Шкотска већ одредила „Дан независности“

Шкотска већ одредила „Дан независности“

06.02.2013. –

Годину и по дана пре референдума о одвајању до Уједињеног Краљевства, влада Шкотске је изгледа решила да је „да“ на плебисциту већ у њеном џепу. У Единбругу је објављен програм преласка Шкотске на независни статус. Он чак утврђује „Дан независности“.

Референдум по овом питању планиран је за јесен 2014. године. Парламент Шкотске за сада није утврдио нацрт закона о плебисциту. То ће бити учињено тек у марту ове године. Аутори плана „потпуне евакуације“ полазе од тога да ће се суверена нација појавити у марту 2016. године. Дан независности ће најероватније бити 25. март. Тог дана 1707. године после уније са Енглеском био је распуштен шкотски парламент.

Лондон сматра да сепаратисти из Шкотске националне партије превише журе. И у својој журби крију проблеме који ће се обрушити на овај део Британије после „развода“.

Једна је ствар независност у политичким дебатама, али сасвим друга реална независност, изјавио је министар за послове Шкотске у конзервативном кабинету Дејвида Камерона Мајкл Мур – који је и сам у осталом Шкот.

– Људи треба да знају шта ће независност значити за шкотску економију. Сматрамо да ћемо бити јачи ако останемо део Удињеног Краљевства. Имаћемо више могућности и јачу безбедност. Нареднх недеља влада Британије ће представити своје аргументе и мишљење експерата. Највећа одлука у нашем животу треба да буде донета на чврстој основи.

Међутим руководство Шкотске националне партије и аутономне владе оконачање 300-годишњег „британског ропства“ сматрају скоро готовом чињеницом. Нема никакве сумње да ће Шкоти гласати „за“ независност, изјавила је заменик првог министра Шкотске Никола Стерџен.

– Са нестрпљењем очекујем почетак кампање о суштини проблема. Ми смо у стању да убедимо Шкоте да кажу „да“ независности. И ми смо у стању да изградимо такву Шкотску чије формирање тражимо.

Шкоти нису баш најнемирнији сепаратисти у Европи. Почетком ове године све су претекли Каталонци у Шпанији. Парламент Каталоније у јануару је прогласио регион „сувереним политичким и правним субјектом у саставу Шпаније“. Барселона се припрема да спроведе референдум по питању одвајања од „метрополе“ наредне године. Говори се да управо искуство Каталоније подстиче присталице потпуне шкотске самосталности. Укупно у Европи сепаратистички покрети и странке делују у 29 земаља. Посебно су јаки у право у Британији, Шпанији и Белгији.

Андреј Федјашин,

 

Извор: Глас Русије

Оцените текст

0 / 5

Your page rank:

Поделите вест са пријатељима

Актуелно

Никола Старџон: Уколико победим на парламентарним изборима у мају, обећавам нови референдум о независности од Велике Британије

Никола Старџон: Уколико победим на парламентарним изборима у мају, обећавам нови референдум о независности од Велике Британије

Шкотска премијерка Никола Старџон обећала је данас нови референдум о независности од Велике Британије уколико …

Шкотска премијерка: Ускоро ћемо се као независна земља вратити у ЕУ

Шкотска премијерка: Ускоро ћемо се као независна земља вратити у ЕУ

* Никол СТАРЏЕН: „Излазак из ЕУ догодио против воље Шкотске јер 62 одсто Шкота није желело …

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *