fbpx

Скопље: Склањају споменик цара Душана

0
(0)

Споменик цару Душану и још 11 од укупно 29 скулптура на Мосту цивилизација у Скопљу биће уклоњени, најавио је председник скопске општине Центар Андреј Жерновски.

Жерновски је рекао да ће бити уклоњена скулптура цара Душана, коју су недавно покушали да сруше незадовољни Албанци, и друге скулптуре за које, како је навео, „нема документације ко их је наручио, урадио и поставио на мосту“.

Представљајући извешај комисије коју је формирао ради утврђивања истине, Жерновски је рекао да су на местима где су постављене скулптуре без дозволе требало да буду постављене друга обележја. Према његовим речима, у априлу прошле године ливница „Јеремић“ из Србије доставила је документ општини Центар да је, на основу уговора, поставила 28 скулптура на Мосту цивилизација.

„Један број њих није на мосту, али су неке – попут скулптура светог Прохора Пчињског, Евтихија и Михаила, Висариона Дебарског и светог Георгија Кратовског – пронађене у једном магацинском простору. Поставља се питање ко их је одстранио са моста и 12 скулптура заменио другим“, навео је Жерновски.

Он је рекао да је незаконито потрошено 650.000 евра за ливење и 18.331 евра за монтажу. Из сектора за инспекцијске послове најављено је уклањање споменика који су на Мосту цивилизација постављени без дозволе.

Споменик цару Душану у Скопљу постављен је крајем прошле године, а врло брзо група од тридесетак Албанаца покушала је да га сруши, оштетивши део мермерне плоче на којој се налази скулптура.Статуа је тада остала и без жезла и крста, који су се налазили у рукама цара Душана. Покушај рушења је још једном поновљен, због чега је македонски МУП одредио даноноћно дежурство својих припадника.

 

СРНА

Да ли је овај текст користан?

Кликните на звезду и оцените!

Ако вам је текст користан...

Поделите га са пријатељима!

Актуелно

Македонија: 50 људи повређено у 3 земљотреса која су данас потресла Скопље

0 (0) У земљотресу који је данас поподне потресао Скопље повређено је око 50 особа, …

Ево шта је снимљено на небу пре почетка невремена у Скопљу (видео)

0 (0) Македонију је током викенда захватило стравично невреме у којем је живот изгубила најмање …

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *