача Петра Искендерова.

– Главни кандидат за смањење рејтинга је Словенија. Зашто земља, која је у току више година била евроизлог за нове земље, које су желеле да ступе у унију, полако, али незадржљиво губи у проценама светских агенција? Формални повод је погоршање ситуације у банкарском сегменту. Међутим, главни је узрок и даље смањење производње. Експерти Организације економске сарадње и развоја прогнозирају за Словенију смањење обима бруто-домаћег производа према резултатима ове године за 2 одсто.

Финансијска криза прво је погодила државе, које нису могле да обезбеде раст производње и попуњавање других извора одржавања бруто-домаћег производа. Ови процеси имају дугорочни, инерциони карактер.

Таква ситуација објективно води даљем економском раслојавању ЕУ, његовој фрагментацији, настанку Европе различитих брзина. Главна нада – Немачка – за сада нема проблема с економским растом: он није велик, али стабилан.

У међувремену немачки министри су све строжи по питању пружања финансијске помоћи проблематичним земљама. Изгледа, постепени развој предизборне кампање у самој Немачкој објективно тражи од немачких политичара да заузму строжи став у вези са помоћу Грцима, Португалцима или Словенцима.

Данашња тешка ситуација у реалном сегменту европске економије тражи други прилаз историјату ширења ЕУ. Очигледно је да су тада доминирале политичке преокупације, економски и финансијски механизми нису стизали за политичким ширењем, – истакао је у разговору са Гласом Русије експерт Института економије РАН Вјачеслав Сенчагов.

– Давно је пређена међуцелисходног броја држава-чланица ЕУ. Међутим, још је сложеније и проблематичније било ширење зоне примене евра у условима нејасних перспектива. У том питању има много нејасног. Зато ће проблем дугова бити веома озбиљан. Дугови проблематичних земаља су астрономски. Њихов раст нису могли да спрече ни инструменти и критеријуми, које је раније разрадила сама ЕУ.

Док немачки политичари споре о Грчкој, експерти озбиљно размишљају о судбини Италије и Шпаније. Ситуација са реалном производњом и динамиком бруто-домаћег производа у већини европских држава тражи да се признају као највероватније најпесимистичније прогнозе.

 

Извор: Голос России

Да ли је овај текст користан?

Кликните на звезду и оцените!

Ако вам је текст користан...

Поделите га са пријатељима!

Актуелно

Европску унију захватио „прехрамбени национализам”

0 (0) Владе неких земаља ЕУ користе кризу да прогурају протекционистичку агенду која патриотизам изједначава …

Све земље ЕУ осим Бугарске имају већи буџетски дефицит од дозвољеног

5 (2) СВЕ земље Европске уније, осим Бугарске, већ су у борби против пандемије премашиле …

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *