Скупља струја доноси мрак

0
(0)

Грађанима Србије прете глад и сиромаштво. Поскупљење струје и гаса биће изговор малопродајама да опет поскупе производе, иако се не зна како ће то грађани, који примају плате у висини социјалне помоћи, уопште поднети, каже за „Вести“ Горан Паповић, председник Националне организације потрошача Србије (НОПС).

Већ за прве дане наредне године Влада најављује поскупљење струје, шта ће то изазвати?
– Општу катастрофу. Трговци у малопродајним објектима су и до сада једва чекали да нађу разлог и подигну цене како би надоместили губитке у пословању. Власницима трговинских ланаца и радњи у нашој земљи све је разлог за скок цена, од суше до цунамија. Зато су цене свих роба и услуга код нас тако непримерено високе.

Скок цене струје може довести до ланчаног поскупљења других услуга и роба…

– То је логично, али логика у Србији не постоји. Закон понуде и тражње не важи, све плаћа крајњи корисник. И без поскупљења струје, цене су високе. Шта ли ће бити после, не смем ни да помислим.

Хоће ли грађани моћи све то плате од својих зарада?
– Они то не могу да плате, о чему држава уопште не брине. За четворочлану породицу је у овом тренутку потребно 120.000 динара месечно. Толика примања наши људи немају, па је свима јасно шта ће бити када почетком следеће године дође до нових поскупљења.

Домаће боље од увозног

На које производе се грађани Србије најчешће жале?
– На врху ранг листе је квалитет одеће и обуће. Други на листи по рекламацијама су мобилни телефони. Раније су се потрошачи најчешће жалили на квалитет домаћих производа, а у последње време је све више примедби на производе из увоза.

Прети ли нам сиромаштво?
– Већ смо сиромашни, прети нам глад и још већа беда. Плате у Србији примају само запослени у јавном сектору и посланици. То се може назвати платом. Свима осталима плата је као социјална помоћ. Примања су мизерна у односу на трошкове живота.
У Електропривреди Србије кажу да морају да поскупе струју јер су у великим дуговима?
– Са овако ниским примањима просечан човек у Србији не може да плати струју. Поред тога, због начина обрачуна, грађанима уопште није јасно шта плаћају када им стигну рачуни за електричну енергију. Електродистрибуција има монопол на тржишту и не дозвољава да се увезу бројила која би помогла потрошачима да смање или коригују потрошњу како њима одговара.
Министар спољне и унутрашње трговине Расим Љајић најавио је укидање царина за поједине производе, хоће ли цене бити ниже?
– Не верујем, јер је увознички лоби у Србији веома јак, и то неће дозволити. Уредба Владе о укидању царина на поједине пољопривредне и прехрамбене производе из ЕУ донета је ради поштовања Споразума о стабилизацији и придруживању. Потрошачи би требало да имају већи избор јер ће се већим увозом створити конкуренција, па би требало да избор и цене иду наруку корисницима. 

 

Вести

Да ли је овај текст користан?

Кликните на звезду и оцените!

Ако вам је текст користан...

Поделите га са пријатељима!

Актуелно

„Блажени изгнани правде ради, јер је њихово Царство Небеско „, Дан 19.12.2020 Обреновац, Београд

5 (2) Болесни и полуслепи дека прославља славу на свећи, јер му је држава искључила …

Поскупљење струје треба да прикрије губитке ЕПС

5 (5) Одлука надлежних да струја у Србији од 1. фебруара поскупи за 3,4 одсто …

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Send this to a friend