Американци и Јапанци убрзано штампају доларе и јене

Американци и Јапанци убрзано штампају доларе и јене

Америчке Федералне резерве увелико штампају доларе и чак су измислиле нови, елегантни појам – „квантитативно олакшавање“ (quantitative easing) – уместо омражене речи инфлација

Јапански државни дуг се већ може мерити с оним у Грчкој – премашио је и 230 % БДП, па Токио излаз тражи у повећању количине новца у оптицају и појефтињењу извоза

ЈАПАН и САД су почели да доштампавају новац да би смањили вредност својих валута, а самим тим – и цену свега што извозе.

„Нова јапанска влада уопште не крије намеру и добро ће загрејати штампарске машине у својој централној националној банци. Нова Влада у овом потезу види једини излаз из дефлације која јој прети и једини начин да помогне својим бројним извозницима, јер јефтинији јен директно значи и јефтиније производе Сонија или Тојоте – што се у овом тренутку чини важнијим него брига о уштеђевинама које ће тако постати мање вредне“, наглашаава се у анализи немачког државног радија Дојче Веле поводом намере Јапана и САД-а да намерно ослабе своје валуте и тако се извуку из економске кризе.

Америчке Федералне резерве штампају доларе и чак су измислиле нови, елегантни појам – „квантитативно олакшавање“ (quantitative easing) – уместо омражене речи инфлација.

Stacks of ten thousand Japanese yen bills are piled up before counting at the Korea Exchange Bank in SeoulЈош од почетка кризе Федералне резерве нуде новац практично без икакве камате, а уједно и масовно купују државне обвезнице, подсећа DW.

Упркос свим невољама у Европској унији, вредност евра упорно расте. Заправо, баш као америчке Федералне резерве и Европска централна банка држи главну каматну стопу на историјски најнижем нивоу, а поред тога, масовно купује и обвезнице држава које су у невољама и засипа тржиште свежим новцем.

„Земље на југу Европске уније заправо не би имале ништа против да евро изгуби на вредности јер би тако роба из Грчке, Италије или Шпаније постала јефтинија на светском тржишту“, наводи се у анализи.

„Ипак, прерано је рећи ко је у праву: земље које доштампавају новац или Европска централна банка која упорно одржава стабилност евра. Коначно, и нова поплава „новог“ новца коју припрема Јапан лако би се могла претворити у катастрофу. Јапански државни дуг се већ може мерити с оним у Грчкој – премашио је и 230 % БДП-а и ако Токио и даље буде покушавао да новим дуговима помогне својој привреди, пре или касније ће инвеститори изгубити поверење у државне обвезнице Јапана“.

 

Факти

Оцените текст

0 / 5

Your page rank:

Поделите вест са пријатељима

Актуелно

Сједињене Државе, Британија и Аустралија "containment" стратегијом против Кине

Сједињене Државе, Британија и Аустралија “containment” стратегијом против Кине

* Тренутно најгласније `кука` Француска која губи 66 милијарди долара јер је са Аустралијом имала …

Инфлација највећа још од 2013! Поскупљење поврћа, меса и горива озбиљно повећало укупни раст цена

Инфлација највећа још од 2013! Поскупљење поврћа, меса и горива озбиљно повећало укупни раст цена

Оно што је јасно сваком ко је отишао на пијацу овог лета, коначно је показала …

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *